26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 08:30

Nu.cw | Curaçao eerder dan verwacht uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. "De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn", aldus demissionair...

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | ‘Akkoord mits binnen de wet’

AD | ‘Akkoord mits binnen de wet’

Volgens niet nader genoemde bronnen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering van Curaçao heeft na bestudering van alle voorwaarden en overwegingen besloten in te stemmen met de condities van staatssecretaris Knops, voor zover het binnen de wettelijke kaders mogelijk is. Zo vernam deze krant gisteravond.

Dat wil dus zeggen: akkoord met de loonkortingen voor politieke ambtsdragers, ambtenaren en de introductie van de Rhuggenaath-norm. Ook ten aanzien van de financiële sector en de CBCS ‘instemming voor zover mogelijk’.

Het betreft echter een gemeenschappelijke bank en wettelijk kan de regering geen instructies aan de CBCS geven. Tegen samenwerking tussen de toezichthouders CBCS en DNB is er geen enkel bezwaar.

De Centrale Bank CBCS is kritisch over de voorwaarden die volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties verbonden moeten worden aan Nederlandse liquiditeitssteun. Volgens de CBCS zullen deze voorwaarden vooral leiden tot ‘verarming’ op de eilanden en de ‘negatieve spiraal’ juist versterken.

,,Het oplossen van de huidige situatie door lagere lonen zal eerder tot verdere verarming leiden en de financiële stabiliteit in gevaar kunnen brengen.” Dat blijkt uit een reactie van de CBCS aan de regering van Curaçao. De CBCS signaleert dat de voorwaarden ‘niet gericht zijn op structurele transformatie’.

De Centrale Bank in Willemstad ziet andere mogelijkheden om de crisis als gevolg van corona het hoofd te bieden. Juist nu zouden structurele hervormingen (iets wat Knops ook zegt, red.) doorgevoerd moeten worden die de productiviteit en het concurrentievermogen van de Caribische landen vergroten.

Daarbij moeten meerdere wegen bewandeld worden, bijvoorbeeld hervormingen om het groeipotentieel van de economie te vergroten, de import van fossiele brandstoffen te verminderen en de toename van de overheidsuitgaven te remmen tot minder dan de groei van de overheidsinkomsten; dat laatste door het overheidsapparaat flink in te perken. Op die manier kunnen duurzame oplossingen gerealiseerd worden, die uiteindelijk zullen bijdragen aan het welzijn van de eilanden.

De CBCS vreest dat doorwerking van de ‘generieke loonkorting’ voor specifieke, grote groepen werknemers ook negatieve gevolgen zal hebben voor de liquiditeit in de bancaire sector. Daarbij zullen banken een toename zien in het aantal niet-presterende leningen.

,,Het domino-effect dat aldus in gang wordt gezet met nadelige gevolgen voor de balansen van de financiële sector, zal aan de huidige crisis een extra dimensie kunnen geven, namelijk een crisis in het financiële systeem van de monetaire unie.”

De CBCS adviseert de landen beleidskeuzes te maken binnen het kader van een ‘integrale aanpak’ om de economie van de eilanden te transformeren en hun weerbaarheid te versterken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

10 reacties

 1. Sinds de AD ‘samen een vuist’ artikel (op 15 mei) werd gepubliceerd al duidelijk werd gemaakt wat de overheids besluit zal worden zoek in de 5e alinea, 4e zin “Zonder uitzondering moeten we dus allemaal offers brengen om de lening te krijgen en om deze terug te betalen”. Blijkbaar blijft lezen voor sommigen een kunst! Maar het neemt niet weg dat in de toekomst ” Curaçao niet meer in de verleiding moet komen om via Nederland…..4e alinea, 1e zin” vertaalt bij een volgende crisis niet meer in de verleiding moet komen om bij Nederland te kloppen hmmmm, de laatste klopt als een bus! In ieder geval is het goed dat een partij als PAR zichzelf tegenkomt, omdat ten tijde van de onderhandelingen voor land Curaçao, ze zelf eraan hebben gewerkt dat ze nu geen kant meer op kunnen, altijd moet de zogenaamde band met Nederland aangehaanld worden. MAN gaat ook niet vrijuit omdat die sinds10-10-2010 in meerdere regeringen van nieuwe land hebben gezeten, en eerlijk gezegd niks noemenswaardig kunnen bereiken voor het volk. Dus altijd in de zogenaamde Koninkrijk willen blijven nou dit is jullie Koninkrijk, benieuwd hoelang ze het nog gaan uithouden? Nu technisch gezien PAR, MAN en PIN, Curaçao zijn autonomie hebben verkocht voor een zak geleende geld. En zoals altijd zal de gewone volk voor zich zelf moeten blijven zorgen, wat nog steeds het geval is na al die zogenaamde leningen, noodhulp, enz. uit Nederland, die menig hiervan nog niet 1 cent van heeft gezien. Sinds de tijden van de Ned. Ant. was het ook niet anders….. dus het is business as usual, over en uit! https://antilliaansdagblad.com/curacao/21516-samen-vuist-maken

 2. Ik heb al eerder geschreven fat het een politiek spel was en is tussen beiden landen. Dat Curaçao akkoord zou gaan was al bij de vergadering van de rmr bekend. Curaçao kreeg van Nederland de ruimte om te protesteren en tegen te stribbelen en een beetje tijd vragen om aan de bevolking te kunnen verkopen dat het niet anders kan. Nederland wil koste wat kost zaken blijven doen met deze regering.
  Tevens is Curaçao duidelijk gemaakt dat het geen schande is om onder curatele te staan, dat een kleine vergelijking met art 12 status in Nederland is. Je komt er sterker uit

 3. Als de overheids NV’s niet aangepakt worden, kunnen we het wel vergeten. Dan gaat het grote graaien gewoon door.

 4. Daarbij moeten meerdere wegen bewandeld worden, bijvoorbeeld hervormingen om het groeipotentieel van de economie te vergroten, de import van fossiele brandstoffen te verminderen en de toename van de overheidsuitgaven te remmen tot minder dan de groei van de overheidsinkomsten; dat laatste door het overheidsapparaat flink in te perken.

  Dit zeggen we al honderd jaar maar er gebeurt niets!!! Zelfs Kennedy is druk bezig met het zorgen dat vriendjes in overheidsdienst komen.

 5. ….”Als het niet volgens de wet kan,dan maar die wet veranderen/aanpassen want
  dat kan wel”….

  Idd @EAJ, cherry pickers, alleen de wet erbij halen als het uitkomt, noot volgens de wet of regels als er aanstellingen plaatsvinden

 6. Als het niet volgens de wet kan,dan maar die wet veranderen/aanpassen want
  dat kan wel. Waar een wil is, is een weg.
  STOP DI BIRA SANKA!!!!!!

 7. “Het domino-effect”
  CBCS stelt voor om te blijven aanmodderen, problemen te blijven ontkennen, en een lange periode van stagnatie tegemoet te gaan (omdat CBCS mensen wel goede arbeids voorwaarden hebben)

 8. de CBCS, het speetuintje van de verrotte politiek, is de laatsts waar je waarde aan moet hechten.

  De tuinman die daar graag als kapitein de geldbomen wil beheren, met zijn matroos is besmet met politieke schandvlekken, en duldt niemand die hem een strobreed in de wegligt

  En de matroos, is ook te politiek gekleurd.

 9. Prachtig… de ambtenaren, aangevoerd door Terror Cova lookalikes, schreeuwen moord en brand en gaan de barricades op voor een paar dubbeltjes loontrede en krijgen vandaag te horen dat ze duizenden gulden moeten inleveren!

  Verder geen waarde hechten aan de mening van de CBCS, onder wiens Neysa Iseniaans toezicht het gierend uit de klauwen liep bij Girobank, Ennia en naar we nu weten ook PSB.

  Tel daarbij het optreden van Hensley Tromp (2 miljoen per jaar!) en diens benoemingen van Taco Tara Asjes en Zus de Lannooy en het is duidelijk dat dit instituut door en door verrot is.

  En dan heb ik het nog niet eens over het gebruiken van het laatste beetje geld van door Stephen Capella en zijn moeder leeggeroofde Girobank voor het uitkeren van bonussen aan al overbetaalde CBCS bobo’s.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties