29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 20:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Import van groenten van de baan

Import van groenten van de baan | Foto JdB

Willemstad – ,,Een vruchtbaar overleg met positieve uitkomst.” Zo betitelt Elly Joubert van Soltuna het spoedberaad van de overheid met de agrarische sector. De gewraakte concurrerende import van groenten is van de baan.

Namens circa honderd geregistreerde Curaçaose tuinders hebben de voorzitters van de coöperaties van Bándariba, Bándabou en Hato, de Agrarische Kooperatieve Vereniging (AKV) en Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw op de Nederlandse Antillen (Soltuna) zich gisterochtend gepresenteerd bij de overheid. De overheid was vertegenwoordigd door een team van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en een grote delegatie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO).

Aanleiding van de bijeenkomst was de import van groenten en fruit uit de Dominicaanse Republiek, in het bijzonder van groene paprika en komkommers, die in ruime mate lokaal geteeld worden. Lokale tuinders bleven vorige week met een overschot zitten.

- Advertentie -

,,MEO heeft erkend dat er onterecht ontheffing is verleend voor import van paprika en komkommer”, zegt Joubert. ,,Dit zou te wijten zijn aan miscommunicatie.” Tijdens het beraad is gesproken over het lokale aanbod van groenten en fruit en de bescherming van de agrarische sector op Curaçao. ,,Sinds jaren beschikt MEO over een lijst van lokaal geproduceerde groenten en vruchten die in voldoende mate geteeld worden om in de behoefte te voorzien”, legt Joubert uit

. ,,Indien er twijfels zijn, dan kan de overheid navraag doen bij Agrarisch & Visserijbeheer (AVB). Die neemt dan contact op met de coöperaties van tuinders en met Soltuna, en brengt daarop advies uit. Met betrekking tot de import uit Santo Domingo was het advies van AVB negatief, maar MEO verleende niettemin ontheffing.”

De tuinders hebben de toezegging gekregen dat dit niet meer voorkomt en die belofte is in goede aarde gevallen, zegt Joubert.

,,Het advies van AVB is dwingend. Dat was al zo, maar gisteren is de procedure voor consultatie bij de tuinders nog eens doorgesproken en iedereen heeft vertrouwen in de aanpak. De bereidheid bij de overheid om deze kwestie op te lossen is algemeen als zeer positief ervaren.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

15 reacties

 1. Als die auto van la Stiwz evenveel zuipt als Rob Blaauw dan krijgt hij een benzinetank van 600 liter, anders red je het niet tot het eind van de straat.

 2. Dan zal ik het anders uitleggen. We kunnen hier nu allemaal een leuke auto kopen. Voor elk wat wils. Nu besluit Curacao om zelf auto’ s te gaan produceren. Model koekblik met een tweetakt motortje van 6 PK, sie net zoveel zuipt als Rob Blauw en zo lelijk is als Pik Pisas.
  Gelijktijdig vieren we een importverbod in voor buitenlandse auto’s.
  Aan belg en Marcus: hoe piepen jullie dan?

 3. Leuk zo’n lusten en lasten verhaal, echter als je de lusten al hebt, welke lolo ben je dan om e.e.a. te gaan veranderen zodat er alleen maar lasten overblijven.

  Net ergens gelezen hier dat men dat zero vision noemt.

 4. Super slechte kwaliteit voor een idioot hoge prijs. Tja, dan heb je wel een achterkamertje nodig om een dealtje met een paar nitwit ambtenaren te maken om de rest buiten te houden. Hoezo monopolie?

 5. LaStwiz

  tja, de lusten en de lasten. Verhuis of berust er in ( en tel je zegeningen !).
  Dris altijd wat, in welk land je ook woont.

 6. @Markus: klopt gedeeltelijk, maar ik ben hier wel de dupe van. Ik ga nu meer betalen en/of ik krijg slechtere kwaliteit en/of de groente zal bij tijd en wijle niet verkrijgbaar zijn.
  Zeker in een kleinere economie.

  Daarbij, in deze tijd van globalisering moet je doen waar je goed in bent en helaas is dat voor Curacao niet het kweken van groente

 7. LaStwiz,

  wat geldt voor grote, ontwikkelde landen is niet altijd van toepassing voor kleinere, zich ontwikkelende economieën.

 8. paprika, komkommers, aardappelen, uien en wat nog meer, ik wil wel eens een lijst zien wat de lokale groentekwekers zoal verbouwen.

 9. De halve wereld staat op zijn kop omdat ene Trump een importheffing wil gaan instellen, waarvan iedereen met een beetje verstand weet dat dit negatief is voor beide partijen. En Curacao stelt simpelweg een importverbod in.

  Kijk Djakea, dat is nu vreemd, heel vreemd.

 10. Met betrekking tot de import uit Santo Domingo was het advies van AVB negatief, maar MEO verleende niettemin ontheffing.

  Mmmm, vraag me af hoeveel er geschoven is en door wie.

 11. Er wordt genoeg verbouwd, maak er dan ook gebruik van, ondersteun de agrariers zoveel mogelijk door hun groente/fruit te laten verkopen. Iedere zaterdag wordt er al op het park.terrein van Building Depot lokale groente en fruit verkocht.
  Biologische fruit/groente zijn ook te vinden bij Hofi Cas Cora en Eco Village Sol, het zou mooi zijn ook een biologische markt te hebben. Vergeet ook de kunuku aan de Caracasbaaiweg van Aishel Marchena.
  Er gebeurt eigenlijk genoeg maar de MEO moet zich wel beter informeren wat er allemaal word verbouwd, vind ik-:)

 12. “De tuinders hebben de toezegging gekregen dat dit niet meer voorkomt en die belofte is in goede aarde gevallen.”…Hopelijk blijft men aan de afspraak houden. Zonder stimulans, zal onze economie zeker niet stijgen. De afgelopen drie jaar is onze economie met 0% gegroeid, dus de overheid moet proactieve houding aannemen.

  Wat ik merkwaardig vind is dat ik niks van Billy Jonckheer, namens de KvK, heb gehoord? Zijn onze agrariërs mindere ondernemers dan andere ondernemers? Normaliter hoor je gelijk iets van Billy bij mogelijke schending van ondernemersrechten. Is dit vriendjespolitiek of ligt deze ongelijkheid aan de ras (en economische positie) van de Curaçaose agrariërs?

 13. “,,MEO heeft erkend dat er onterecht ontheffing is verleend voor import van paprika en komkommer”. Dit is een structureel probleem het schijnt dat wij randdebielen op elke belangrijke functies hebben. Dit had een kind van te voren kunnen bedenken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -