29 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 13:19

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

ParadiseFM |‘Nationale assemblee’ moet eiland post-corona vormgeven

Komende maandag, dinsdag en vrijdag praat de overheid met diverse belangengroepen over de vraag ‘hoe verder, nadat een groot deel gevaccineerd is’. Dat vertelde premier Rhuggenaath vandaag tijdens...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidAD | CBCS: Samenwerken met DNB

AD | CBCS: Samenwerken met DNB

‘Binnen de wettelijke mogelijkheden’

Willemstad – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is ‘te allen tijde’ bereid om samen te werken met De Nederlandsche Bank (DNB). Dit binnen de wettelijke kaders en met respect voor elkaars taken en verantwoordelijkheden.

Zo blijkt uit een reactie van de CBCS aan de regering-Rhuggenaath naar aanleiding van de voorwaarden die de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties stelt aan verdere liquiditeitssteun in de vorm van een lening aan in dit geval Curaçao in verband met de coronacrisis.

,,De huidige Raad van Bestuur (RvB), daarin ondersteund door de Raad van Commissarissen (RvC), heeft vanaf haar aantreden aangestuurd op samenwerking met DNB als collega-toezichthouder. Gezien de eigen schaarse capaciteit en middelen is om assistentie gevraagd bij het aanpakken van probleeminstellingen.”

Het blijkt dat DNB in Amsterdam, op een enkele uitzondering na, samenwerking en assistentie afhankelijk heeft gesteld van de samenstelling van de RvB van de CBCS. Die is momenteel niet compleet; er is wel een directeur-secretaris (Leila Matroos-Lasten) en een financieel-economisch directeur tevens interim-president (José Jardim), maar sinds de jaarwisseling geen president-directeur.

De RvC heeft de RvB laten weten dat in de door de RvC gevolgde procedure meerdere partijen, waaronder ook DNB, zijn benaderd met het verzoek gegadigden aan te dragen voor de functie van president van de CBCS; dat geldt voor zowel de vorige president ad interim (Bob Traa) als voor de nu gekandideerde (Richard Doornbosch).

Samenwerking tussen de toezichthouders binnen het Koninkrijk is ‘zeker wenselijk’, maar dat betekent niet dat de belangen van de verschillende landen altijd gelijk hoeven te zijn.

,,Met respect voor elkaars taken en verantwoordelijkheden en met inachtneming van de relevante wettelijke kaders is de CBCS graag bereid met DNB constructief te overleggen hoe meer inhoud aan de samenwerking kan worden gegeven, mede in het licht van de in deze moeilijke tijd al genoemde beperkte lokale capaciteit.”

Voor wat betreft bepaalde voorwaarden van Knops met betrekking tot de financiële sector van Curaçao is de Centrale Bank in Willemstad van mening dat deze strijdig zijn met het geheimhoudingsregime in de financiële toezichtwetgeving. Zelfstandige en onafhankelijke bevoegdheden van de organen van de CBCS zouden geen onderdeel kunnen vormen van de Nederlandse leningsvoorwaarden.

,,Overigens beschouwt de CBCS het met naam en toenaam noemen van enkele instellingen als ongewenst”, verwijzend naar het vermelden van Girobank, PSB Bank, Ennia en pensioenfonds APC. Knops heeft deze genoemd in zijn aanbiedingsbrief aan de Rijksministerraad. Over de leningsvoorwaarde inzake de dagelijkse leiding van de CBCS merkt de CBCS op dat deze voorwaarde in strijd is met het Statuut voor het Koninkrijk, de Staatsregeling van Curaçao en die van Sint Maarten, het Centrale Bank-statuut en ook de beginselen van good governance. ,,Deze voorwaarde is daarom niet naleefbaar.”

De regeringen moeten de onafhankelijkheid van de CBCS respecteren, zo schrijft de wet voor. Omgekeerd is het de RvC en de RvB niet toegestaan om instructies van derden te vragen of te aanvaarden – ‘in welke vorm dan ook’ – bij de uitvoering van hun bevoegdheden, taken en plichten. De CBCS benadrukt echter vooral de bereidheid en wens om samen te werken met DNB. De CBCS is hier ook altijd voorstander van geweest en de huidige directie heeft daar meermaals het initiatief toe genomen.

De CBCS kampt immers met beperkte middelen en tegelijkertijd met gecompliceerde probleemdossiers, waarvan de aanpak veel inzet en een lange adem vergt. De procedure in de Verenigde Staten tegen Ennia-eigenaar Hushang Ansary en het onderzoek dat is voorafgegaan aan de tegen Ansary en de voormalige bestuurders van Ennia ingestelde aansprakelijkheidsprocedure zijn daar voorbeelden van.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

9 reacties

 1. @Shonfefe, spijkertjes met kopjes!!!
  Bearinpoint, dealtje…beloning kwam later.
  De kost ging voor de baat uit.

  En dan een AD, die nog steeds gelooft dat men met een “vershon asukará” van de werkelijkheid mensen nog blindelings gaan geloven dat we hetbeste bestuur voor de CBCS hebben.

  Traa is niet voor niets weggegaan, het was niet zo nprettige sfeer daar boven op de 4e en 5e verdieping van de oval office

 2. Je zou eens moeten uitzoeken waarom de huidige interim directeur destijds als minister van financiën een besluit nam over bepaalde computer programma’s toen ontslag nam en 6 maanden ging “werken” bij bearing point toevallig net het bedrijf wat de programma’s ging leveren. Daarna werd meneer weer directeur van lands financiën. Hij is ondermeer verantwoordelijk voor het debacle van het jaarverslag 2018. Maar volgens het AD wel integer en vakbekwaam van het hoogste nivo?? Hoop van ganse harte dat de Ned Bank inzage kan krijgen in alle dossiers die van belang zijn voor het voortbestaan van het Land Curacao

 3. ….”Gelukkig want hieruit bleek weer dat het screeningsprocess niet werkt op Curacao en dan zitten we weer met ongeschikte mensen op hoge posten!”…..

  @Brian @ Rene.
  Op zich hebben jullie een valide punt
  Een soort geluk bij een ongeluk.

  Dat lekken heeft geresulteerd in eent toevallige prettige bijkomstigheid voor het ministerschap, maar heeft uiteindelijk bij aqualectra geen impact gehad op de bestuursfunctie.

  Laat je niet misleiden, apariencias engañan.
  De motivatie was van een andere aard.

  Beetje vergelijkbaar met de oppositie die nu alle vuile was van Martina buitenhangt, de Martina waar het bij het akkevietje van deze twee dames die elkaar al heel lang niet luchten, ook om draaide

 4. “en Ralph Palm (Ennia) feestend in de hoeren.”
  en Reinald Curiel die meer tijd bezig was om kranten door te lezen en happy hours langs te gaan dan een verzekeraar te besturen.
  En Jaime Saleh en costa gomes die als RvC alles op zijn loop hebben laten begaan

 5. Een interim directeur die vertrouwelijke info lekt omdat deze interim directeur een persoonlijk akkevietje had met een rivale.

  Gelukkig want hieruit bleek weer dat het screeningsprocess niet werkt op Curacao en dan zitten we weer met ongeschikte mensen op hoge posten!

 6. ‘Een interim directeur die vertrouwelijke info lekt omdat deze interim directeur een persoonlijk akkevietje had met een rivale.’

  Niet mee eens Knoekoe, als Neysa Amnesia er bij Girobank een puinhoop van heeft gemaakt en er bewezen heeft niet integer te zijn als hulpje van Eric Garcia en Al Capone Capella, dan heeft Leila Lasten het eiland een dienst bewezen door te voorkomen dat Amnesia minister werd.

  Misschien ging dat niet geheel volgens de regels, maar soms gaat het landsbelang voor de regels.

 7. ….”er is wel een directeur-secretaris (Leila Matroos-Lasten) en een financieel-economisch directeur tevens interim-president (José Jardim),”…

  Een interim directeur die vertrouwelijke info lekt omdat deze interim directeur een persoonlijk akkevietje had met een rivale.

  Een interim president die graag zelf op de troon wil zitten, en zich niet van de beste kant heeft laten zien.

  Niet bepaald een emotioneel volwassen bestuur.

 8. ‘Overigens beschouwt de CBCS het met naam en toenaam noemen van enkele instellingen als ongewenst”, verwijzend naar het vermelden van Girobank, PSB Bank, Ennia en pensioenfonds APC.’

  Nee, want dat geeft het grote falen van CBCS aan. Terwijl deze instellingen tenonder gingen zat Chos Romero (CBCS) feestend in de Heeren en Ralph Palm (Ennia) feestend in de hoeren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties