28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Al 7 procent contractie sinds 2016

HomeMediaAD | Al 7 procent contractie sinds 2016
Annabaai | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Daar waar het College financieel toezicht (Cft) met letterlijk niet één woord rept over de Venezuela-crisis, staat de regering-Rhuggenaath juist uitvoerig stil bij de gevolgen van deze ramp en – uiteraard – de gevolgen die dit heeft voor Curaçao en de overheidsbegroting en -tekorten.

Sinds 2016 is de totale krimp – volgens het kabinet voornamelijk veroorzaakt door de Venezolaanse crisis – niet minder dan 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo blijkt uit een ‘Schets van de sociaaleconomische situatie’ in de brief van 27 maart van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) aan zijn ambtgenoot Mark Rutte (VVD), voorzitter van de Koninkrijksregering in Den Haag. Hieronder deze schets:

,,Venezuela is een van de belangrijkste handelspartners van Curaçao. De raffinage van ruwe aardolie uit Venezuela is een van de voornaamste pijlers van de Curaçaose economie in termen van toegevoegde waarde, werkgelegenheid en deviezeninkomsten. De afgenomen raffinageactiviteiten op Curaçao als gevolg van de crisis in Venezuela zorgen al enige tijd voor een aanhoudende terugval in gerelateerde activiteiten op het eiland. De operationele resultaten van verschillende overheidsvennootschappen die haven- en raffinaderij-gerelateerde activiteiten uitvoeren hebben hieronder te lijden gehad, en daarmee ook de dividendopbrengsten voor de staatskas. De beslagleggingen door ConocoPhillips op de bezittingen van de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA hebben sinds 2018 voor additionele verstoringen in de aanvoer van ruwe olie aan Curaçao gezorgd.”

,,Vanwege de verhoogde sancties van de Verenigde Staten is de productie van de raffinaderij voor de lokale markt inmiddels nihil geworden, waardoor onder meer de uitbetaling van salarissen en de afdracht van leaseverplichtingen aan de overheid van Curaçao onder druk staan. De negatieve effecten van de aanhoudende diepe crisis in Venezuela worden dan ook steeds meer zichtbaar in andere economische sectoren van Curaçao.”

,,Ook het toerisme uit Venezuela is gedaald tot praktisch nihil, wat op zijn beurt zijn weerslag heeft op onder andere de inkomsten van de luchthaven, ondanks de toename van het aantal toeristen uit andere markten. Begin 2018 is de grens tussen Venezuela en de ABC-eilanden enkele maanden volledig afgesloten, met alle negatieve gevolgen van dien voor de handel, waaronder de toevoer van consumptiegoederen. Sinds medio februari jongstleden is de grens tussen Venezuela en de ABC-eilanden wederom tot nader order afgesloten.”

,,De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) constateerde in haar jaarverslag 2017 dat na een krimp van 1 procent in 2016, de economie van Curaçao in 2017 verder is gekrompen met 1,7 procent, voornamelijk als gevolg van de Venezolaanse crisis. Ook in 2018 is vooral door de malaise in Venezuela wederom sprake geweest van een negatieve groei van de Curaçaose economie, van naar verwachting 2 procent. Er bestaat momenteel geen zicht op een snelle verbetering van de situatie in Venezuela, maar juist eerder van een verdere verslechtering. Door de CBCS wordt voor 2019 een marginale economische groei verwacht voor Curaçao, echter indien het scenario zich voordoet waarin alle productieactiviteiten van de raffinaderij en de daarvan afhangende activiteiten definitief worden gestaakt, zal de economie naar schatting met 2,9 procent extra krimpen. Dat zal een totale contractie betekenen van ruim 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) vanaf 2016.”

,,De aanhoudende economische recessie op Curaçao leidt tot forse tegenvallers bij de overheidsfinanciën, zoals aanmerkelijk lagere belastinginkomsten en meer burgers die een beroep doen op financiële bijstand van de overheid. De financiële ruimte om de economie de nodige impulsen te kunnen geven is hierdoor zeer beperkt.”

,,Met het oog op het verduurzamen van de overheidsfinanciën, het versterken van het overheidsapparaat en het stimuleren van de economische groei heeft het kabinet in de tweede helft van 2018 de ‘Groeistrategie: integraal en samen’ vastgesteld. Eind 2018 is in het kader van de Groeistrategie een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Curaçao en Nederland. In het convenant zijn afspraken gemaakt inhoudende samenwerking tussen Curaçao en Nederland op de meest urgente lijnen van uitvoering van de Groeistrategie. De implementatie van de Groeistrategie is door het kabinet van Curaçao voortvarend opgepakt. Ook de afspraken die het kabinet in oktober 2018 met het Cft heeft gemaakt in het kader van duurzame overheidsfinanciën zijn nagekomen of in uitvoering.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @Shonfefe, Trukje van vandaag is ook om een vriendje als interim te plaatsen. Deze ‘huur’ je in zodat je ze een hoog salaris kan geven (want zelfs de hoogste loontrede is niet voldoende) en dan zet je nog in een paar commissies of RVC zodat ze nog een paar duizend vangen..

  2. Nog steeds zijn er meer dan 100 familie leden en vrienden op de loonlijst van de overheid aangesteld door de ministers en statenleden als hun “ adviseurs “ etc tegen een totaal bedrag van waarschijnlijk meer dan ang 7.5 miljoen per jaar. Mensen die we absoluut niet nodig hebben want er is geen enkele toegevoegde waarde anders dan toevallig familie lid of vrien(in) zijnde van een minister of statenlid.

  3. Het AD zou gelijk hebben als de overheid er blijk van gaf in eigen huis orde op zaken te stellen.

    Maar onder andere Tilly Pikerie, de schaamteloze verkwistingen bij Bureau Post en het eindeloze gesnoepreis van Statenleden tonen aan dat zulks niet het geval is.

    Laat de overheid eens ieder dubbeltje omdraaien, zoals Bea Moedt dat doet.

  4. Helemaal eens met de voorgaande schrijvers! En weer het AD met haar propagandatoeter, nu neemt het AD ook het woord ramp over. Om helemaal onpasselijk van te worden die fabeltjeskrant!!

  5. Problemen met Venezuela zijn al jaren bekend echter onze regeringen hebben nooit gedurft om hier wat aan te doen.

    Laat de regering maar een hand in eigen boezem steken. Wat heeft men gedaan om meer investeerders te trekken? Al die snoepreisjes hebben niets opgeleverd

  6. Heel makkelijk om je eigen falen op Venezuela af te schuiven. West Europa is ook in 2008 in recessie gekomen maar toen is er ingegrepen door loonmatiging en herstructurering van financiële instellingen zoals banken. Op Curacao is helemaal niets gebeurd.

    Typerend voor toezichthouder en politiek is de situatie rondom ENNIA (https://izlandbipbip.com/journaux/journaux-sint-maarten-sxm/will-ennias-policyholders-pay-the-price/): DNB gaf al in 2013 waarschuwingen dat het niet goed zat maar CBCS greep pas in 2018 in. Het is nu nog steeds niet duidelijk welke koers CBCS wil varen (“polishouders beschermen” kan van alles betekenen).

    Al met al moeten wij constateren dat het avontuur van 10-10-10 totaal mislukt is, en dat de Bonaire/BES optie (minder zelf beslissen maar wel fatsoenlijk bestuur) beter voor Curacao is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties