29 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AD | Run op de super

Gisteren ontstond een run op de supermarkten waarbij consumenten massaal zijngaan hamsteren. Producten zoals wc-papier, melk in blik en pak, voedsel in blik, rijsten pasta werden ingekocht | Jeu Olimpio

Willemstad – Na de officiële bevestiging gisterochtend van het eerste geval van het coronavirus op Curaçao, ontstond – ondanks de oproep van de regering om rustig te blijven – een panieksituatie, waarbij men massaal supermarkten bezocht om te hamsteren.

Minister Suzy Camelia-Römer gaf in de Staten aan dat de run op supermarkten onnodig is en legde eerder tijdens een persconferentie uit dat de drastische preventieve maatregel om een staat van crisis uit te roepen en het luchtruim voor vluchten vanuit Europa te sluiten, een kwestie was van ‘better safe than sorry’.

Bij Centrum Mahaai was het een gekkenhuis. Toen een consument werd gevraagd wat hij van de situatie vond, zei hij: ,,Te gek voor woorden. Een of andere gek komt met coronavirus naar Curaçao en nu is iedereen als een kip zonder kop aan het inslaan. Iedereen is gek geworden en moet nu hamsteren.” Levensmiddelen zoals rijst, pasta en voedsel in blik, maar ook wc-papier werden massaal ingeslagen. Ook in de Staten was hier volop aandacht voor en na vele vragen van parlementariërs benadrukte de minister van Gezondheid dat het hamsteren onnodig is.

Gezien de meest recente ontwikkelingen in Europa, waarbij het coronavirus zich naar het laat aanzien anders ontwikkelt dan eerder in China en het aantal doden als gevolg daarvan relatief hoger is, heeft premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao een ‘staat van crisis’ uitgeroepen en uit voorzorg het luchtruim afgesloten voor verkeer uit Europa (lees: Nederland).

Dat heeft hij vrijdag tijdens een spoedpersconferentie bekendgemaakt. Tijdens de bijeenkomst werd eveneens bevestigd dat Curaçao te maken heeft met een eerste geval van Covid-19. Het betreft een Europees-Nederlandse man van 69 jaar die samen met zijn vrouw met vakantie op Curaçao is. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is het een geïsoleerd geval, maakt de man het naar omstandigheden goed en is er vooralsnog geen sprake van verdere besmetting. De man wordt constant in de gaten gehouden en de situatie wordt gemonitord, aldus Gerstenbluth.

De maatregel om het luchtverkeer vanuit Europa af te sluiten, kan ‘overkomen als drastisch’, maar is gezien de onzekerheid over het virus juist genomen om de laatste ontwikkelingen grondig te analyseren, zo gaven Rhuggenaath en Gerstenbluth aan. Ook Camelia-Römer gaf aan dat de preventieve maatregel een kwestie was van ‘better safe than sorry’.

De maatregel geldt niet voor ‘outbound’ vluchten; personen die vanuit Curaçao willen vertrekken, kunnen dit gewoon doen. Over de vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Curaçao is nog geen besluit genomen. ,,Deze situatie gaan we nu evalueren”, aldus de premier.

Mogelijk kunnen personen vanuit Nederland – familieleden en/of zakenlieden die voor werk in Europa zijn – later op gecontroleerde wijze naar het eiland terugkeren, aldus minister Camelia-Römer, dit moet echter nog ingevuld worden.

Curaçao ontvangt dagelijks gemiddeld drie vluchten van KLM en TUI vanuit Nederland (het gaat dan al snel om dagelijks 700-800 passagiers); ook is er met Condor een regelmatige luchtverbinding met Duitsland.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

19 reacties

 1. Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

  @John Bash, @Curacao Revisited en @LaStiwz: STOPPEN (en niet reageren).

  Sorry @John Bash, ook een “normale” comment verwijderd.

 2. Wat t aller trieste van dit alles is, dat het in staat is directe sociale contacten, bijna volledig wereld wijd, kan stil leggen.
  De electronische macht van die media die mensen zichzelf vrijwillig laat opsluiten en landen in afzondering plaatst.
  Van wege een angst..
  Orwell begint gelijk te krijgen.
  Ik ben benieuwd welke party met het vaccin kont en wanneer.

 3. Ja.. Ook zo slim met z.n allen massaal de super in.. Goh hoe zouden mensen zo snel besmet worden…. Dat is net zo gezond als de wachtruimte bij de dokter.
  Die cashiere die al je boodschappen ook aanraakt de inpakker…
  Ik spoel m.n dingen altyd even onder de kraan voor ik t in de koelkast zet…..
  Corona maakt je dom..

 4. @CR. Weer lekker dom geschrijf.
  @Roberto. Voor hamsteraars kan ik geen enkele sympathie en geen enkel begrip opbrengen. Het zijn de meest egoïstische personen die er zijn.

 5. Tja, er bestaat geen twijfel over dat de internationale benauwdheid en radeloze angst van thans het noodzakelijk maken dat wij een juist begrip van de aangelegenheid verkrijgen. Het is stellig een ongunstige toestand die voor het welzijn van de mensheid overwonnen moet worden. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan daar de hele wereld op z’n kop staat. Men weet niet wat er van de ene dag op de andere kan gebeuren. We kunnen ons niet voorstellen dat men in het Midden-Oosten bijvoorbeeld ‘s avonds naar bed gaan “HOPEND” dat men de volgende morgen weer zullen opstaan samen met onze familie. De vele oorlogen en (natuur)rampen, waardoor vrees en ontzetting zich verbreid hebben op een manier die nog nooit mogelijk was geweest. Het internationale publiek is nu niet alleen “op de hoogte” van oorlogen en bloedvergieten, maar kan er via de tv “ooggetuige van zijn”. Getuigen, buren, familieleden die foto’s maken van de dode lichamen van jouw geliefde familie, vrienden, en kennissen en rechtstreeks naar jouw opsturen. Dit alles veroorzaakt stress, paniek, en angst. Dus wij kunnen en moeten begrip tonen voor mensen die hamsteren, terwijl dat misschien niet hoeft, onnodig lijkt, maar wij moeten wel empathie tonen. Let wel op het feit dat dit alles steeds heftiger, moeilijker, gevaarlijker en erger wordt, en er komt stellig geen eind aan, en wij weten ook niet hoé het ook voor ons hier in Europa binnenkort zal worden. De goede onbezorgde tijden zal binnenkort ook in Europa tot het verleden behoren…………een voorbijgaande toestand……………………………………GONE WITH THE WIND………………………………..

 6. ……”Opent de deuren voor noodhulp”……
  En als je ergens je zakken mee kunt vullen….

  Ja, en helaas gaat dat geld naar de onbekwame en af en toe bekwame, maar zeer corrupte politici.

  Misschien moet er wel weer een voorraadschip met medische hulp en drijvend ziekenhuis uitrukken uit NL, net als in SXM, (Dan mogen de makambas zeker wel weer gezien worden?)

  het Naf 1.000.000.000 kostende ziekenhuis kan maar zoveel patienten aan de beademing plaatsen….en de politici die kunnen mooi babbelen, maar een crisis die kunnen ze niet handelen, ze kunnen niet eens een ministerie runnen, laat staan een crisis van deze omvang..

  Onze ministers en parlamentarios kunnen reizen, congressen bijwonen, foto’s maken en op tv en radio verschijnen, én uitdelen, en daar houdt het ook op.

 7. Hier valt wel weer wat te verdienen. De economische schade die nu gecreëerd wordt gaat die van Irma in stMaarten overstijgen wat dus weer de deuren voor noodhulp opende en als je, als bewindvoerder, ergens je zakken mee kan vullen…

 8. ……”weer typisch voor onze regering: 1 mrd aan HNO besteden maar niet in staat zijn tijdig met een epidemie rekening te houden”,(want daar kan niemand iets aan verdienen). ……

  @CR ook als ze er wat aan konden verdienen zouden ze er een grote Jan Boel van maken.

  Epidemie beheersing , voorzover je daar invloed op kunt uitoefenen, vergt vooral een goede voorbereiding, communicatie, planning en visie, en daar hapert het op elk Ministerie schromelijk aan.

  Tijdig en adequaat Anticiperen, geen van onze gezagsdragers is er nog op betrapt, tenzij het het aanmelden voor snoepreisjes betreft zoals de verkeersbeurs, India, Argentie etc.

  Op het menu van onze gezagsdragers staat mosterd standaard als nagerecht op het menu.

 9. Volgens een viroloog op CNN, het dragen van een mondkapje op straat heeft weinig zin, sterker nog het vergroot de kans op een infectie. Het virus gaat zich juist op het mondkapje nestelen en uiteindelijk wordt het door de drager aangeraakt.

  Verder is bekend dat ongeveer een jaar zal duren voordat er een vaccin is dat getest kan worden dus wat voor zin heeft het om een voorraad van een week aan te leggen?

  Laten we hopen dat de bevolking hier een les uittrekt, in crisistijd moeten wij het doen met parlementariërs van het kaliber, Plet, Pisas, Constancia, Cordoba, Carolina, Doran, Calmes, e.a.

 10. weer typisch voor onze regering: 1 mrd aan HNO besteden maar niet in staat zijn tijdig met een epidemie rekening te houden (want daar kan niemand iets aan verdienen). Misschien kunnen wij Clifton Walle en Betrian weer inhuren om de crisis te bezweren tegen een vriendenprijsje

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -