29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 16:05

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | Covid en eigen computer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAD | ‘Landen kunnen autonomie niet aan’

AD | ‘Landen kunnen autonomie niet aan’

Knops: ‘take it or leave it’ voor voorwaarden bij financiële steun

Den Haag – ,,Eens temeer zien we nu wat eigenlijk al langer zichtbaar was, namelijk dat de landen hun eigen autonomie niet kunnen dragen.”

Duidelijke taal van CDA-staatssecretaris Raymond Knops in een Kamerbrief over de tweede tranche van liquiditeitssteun, waarin hij laat weten van mening te zijn dat Aruba, Curaçao en Sint Maarten hun autonomie niet aankunnen.

En om het concreet te maken: ,,De voorgestelde steun stelt Aruba in staat om tot eind juni 2020 te blijven functioneren. Dit geldt ook voor Curaçao en/of Sint Maarten indien zij tijdig instemmen met het gedane voorstel.” Eind juni is over minder dan anderhalve maand.

De coronacrisis maakt ‘meer dan ooit’ duidelijk hoe kwetsbaar de landen zijn, schrijft Knops aan de Tweede Kamer over de besluitvorming in de Rijksministerraad (RMR) van afgelopen vrijdag. Het beroep op solidariteit binnen het Koninkrijk – en dus het verzoek om financiële steun – is ‘begrijpelijk’, vindt hij. Maar net als bij de eerste tranche benadrukt de bewindsman dat dit twee kanten op moet werken. Dus er zijn voorwaarden verbonden aan de steun uit Nederland.

Het gaat op advies van het College (Aruba) financieel toezicht om zachte leningen voor de periode tot 30 juni. Uiterlijk om 17.00 uur Nederlandse tijd vandaag moeten de landen het voorstel aanvaarden. Dat is 11.00 uur lokale tijd. Van onderhandelen kan geen sprake meer zijn, het is ‘take it or leave it’: ,,Voor ieder land dat het voorstel niet tijdig heeft aanvaard, zal het voorstel komen te vervallen.”

Voor Knops is het belangrijk dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt. Hij wil ‘scherp houden met wie de solidariteit beoogd is’, namelijk dat deel van de bevolking en bedrijven van de eilanden dat het hoofd niet boven water kan houden. De kloof tussen rijk en arm neemt door de crisis toe, schrijft hij. Na de eerste liquiditeitssteun moeten de landen nu toch echt hervormingen doorvoeren om het weerstandsvermogen te versterken, met name op sociaaleconomisch gebied, ‘zodat het besteden van Nederlands belastinggeld leidt tot concrete afrekenbare verbeteringen’.

Knops is niet van plan op dit gebied iets terug te nemen van de gestelde voorwaarden aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten: ,,Zonder dit soort maatregelen die de weerbaarheid van deze samenlevingen op termijn zullen versterken, heeft het voor niemand zin om nu vanuit Nederland grote bedragen financiële steun ter beschikking te stellen.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd (5.00 uur lokale tijd) met de staatssecretaris over officieel de eerste tranche liquiditeitssteun, maar de verwachting is dat het ook veel breder over de problematiek op de eilanden gaat.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties