AD | ‘Autonomie is fundamenteel’

Ex-premier Liberia-Peters: Ook gesprek met Vertegenwoordiging | Extra

Willemstad – Je kan een land niet afrekenen op iets fundamenteels, namelijk de autonomie, vanwege mogelijke fouten die in een bepaalde (regeer)periode zijn gemaakt. ,,Knellen doen de Koninkrijksbanden altijd, in wat voor staatkundig verband dan ook. Zie Sint Eustatius en Bonaire.

En als er ontevredenheid is en zaken verkeerd zijn gegaan, dan moet dat gecorrigeerd worden. Mensen zeggen, ‘van autonomie kan je niet eten’, maar het is meer dan geld”, aldus Maria Liberia-Peters.

Zij toog met drie andere ex-premiers – Don Martina, Mirna Louisa-Godett en Ben Whiteman – deze week naar gouverneur Lucille George- Wout om hun zorgen te uiten over de voorwaarden die Nederland stelt aan het bieden van financiële steun in verband met de coronacrisis.

,,Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, maar wij vonden het als ex-premiers op z’n plaats om onze zorgen te uiten over de relatie in het Koninkrijk. Wij zijn vooral gevallen over de uitlating van staatssecretaris Raymond Knops (CDA) dat de eilanden de autonomie niet kunnen dragen. In de brief staat dat er een speciale entiteit komt voor een eventuele derde tranche. Allemaal stapjes die kunnen leiden tot steeds minder eigen zeggenschap. Er wordt ergens begonnen en we weten niet waar het ophoudt.”

Zij vindt dat de huidige regering het verzoek om financiële steun van Nederland anders had kunnen aanpakken.

,,We moesten niet om 700 miljoen vragen zonder daar ook zelf iets tegenover te stellen.” Tegelijkertijd merkt de ex-premier op dat er veel onzekerheid is op Curaçao en dingen parallel gebeuren.

,,Niet alleen Covid-19, maar ook Venezuela, de olieraffinaderij en de relatie met de Verenigde Staten. Er is te weinig informatie en mensen gaan er hun eigen invulling aan geven. Dat moet voorkomen worden.”

Ook meent Liberia-Peters dat er een gebrek is aan ‘checks and balances’ en sommige besluiten genomen kunnen worden omdat sinds 2010 bepaalde wetgeving niet meer ‘in place’ is. Om hun boodschap luister bij te zetten is ook een verzoek gedaan voor een gesprek met de Vertegenwoordiger van Nederland. Liberia-Peters:

,,Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de Koninkrijksregering en de regering van Nederland. Om die reden hebben de vier oud-premiers ook een gesprek aangevraagd met de Vertegenwoordiging. En nu zult u zich afvragen waarom wij niet met de Curaçaose regering spreken. Laat ik dit zeggen: de regering weet dat ons altijd om advies gevraagd kan worden, maar onszelf aanbieden doen we niet.”

Over het gesprek met de gouverneur stelt zij: ,,Als ieders hart op dezelfde plek is, dan is er een goede sfeer. Wij hebben ons zegje gedaan en er zal wellicht iets van de overkant van de oceaan komen.”

Op de vraag waarom er geen andere ex-premiers bij betrokken zijn antwoordt Liberia-Peters dat Emily de Jongh-Elhage is verhinderd en enkele anderen nog te veel in functies zitten waarbij minder sprake is van onafhankelijkheid. Zo is Etienne Ys betrokken bij de Centrale Bank en Ivar Asjes nog actief ambtenaar. Stanley Betrian en Daniel Hodge hebben alleen korte tijd als demissionair minister- president gefungeerd in een zakenkabinet.

Bron: Antilliaans Dagblad van 28 mei 2020

12 Reacties op “AD | ‘Autonomie is fundamenteel’

 1. Liberia Peeters was een van de grootste graaiers in het multidisciplenaire team van de Grote Graaier Wacko Werner Wiels. In een niet autonoom land had Wacko Werner Wiels achter de vuilniswagen gelopen en was Liberia Peeters nog steeds kleuterjuf geweest.

  Ze moet dus, excusez moi le mot, haar smoel houden.

 2. JM Eustatia

  Die hele “autonomie” is niet meer dan een wassen neus. In het leven geroepen om de lokale politici een “speeltje” te geven zodat ze niet te lastig worden en ze de vrijheid hebben om over de verdeling van de middelen te beschikken. Het heeft er de schijn van dat beslissers/poltici bij de verdeling van die als maar schaarser wordende middelen, het eerst naar de eigen behoeften en die van hun vrienden kijken. Begrijpelijk want het hemd is immers altijd nader dan de rok. Nederland beroept zich slechts dan op de “autonomie” van de eilanden wanneer het haar uitkomt. Wanneer het haar minder goed uitkomt, bijvoorbeeld wanneer Trump aan Blok opdraagt sancties aan Venzezuela op te leggen, is er geen sprake meer van autonomie. Dan stelt Nederland dat het slikken is of stikken. Ik zou een minder “heilig verklaarde” “autonome” status wensen met in goede verstandhouding beter toezicht op de wijze waarop de door Nederland ter beschikking gestelde gelden worden besteed. Want deze eilandjes zijn te klein om het alleen – zonder de Nederlandse streun- te redden. Althans niet als men het huidig “welvaarts”-niveau wenst te handhaven. Dat BES ook geen oplossing is, blijkt uit de ook op de BES eilanden groeiende armoede.

 3. Knoek-koe

  Autonomie? Autonomie betekent je eigen broek ophouden.

  Onze ministers kunnen alleen masr handje ophouden.

  Ze willen idd vooral autonomie, om hun corruptie zonder pottekijkers uit te voeren.

 4. Freedomwriter

  Natuurlijk gaat MLP de Autonomie beschermen, maar niet om de autonomie zelf. Het gaat hier om de autonomie als gereedschap voor het creeeren van structuren, welke structuren het land helemaal ten gronde aan het maken zijn.

 5. Tico Martina

  @ Knoek-koe, Ta prohibi pa lubida! zoals wijlen Helmin Wiels altijd zei. Maria en haar kliek is nog steeds verantwoording verschuldigd over “bientu fresku” en “e potje”. Hoe durft zij te reppen over men mag niet naar zaken in het verleden te kijken. Ik hoop nog steeds dat zij terecht moeten staan, en hoop echt dat er een grote controle komt naar de misstanden met als peildatum 5 juni 1969 tot heden. Ik vraag me trouwens af of ik ook op audientie bij de Gouverneur kan gaan als gewoon burger?

 6. Knoek-koe

  ….Wij zijn vooral gevallen over de uitlating van staatssecretaris Raymond Knops (CDA) dat de eilanden de autonomie niet kunnen dragen”….

  Of jullie ex-premiers daar over gevallen zijn is totaal niet interessant.

  Wat interessant is, is te weten of Knops een punt heeft.

  Maar we weten allang dat Knops een heel sterk punt heeft, en we weten ook dat de expremiers, en dehuidige premier,graag met de emoties spelen en lange tenen hebben.

 7. Meid wilt weer eens het autonomia slogan aanhalen.

  Ja autonomia is fundamenteel om toezicht op de graaiers te voorkomen, zoals deze meid. How desperate can these clowns get ?

  How about concrete solutions for Curacao with you autonomia slogan that’s simply there to enrich yourselves ?

 8. Autonomie = eigen besluiten met zelf controle zonder inmenging van andere landen.
  En natuurlijk snap ik de don’s van de elite.
  Bij het inleveren van (delen van) de autonomie krijg je legitieme pottenkijkers. Die mogelijk dan ook, legitiem in het verleden kunnen kijken waardoor onregelmatigheden en zelf bevoordeling aan het licht kan komen en ze zelf nog, zo veel jaar na het graaien, (een deel van) hun kapitaal kwijt zouden kunnen raken.
  Dus nu roeren voor het te laat is.

 9. Knoek-koe

  …”Ten tijde van de “bientu fresku” en “het ontdekte potje” was haar actie het opschalen van haar en de rest van de uitvreters hun salaris”….

  @Tico, geef Maria LP c.s. een land, en ze breekt het volledig af voor je.

 10. Curacao revisited

  Het is weer eens de schuld van Venezuela, de olie, Nederland en noem maar op. Ga eerst eens na wat Curacao zelf beter kan doen.

 11. Ambulant

  Sharks ruiken weer bloed. Gratis geld. Politiek kwestsbaar volk en kans op revolte.
  Het Landje wordt niet afgerekend op de autonomie.
  Het landje wordt afgerekend op mismanagment en diefstal.
  Elhage tja Casino.s zijn weer open. Die zit achter haar vaste slot machines.
  ijs… en asjes die zijn slim en zitten op goed betaalde plekjes. Die hebben niks aan revolte.

 12. Tico Martina

  Haha dus kleuterleidster Maria Liberia heeft een opinie hoe er onderhandeld moest worden? Dezelfde kleuterleidster die zich liet afschepen met 1 gulden als afkoop van enige vordering? Mens ga koken zoals wijlen de heer Fortuyn zou zeggen. Toen ze de kans had om het eiland goed te regeren en te bouwen aan de toekomst, heeft ze alleen zichzelf en haar maatjes verrijkt. Ten tijde van de “bientu fresku” en “het ontdekte potje” was haar actie het opschalen van haar en de rest van de uitvreters hun salaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *