29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:12

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | In amper negen jaar al 72 ministers

VBC” Politiek-bestuurlijke en/of regeerinstabiliteit | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In de periode van oktober 2010 – toen Curaçao Land binnen het Koninkrijk werd – tot maart 2019 zijn er niet minder dan 72 keer ministers aangetreden.

Politiek-bestuurlijke en/of regeerinstabiliteit is één van de ‘bottlenecks’ waaraan gewerkt zou moeten worden, merkte onlangs ook het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) op. In het ‘IMF 2018 Article IV Country Report Kingdom of the Netherlands Curaçao and Sint Maarten’ is een aantal structurele knelpunten geïdentificeerd die duurzame economische groei van Curaçao in de weg staan. Het IMF beveelt aan om deze aan te passen en te verbeteren om weer op het pad van economische groei te doen geraken.

De meest recente VBC Newsletter staat stil bij deze problematiek. ,,De wisselvalligheid in het politieke gebeuren is groot, waardoor het ontwikkelen en voeren van een stabiel beleid onder druk komt te staan. De onzekerheid neemt hierdoor toe en draagt niet bij tot het vergroten van het vertrouwen, wat noodzakelijk is om investeerders te bewegen om activiteiten te ontplooien.”

- Advertentie -

Dat zich tussen oktober 2010 en maart 2019 maar liefst 72 ‘ministersmutaties’ hebben voltrokken, zegt naar de mening van de werkgeversorganisatie voldoende. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) spant de kroon met elf ministerswisselingen. Gevolgd door tien bij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) en ook tien bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW).

In totaal kende Curaçao al acht keer een nieuwe minister-president en even vaak minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Zeven keer trad er een minister van Economische Ontwikkeling (MEO) aan, de vervanger van de afgetreden minister Steven Martina nog niet meegerekend. Dit aantal geldt ook voor het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Curaçao kende in minder dan negen jaar al zes ministers van Justitie en vijf bewindslieden van Financiën.

,,Een dergelijke grote frequentie van wisseling van de (politieke) wacht tast niet alleen de continuïteit van besturen van het land aan, maar is ook kostbaar mede vanwege de royale wachtgeldregelingen die uitgekeerd moeten worden”, meldt de VBC.

,,Daarnaast leidt dit ook tot stagnatie in visie en beleidsontwikkeling en onduidelijkheid ten aanzien van de ontwikkelingsrichting die gevolg moet worden om de welvaart te handhaven respectievelijk uit te breiden.”

- Advertisement -

Het zou naar de mening van de belangenvereniging goed zijn om onderzoek te verrichten naar de mogelijke redenen en oorzaken die tot een dergelijk groot verloop en wisseling van ministersposten leiden. ,,Wellicht kunnen dan maatregelen worden genomen om dit structurele obstakel dat belemmerend werkt op het stimuleren van economische groei, op te lossen.”

Het is naar de mening van VBC ook noodzakelijk dat politieke partijen en door hun aan te wijzen bestuurders kritisch naar dit vraagstuk kijken en met werkzame en praktische oplossingsmodellen komen. ,,De Curaçaose economie is gediend met regeer- en bestuurlijke stabiliteit.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

20 reacties

 1. Mark, excuses geaccepteerd. Je opmerkingen (in vragende zin) wat betreft mijn “politieke richting” en “de vrouw van mijn vader”, zijn voor jouw rekening.

 2. @Mark, Fraudeur en dronkelap en FARC aanhanger Carlos Monk had een lijstje met 40 namen die hij wilde opknopen. Bedoel je die?

 3. @norbert George

  in dat geval past “ sorry “ aan uw adres. Het is niet mijn bedoeling om personen vals te beschuldigen. Ik heb na uw reactie het een en ander op internet gezocht ( had ik dus moeten voordat ik mijn eerdere bericht postte. Op internet is wel het een en ander over u te vinden echter niet dat die lijst van 100 van uw hand is. Dus nogmaals excuses. Ik blijf doorzoeken naar die lijst en van wiens hand die dan wel is. Misschien weet de KKC-redactie wat ik bedoel. Het is wel van vele jaren geleden 2011 2012?

 4. Mark, de ‘lijst van 100 mensen” die van het eiland af moeten ken ik helaas niet en was dus niet van mijn hand. Echter, goed geprobeerd…

  Van mij hoeft niemand van het eiland af, behalve degenen die zich er illegaal vertoeven en uitgezet worden.

 5. Curaçao is net Haïti in het klein….Derde wereld land mentaliteit , maar dan met bezoldigings allures van een eerste wereldland

 6. In amper negen jaar al 72 ministers.

  En ze waren allemaal waardeloos, nutteloos, inútil, useless.
  Inclusief Martina.

 7. In amper negen jaar al 72 ministers.

  En ze waren allemaal waardeloos, nutteloos, inútil, useless.
  Inclusief Martina.

 8. ministers posten werden uit gedeeld als warme broodjes bij bakkerij de Zon, vooral bij de PS was het een komen en gaan van ministers, er werden zelfs tombolo avonden georganiseerd om misters posten te verloten door corrupte, Wilsoe het everzwijn en de ons wel bekende Walrus

 9. @Norbert George
  Liet u niet in een langer verleden een lijst het licht zien van 100 personen die volgens u en uw kornuiten het eiland moesten verlaten? En kon men daar niet uit opmaken welke politieke , mi.verkeerde, richting u was toegedaan? Als u uw zin had gekregen dan was het eiland helemaal in het donker geraakt. ( en de vrouw van uw vader geen gouverneur geworden). Toch?

 10. Het is bekend dat in bepaalde situaties een, in al zijn vezels democratische, dictator het beste voor een land kan zijn die alle rotte appels , en dat zijn er vele, in 1 keer uit de mand kiepert. M.i. geldt dat voor dit eiland ook. Maar vindt zo iemand maar eens. Welhaast een contradictio in terminis.

 11. En het overgrote deel hebben we te danken aan de geestelijk zwakke partijen, zoek maar op. Maar ja het heet democratie en het mag, dat we onszelf een financiële meesleep steen aan het aandoen zijn dat geeft niets… toch?

 12. Laatst hoorde ik Menki Royer nog bezwaar maken tegen de verkoop van UTS, hij had het over dat de gegevens van onder anderen de VBC in verkeerde handen kunnen komen. Dit zegt Menki Royer die het niet erg vond toen zijn vriend, Gerrit Schotte de dossiers aan de Colombianen doorverkocht. Volgens mij noemen ze dat selectieve verontwaardiging.

 13. In dagen uitgedrukt (vanaf 10-10-2010) dus 3095.
  3095/72= gemiddeld 43 bewindsdagen per minister.
  Aannemende dat per wisseling 3-4 weken nodig zijn voor overname van het ministerie wordt effectief besturen wel lastig.

 14. Een “nieuw land”, op schrift, en met dezelfde instituties etc. die “het land” voorheen ook al had, en ook met alle problemen die “het land” voorheen ook al had.

 15. “To change is to become perfect” werd ooit geroepen! Helaas laat dit relaas van de VBC het alleen daarbij ipv de spreekwoordelijke vinger te leggen op de zere plek. Het probleem ligt aan het feit dat wij nooit lering trekken. Het (nieuwe) land is pas 8+ jaren oud dus alsnog in de kinderschoentjes.

  Echter zit nu de veelbelovende regering maar die helaas geen pepernoot van kan bakken. Die zijn overigens vriendjes van de VBC.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -