30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 13:13

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Curaçao in hoogste alarmfase

AD | Curaçao in hoogste alarmfase

‘hoogste niveau van de alarmfase’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath heeft gisterochtend om 8.40 uur in zijn hoedanigheid van minister van Algemene Zaken de situatie op Curaçao als zodanig verklaard dat er moest worden opgeschaald.

Opschaling houdt in een hogere categorie van de alarmfase. Op Curaçao zijn er drie fasen van opschaling, waarvan de derde de hoogste is. Daar zit Curaçao nu in. Dat hebben Lesley Fer, het hoofd van het Rampenbestrijdingsteam, en minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gistermiddag in de Staten uitgelegd.

De bewindsvrouw benadrukte dat er op Curaçao zelf geen sprake is van een alarmerende situatie, maar dat uit voorzorg voor opschaling is gekozen.

,,Je kan voor verschillende opties kiezen. Er zijn landen die de ontwikkelingen in de gaten blijven houden, je hebt landen die ervoor kiezen om gaandeweg op te schalen en dan heb je weer andere landen – zoals Curaçao – die ervoor kiezen direct naar het derde en hoogste niveau van opschaling te gaan, de situatie van daaruit te blijven monitoren en indien nodig te ‘down scalen’”, aldus Camelia-Römer.

De minister legde uit dat het sluiten van het luchtruim voor vluchten vanuit Europa ‘een moeilijk besluit’ was, ‘omdat je weet dat dit een direct en waarschijnlijk zwaar effect zal hebben op je economie’.

,,Maar het is een kwestie van de balans opmaken tussen gezondheid en economie. Daarom zijn we dagelijks aan het evalueren wat het beste is om op dat moment te doen. Ik heb de volle steun van de ministerraad gekregen, ook toen we ervoor kozen op te schalen naar het niveau van een crisis. Waarom: omdat dit je instrumenten biedt – ook in de wet – waar je gebruik van kunt maken.”

Wanneer het hoogste niveau van de alarmfase wordt bereikt, krijgt de minister van Algemene Zaken de coördinatie over de gehele situatie, zo legde Fer gisteren uit. ,,Op basis van bepaalde ontwikkelingen, beelden en scenario’s die hebben plaatsgevonden, hebben we vanochtend (gisterochtend, red) besloten ons te activeren.”

Bij het opschalen behouden alle ministers hun autoriteit en taken, maar verloopt de coördinatie van alle acties en informatie via één kanaal, aldus het hoofd van het Rampenbestrijdingsteam.

,,Speciaal hiervoor heeft de minister van Algemene Zaken ook het besluit genomen om een communicatieteam te installeren; het zogenaamde projectteam coronavirus. Van daaruit wordt alle informatie van de verschillende ministeries en diensten over het virus gekanaliseerd en verder gecommuniceerd.”

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth is operationeel leider van het crisismanagement om alle acties – in de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus – te coördineren en de minister van Algemene Zaken is conform de Landsverordening rampenbestrijding belast met het coördineren van alle informatie naar de bevolking toe.

Bron: Antilliaans Dagblad

17 reacties

 1. Op dit moment wordt er in NL onderzoek gedaan naar of jongeren wel of niet het virus kunnen verspreiden.
  UPDATE persconferentie Slob/Bruins van vanmiddag
  “Specialisten onderzoeken de komende tijd scholieren in Brabant op de manier waarop het coronavirus onder jongeren verspreidt. Dat maakte minister Slob van onderwijs zondagmiddag bekend op een persconferentie, De afgelopen weken werd aangenomen dat het coronavirus onder jongeren minder makkelijk kon verspreiden dan onder ouderen. Het onderzoek moet uitwijzen of dat klopt”.

 2. @ Ambulant,

  Ik weet niet waar jij je cijfers over Italië vandaan haalt, maar ze kloppen niet met de werkelijkheid. Ik heb dagelijks contact met Italië, met een aantal kennissen die in de epi-centra wonen. Zij vertellen mij toch echt hele andere verhalen en geven aan dat er wel degelijk veel jongeren in het ziekenhuis belanden. Sterker nog, de jongeren worden in Italië nu wel behandeld, op sommige plekken bieden ze de ouderen geen hulp meer.
  Hetgeen jij niet wenst te begrijpen is dat dit virus inderdaad bij 80 % geen tot weinig klachten veroorzaakt. 20 % wordt ziek en heeft behoorlijke klachten, maar 10 % wordt zeer ernstig ziek en een groot deel van hen komt te overlijden.
  Waarom ? Omdat dit virus de opname van zuurstof en vloeistoffen in het lichaam tegenwerkt, m.a.w. je krijgt geen zuurstof meer en je droogt uit. Vloeistoffen kunnen ze aanvullen met een infuus, maar zuurstof krijgt men niet in de longen wanneer dit virus de weg naar het verdere lichaam heeft afgesloten.

  Voordeel van dit virus is dat kinderen vrijwel geen last zullen hebben. Maar………….kinderen kunnen het virus wel overdragen en daar ligt het gevaar. Zelf worden ze er niet ziek van, maar ze kunnen wel hun ouders besmetten, die dan wel ziek worden, met alle gevolgen vandien.

  Experts verwachten dat de piek van het aantal zieken pas ergens rond juni zal liggen en daarnaast durft men ook te stellen dat corona nog het hele jaar kan blijven huishouden. China heeft het goed aangepakt door het gehele land zo’n beetje af te sluiten, waardoor ze het onder controle hebben gekregen. In Europa doen alleen Italië, Spanje en delen van Kroatië dit, de andere landen nemen zeer traag actie, waardoor het virus zich kan blijven verspreiden.
  Vaststaat dat de mortality rate van corona tussen de 3 en 6 % ligt, maar dat is alleen waar de ziekenzorg in staat is de boel op te vangen en waar drastische maatregelen worden genomen. In andere gebieden zal het sterftecijfer vele malen hoger gaan liggen.
  Dat mag jij onzin vinden, maar als je het niet erg vindt volg ik de wetenschappers in dit geval.

 3. In de VS is statistiek een probleem.
  Me heel veel dingen houden ze het niet bij en kunnen ze het niet bij houden.
  en sommige dingen zoals mortaliteit door vuurwapens is bij federale wet verboden om bij te houden.
  Iets als een burgerlijke stand ontbreekt, rijbewijzen etc. , verzekering papieren.
  Ja er is een social nummer maar ook dat heeft z.n issue, het opsporing register en of je wel of niet in de gevangenis hebt gezeten is zelfs beter.
  Dus ze klagen wel over der rest van de wereld, maar zelf kunnen ze totaal niks zeggen.
  En nationale regeling voor zieken ontbreekt. Dus het gros zal niet naar de dokter of naar een ziekenhuis gaan. Want ze zijn niet verzekerd of het is te duur.
  Dus alles wat Trump zegt over Europa is moet je zien op niveau Trump veel herrie en feitelijk onjuist.

  Dat vaccin ligt al ergens klaar.
  Die Duitse directeur die plotseling is geschoven is al tijden geleden met Trump gaan praten.
  En volgend jaar de volgende versie net als griep.
  Niet iedereen wordt ziek en van de mensen die ziek worden geneest bijna iedereen.
  Het is geen Ebola of Antrax of TBC. Zelfs mazelen is erger.
  Media opgeklopte paniek, stop met je zelf gek maken.
  Corana-ites… Het maakt dom.

 4. Dit staat ook in dat artikel
  Ook Coronaites maakt dom
  En paniekerig.

  De specialist verklaart dat het ook bij de reguliere griep geregeld voorkomt dat jongere mensen op de intensive care belanden. ,,Dat zie je bij de griep ook: die mensen krijgen ernstige dubbelzijdige longontsteking.’’ Daarnaast kiezen ouderen er ook vaker voor om niet op de intensive care te worden behandeld. 

 5. Re. Inder weetje waar jij last van hebt.
  Coronaites. Dat is een sub variant van Aanstelleritus.
  Stop met paniek verhalen om aandacht te krijgen. En zaken uit verband te halen.
  Zoek eens t zelfde op influenza.

 6. @djaka, amen. De enige reden tot paniek is paniek zelf. Wat ik er triest aan vind dat er geen fatsoenlijk draaiboek gemaakt is en daardoor paniek eerder aangewakkerd als bestreden wordt en wij niet de economische middelen hebben om het op een verantwoorde manier het hoofd te bieden. En nee ik ben niet voor het ruimen van mensen, in compleet tegendeel zelfs.

 7. Corona maakt dom…
  Stop met paniek zaaien.
  De gemiddelde leeftijd van de overledenen in italie is 81 en van veel is niet eens te zeggen of ze wel aan corona dood gingen omdat ze al ernstige dingen hadden zoals zware hartklachten en hoge bloeddruk.
  Het is een soort long griep meer niet. En voldend jaar is er gewoon weer een variant.
  Maar je handen wassen ja dat is goed.

 8. Verontruste topdokters slaan alarm: ‘Alle landen moeten in totale lockdown, er is géén tijd meer!’ | Coronavirus | AD.nl

  Als Europa niet op korte termijn een voorbeeld neemt aan landen als China of Zuid-Korea, dan is de chaos die het coronavirus zal ontketenen niet langer te overzien. Daarvoor waarschuwen gerenommeerde doktoren vandaag in een open brief aan collega’s uit andere landen. ,,Tijd is onze gemeenschappelijke vijand, omdat het virus zich razendsnel verspreidt en erg dodelijk is.”1

  https://www.ad.nl/buitenland/verontruste-topdokters-slaan-alarm-alle-landen-moeten-in-totale-lockdown-er-is-geen-tijd-meer~ac8264b3/
  Gezien het bovenstaande artikel lijkt mij meer dan logisch dat zowel Curaçao als Aruba hun grenzen sluiten en ook inmiddels o
  Bonaire…Straks gaan ook de grenzen met de VS dicht …de berichten uit dat land zijn alarmerend…

  Het cruiseverkeer uit de VS naar o.a. de Caraïben is al in de ban gedaan…..

 9. Waarschijnlijk denkt @Dislect terug aan zijn goede oude tijd als kamparts ergens in een Pools kamp. Ben benieuwd of hij al op de rader van het Auschwitz comitee staat. Over selfish gesproken ! Hoe dom kan je zijn ?

 10. Mensen reageren nog dommer dan koeien, en wij vinden ons zo slim? Alles wordt aangepakt om het paniek gevoel te rechtvaardigen zonder over een nuance na te denken; kop corona binnen 24 uur 800 ronden in Noord Italië. Wat er niet staat dat er normaal al meer dan 700 mensen in Noord Italië overlijden. Het is wel een toename maar van mensen die een sterk verminderde weerstand hadden. Elke dode is nu ineens een corona doden geworden. Dit paniek voetbal gaat met deze redenatie lijden tot een heel hoog percentage corona doden ja er zullen mensen, voortijdig, aan overlijden. Maar beduidend meer mensen zullen een besmetting amper merken. We zouden ook de besmette mensen kunnen ruimen (100% sterfte maar minder kans op verspreiding) en dan al het inkomen verkeer stoppen dan ruimen we 20 mensen en geen corona meer. En de andere 150 000? Daar van verhongeren er 130 000 van zijn dat dan ook corona doden of niet? Of is het zo dat er dus geen corona doden zijn maar 130 020 doden door stupiditeit?

 11. Hoogste alarmfase, je zou denken dat de pest of cholera is uitgebroken. Wat een smerige reportage van TV Direct weer die zoals altij weer alles overdrijft.

  Nadat geruchten de ronde deed dat een Nederlandse toerist besmet was, gingen ze alle hotels langs om te filmen. Blijkbaar met de bedoeling om het virus aan een hotel te koppelen.

  Een woordvoerster op HATO had het over quarantaine ruimte maar weet niet wat de capaciteit is. Mijn vraag is “which dick did she sucked to get that job?”.

  De doden die tot nu toe zijn gevallen zijn voor namelijk ouderen en ernstig zieken maar hier kan iedereen verpleegtehuizen in en uit lopen en er is geen enkele maatregel genomen voor medewerkers van deze tehuizen. Zoals altijd hier denk iedereen vooral aan zichzelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties