29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Nieuwsuur | ‘Het meest realistische scenario in Venezuela is burgeroorlog’

HomeMediaNieuwsuur | 'Het meest realistische scenario in Venezuela is burgeroorlog'
Wie wint de macht in Venezuela?

In Venezuela is het op sommige plekken nog onrustig, na het besluit van Juan Guaido, de oppositieleider in het Venezolaanse Congres, om zichzelf tot interim-president uit te roepen.

Ook Venezolanen die in Nederland verblijven, roeren zich. Gisteren lieten ze in Den Haag hun stem horen. “Het meest realistische scenario is burgeroorlog”, zegt Enrique Guzman. Hij is initiatiefnemer van de protesten gisteren in Den Haag en beheerder van de Facebookgroep ‘Venezolanos en Holanda’.

Ondenkbaar

“Er is polarisatie in het land. Maduro heeft de macht, maar de oppositie heeft de steun van de rest van de wereld. En intussen zijn er ontelbare wapens op straat.”

Guzman: “Op dit moment is het duidelijker dan ooit dat de meerderheid van de bevolking verandering wil. In sommige plekken, voorheen bastionnen van het Chavismo (aanhangers van voormalig president Hugo Chávez, red), zijn mensen op dit moment de straat op gegaan om te protesteren tegen de zittende president Maduro. Dat was ondenkbaar tot een paar maanden geleden.”

De Verenigde Naties schatten dat vanwege de politieke en economische crisis meer dan drie miljoen Venezolanen hun land inmiddels zijn ontvlucht. De onrust onder de miljoenen bewoners die in het land zijn achtergebleven neemt toe door een gebrek aan voedsel, elektriciteit en medicijnen.

Guzman denkt dat Guaido op dit moment de enige hoop is voor mensen. “In die zin wordt hij gezien als nieuwe leider.” Het stemt Guzman wel hoopvol dat Guaido zichzelf ziet als tijdelijke president omdat hij zichzelf niet boven de wet wil plaatsen. “Hij wil niet de nieuwe president zijn. Ik vond zijn toespraak gisteren magistraal.”

Guaido is een relatief onbekende persoon, tot een paar weken geleden wist niemand van zijn bestaan. Maar wat hij in de afgelopen twee weken volgens Guzman heeft laten zien, is dat hij eerst nadenkt en dan praat.

“In Venezuela zijn wij gewend om helden te hebben, elke politicus presenteert zich als redder. Hij doet dat niet. Hij praat altijd over wat hij onder de paraplu van de wet kan doen. Dat is nieuw, dat iemand zo low profile dit wil doen. Hij wil niet per se de ster van de film zijn. Dat is uitzonderlijk in mijn land.”

Edwin Koopman, journalist in Latijns-Amerika en analist voor Trouw en VPRO Bureau Buitenland, verwacht een dezer dagen wel dat de autoriteiten Guaido zullen arresteren. “Het regime kan niet veel anders.”

“Daar houdt de oppositie ook rekening mee. Ze hebben zijn arrestatie ingecalculeerd als onderdeel van het isoleren van Maduro, waarschijnlijk in overleg met landen in de regio, zoals de VS, Brazilië en Colombia. Een scenario ligt waarschijnlijk klaar”, zegt Koopman.

Het is afwachten wat de internationale gemeenschap gaat doen, denkt hij. “President Maduro heeft laten weten dat Amerikaanse diplomaten moeten vertrekken. Maar Guaido roept ze juist op te blijven. Theoretisch luisteren de Amerikanen naar hem, maar hoe hoog spelen ze het op?”

Leger

Guzman verwacht de komende dagen vooral heel veel geweld. “Ik heb contact met familie en vrienden, op veel plekken zijn sinds gisteravond mensen bezig met plunderingen. Ik denk dat dit een nieuwe golf van protest is”, zegt Guzman, die denkt dat het vooral spontane protesten worden. “Dus niet georganiseerd door de oppositie.”

Of de protesten ook zullen leiden tot het vertrek van Maduro, betwijfelt journalist Koopman. “Hij heeft weliswaar niet veel steun meer van de bevolking, maar wel van het leger, dankzij geld van de Russen en de Chinezen. Ik zie dat nog niet zo een-twee-drie veranderen.”

Bron: Nieuwsuur

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties