AD | Overheids-nv’s zonder jaarrekeningen

Het gaat volgens Statenlid Obispo om Buskabaai nv (missende cijfers: 2016, 2017 en 2018), Refineria di Kòrsou (RdK) (2017 en 2018), Curaçaose Dok Maatschappij Holding (CDM) (2014, 2015, 2016, 2017 en 2018), Curaçao Industrial & International Development Co (2018), Autobus Bedrijf Curaçao (2018) en Cpost (2018) | Extra

Willemstad – Statenlid Curtley Obispo (PAR) constateert in de Financiële Management Rapportage (FMR) en de tabel ‘Deelnemingen in Privaatrechtelijke Rechtspersonen’ dat er nog steeds overheids-nv’s zijn die achterstanden hebben in het publiceren van hun jaarverslagen en -rekeningen (tot en met 2018).

Het is dan ook niet bekend bij de regering welke waarde en liquiditeits- en solvabiliteitspositie deze verschillende overheids-nv’s hebben. Het gaat volgens Obispo om de volgende bedrijven: Buskabaai nv (missende cijfers: 2016, 2017 en 2018), Refineria di Kòrsou (RdK) (2017 en 2018), Curaçaose Dok Maatschappij Holding (CDM) (2014, 2015, 2016, 2017 en 2018), Curaçao Industrial & International Development Co (2018), Autobus Bedrijf Curaçao (2018) en Cpost International (2018).

Het Statenlid wil van de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), weten welke stappen hij ondernomen heeft om van deze overheids-nv’s alsnog de jaarcijfers te ontvangen en welke deadline hij daarvoor heeft gesteld. Ook wil hij weten wat de statutaire deadline is voor overheidsbedrijven om hun jaarrekening 2019 indienen. Volgens hem is dat vóór 31 mei 2020.

Hij wil weten welke maatregelen de minister neemt om deze jaarrekeningen voor het einde van de maand te ontvangen.

Bron: Antilliaans Dagblad van 28 mei 2020

6 Reacties op “AD | Overheids-nv’s zonder jaarrekeningen

 1. @Kareltje, Grappig dat het juist bij de Heeren was. Een plek waar een aantal van de grote graaiers al om 5 uur zaten te drinken

 2. Kareltje

  Het zal 2014 zijn geweest dat ik op het terras zat van het horeca-etablissement dat toen nog De Heeren heette. Ik raakte in gesprek met een oudere heer, een van oorsprong Poolse jood die voor de tweede wereldoorlog naar Curaçao was geëmigreerd. Wat hij mij vertelde is mij tot op de dag van vandaag bijgebleven. Kareltje zei hij, besef voor eens en voor altijd dat Curaçao een pirateneiland is. Er komt geen jaarrekening, als die al komt, bij de belastingdienst terecht of er is mee gerotzooid. Niets is wat het lijkt op dit eiland en dat zal nooit veranderen. Al staan de Commissie Financieel Toezicht en Den Haag op hun kop, de mentaliteit van de Antilliaan zal nooit veranderen en daarom doe ik dat met mijn bedrijf evenmin. Wel zo makkelijk!

 3. Knoek-koe

  Volgens mij is er na 30 mei 1969 nog nooit een jaarrekening nog begroting op tijd en/of sluitend ingediend van het eiland/land.

  Maar ik kan me vergissen.

 4. Dat is het voordeel van een autonoom land met veel overheidsentteiten; we zijn autonoom dus waarom zouden we cijfers publiceren? De overheid, als aandeelhouder, kent de cijfers toch? Dan wordt het in een keer duidelijk waarom er uit bepaalde hoek zoveel reuring gemaakt wordt over de “onzalige” voorwaarden van Nederland

 5. Curacao revisited

  niet alleen onze overheden maar ook ENNIA heeft al een aantal jaar geen jaarrekening meer gepubliceerd, lijkt een gevalletje Girobank te worden…

 6. Bureau Post haar jaarrekeninen al g ingediend met daarin de miljoenen aan salaris en snoepreizen van Franklin Fraud Sluis en alle kutvriendjes van Alvin Daal die wegens ongeschiktheid en/of luiheid overall uitgekotst werden maar bij Bureau Post in de hoogste salarisschaal vallen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *