30 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 16:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Dominicaans fruit als alternatief

Import van fruit groente | Jeu Olimpio

Willemstad – Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) heeft maandag overleg gehad met regeringsvertegenwoordigers van de Dominicaanse Republiek en Dominicaanse exporteurs van groenten en fruit.

Martina bepleit een duurzame samenwerking.
Tussen Curaçao en de Dominicaanse Republiek bestaat reeds een Memorandum of Understanding voor wat betreft de levering en afname van groenten en fruit. De intentieverklaring werd twee weken geleden getekend, nadat president Nicolás Maduro van Venezuela op 8 januari de sluiting van de grens met de Benedenwindse Eilanden voor onbepaalde tijd verlengde.

De Dominicaanse associatie van exporteurs ProDominicana heeft, bij monde van zakelijk vertegenwoordiger Vladimir Pimentel, toegezegd ‘de beste producten in het land te reserveren voor Curaçao’. Inzet van onderhandeling is de logistieke organisatie. De logistieke transportketen begint bij het laden van de goederen.

- Advertentie -

Dit wordt gevolgd door het afleveren bij geconsolideerde magazijnen en douane-entrepots, het vullen van containers, terminalactiviteiten door de vervoerder, douaneformaliteiten bij de export, procedures aan boord van het schip en de afvaart. Gedurende de hele transportoperatie dient de elektronische papierstroom bijgehouden te worden.

De relatief grote afstand tussen de Dominicaanse Republiek en Curaçao – tien keer zo groot als de afstand met Venezuela – en de wijze van transport, maken dat aan de import van producten uit de Dominicaanse Republiek naar verhouding hoge kosten verbonden zijn.

Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) op Curaçao zegt er alles aan te willen doen om ervoor te zorgen dat de afstand geen rol speelt bij de verkoopprijs van de producten. De eigenaar van Pro Dominicana heeft geopperd, dat indien het exportvolume verhoogd kan worden, door niet alleen producten aan Curaçao te leveren, maar ook aan Aruba en Bonaire, dit mogelijk kan leiden tot een lagere verkoopprijs van groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek.

Terwijl MEO oplossingen zoekt voor het huidige tekort aan fruit en groenten op Curaçao, als gevolg van de maatregelen van Venezuela, zijn vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en de Venezolaanse oppositie gisteren opnieuw in de Dominicaanse Republiek bijeen gekomen om te praten over oplossingen voor de crisis in Venezuela.

- Advertisement -

Volgens de Dominicaanse president Danilo Medina, die bij de besprekingen aanwezig is, moet het Opec-land met hulp van mediators uit de misère kunnen komen. Na zes uur overleg op maandag, achter gesloten deuren, werd gisteren besloten tot vervolg van de discussie over onder meer de erkenning van de Asamblea Nacional Constituyente (ANC), waarheidsbevinding en beleid om de economische crisis in Venezuela te verlichten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

14 reacties

 1. Ik vind dat curacao zich gigantisch aanstelt. Steek de handen uit de mouwen en gooi wat zaden op een composthoop, krijg je ook eigen gekweekte verse groente. Wat een zielige gedoe zeg. Het lijkt net alsof er hongersnood aanbreekt op een adopositas eilandje. Ik vind dat Martina gigantisch overdrijft, maar ja, Suriname is plan B (A).

 2. @ericlapas

  Heb het even voor je gechecked bij die vriend van mij.
  Zijn antwoord:
  “Het goede van deze pruimen is dat ze niet alleen lekker en sappig zijn, maar ook voor een ieder makkelijk te veroorloven. Bovendien erg gezond.”

 3. Volgens @Sate Batata, “vooral de pruimen uit de Dominicaanse Republiek de moeite waard zijn.” De vraag blijft, betalen wij niet met z’n allen een te hoge prijs voor een goede stoel gang van een enkelen?

 4. Goed nieuws. Een goede vriend van mij, een fruitliefhebber en kenner, vertelde mij dat vooral de pruimen uit de Dominicaanse Republiek de moeite waard zijn.

 5. “De relatief grote afstand tussen de Dominicaanse Republiek en Curaçao – tien keer zo groot als de afstand met Venezuela”.

  In ieder geval nog steeds veel korter dan de afstand tussen Suriname en Curaçao….
  Want ik heb die aan minderwaardigheidscomplexen gebukt gaande boef Steven Martina op de radio ook Suriname als alternatief horen noemen.
  M.a.w., nog immer heeft die laffe lelijke boef Steven Martina Suriname in z’n belachelijke kop, het land waarmee hij en zijn pa Don Martina grote plannen hebben bekokstoofd om zaken te gaan doen…Ik verzin het niet, die l.o.Lo Steven Martina heeft het zelf uit de doeken gedaan. Haal dat uit jullie hebzuchtige kop famia Martina! Jullie worden in de gaten gehouden!

  De afstand Suriname-Curaçao bedraagt overigens maar liefst 1700 km, dat is 2 en een half uur vliegen!!

 6. “De relatief grote afstand tussen de Dominicaanse Republiek en Curaçao – tien keer zo groot als de afstand met Venezuela”. Het is een feit dat groente en fruit gezond is. De vraag is hoever willen we daarmee gaan? Door de lange afstand wordt meer brandstof verbruikt om de groente en fruit hier te krijgen. Laten we elkaar niet voor de gek houden de meeste mensen kunnen geen groente en fruit veroorloven dus wij worden vergiftigd om een kleine groep te voeden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -