28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 12:22

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Radulphus treft maatregelen na incident

Ondertussen is de politiebewaking ingetrokken maar wordt het rijdend toezicht rondom de school gehandhaafd | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In een uitvoerig schrijven van de schooldirectie van het Radulphus College (RC) aan ouders en leerlingen wordt teruggeblikt op het incident vorige week waarbij leerlingen in paniek raakten toen een fake WhatsApp-bericht over een mogelijke ‘school schooting’ rondging en leerlingen op de lockers sloegen wat klonk als schoten.

,,Onze school neemt uit het gebeurde een aantal leerpunten mee”, zo stelt rector Marion Thomasia. Zo is er een RC-alertgroep in WhatsApp aangemaakt voor het personeel voor incidenten en calamiteiten.

,,Het veiligheidsplan/ evacuatieplan behoeft aanvulling van andere crisisscenario’s, zoals schietincidenten, met duidelijke instructies voor iedereen”, aldus het RC. ,,En met daadwerkelijke oefening van het handelen in de verschillende crisissituaties met de leerlingen. De politie helpt met het aanvullen van het plan.”

- Advertentie -

Verder zijn bepaalde securityzaken aan het gebouw nagelopen zoals de in- en uitgangen en het aantal camera’s. Er zal bovendien gewerkt worden aan het safety-bewuster en mediawijzer maken van de leerlingen.

Ondertussen wordt ook gezocht naar de leerlingen die op de lockers zijn gaan slaan, waardoor de paniek daadwerkelijk uitbrak.

,,Leerlingen kunnen het op een veilige manier melden op school als zij informatie hebben over daders. Of de harde geluiden, het vals alarm, de videofilmpjes of de ongerust makende berichten via social media. Iedereen die iets weet, wordt opgeroepen dit te melden. Het verder onderzoek om de daders te achterhalen, is in handen gesteld van de politie”, aldus de rector.

Leerlingen die nog last hebben van het gebeuren worden extra ondersteund. De komende week zijn er deskundige hulpverleners ingeschakeld om individueel te praten met leerlingen die dat nodig hebben. Verder komen er voor leerlingen die het nog moeilijk hebben groepsgesprekken (restorative practice). De mentoren inventariseren welke leerlingen dat willen.

- Advertisement -

Verder inventariseren de mentoren bij wie er sprake is van verwondingen of andere schade. RC: ,,Dit verzamelen we van alle klassen, waarna deze lijst naar de politie gaat om als onderlegger te dienen bij de aanklacht. De verzekering van de school dekt helaas niet de onkosten die voortvloeien uit het gebeurde.”

Ook ten aanzien van de veiligheid zijn de nodige maatregelen getroffen. Zo heeft de politie onderzocht of de school veilig is op alle plaatsen. ,,Dat bleek het geval”, aldus het verslag van de rector.

Ondertussen is de politiebewaking ingetrokken maar wordt het rijdend toezicht rondom de school gehandhaafd. En omdat de examenkandidaten de komende week herkansingen hebben van de schoolexamens is er voor deze groep security geregeld.

De brief van Thomasia begint overigens met het uiten van haar medeleven aan ‘alle leerlingen en hun dierbaren die met zoveel schrik te maken kregen’. Ook is zij dankbaar voor alle steun van het schoolbestuur, de politie, ministers van Justitie en Onderwijs, de directeur-generaal Onderwijs, schoolmaatschappelijk werk en andere instanties.

De rector schrijft verder: ,,Het gebeurde wordt zeer hoog opgenomen. Door de schoolleiding, door het schoolbestuur en door de ministeries van Justitie en Onderwijs. Want alles is als heel echt ervaren door de meesten. Velen ondervinden er emotionele, psychische en fysieke schade van. Voor wie hevige angst heeft gehad, is daarna niets meer hetzelfde.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. @ericlaplas helemaal eens. Geen aandacht tijd of energie in stoppen afleidingsmaneuvre, 1 Whatsapp bericht krijgt zoveel aandacht
    Nee, nee

  2. “politiebewaking ingetrokken maar wordt het rijdend toezicht rondom de school gehandhaafd” en dit allemaal voor een fake WhatsApp-bericht? Blijkbaar moeten ze deze leerlingen dankbaar zijn want er schort van alles aan de beveiliging van deze school. Het is toch ongelooflijk dat het hier om een HAVO, VWO school gaat. Randdebielen zijn er in elke vorm en kleur zo te zien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -