AD | Ahata vreest een tweede lockdown

,,Een tweede lockdown zou veel meer schade toebrengen aan onze economie dan de eerste lockdown.”

Oranjestad – Aruba Hotel & Tourism Associaltion (Ahata) wijst op de noodzaak om te voorkomen dat een tweede lockdown noodzakelijk wordt als reizigers met het virus Aruba binnenkomen.

,,Een tweede lockdown zou veel meer schade toebrengen aan onze economie dan de eerste lockdown.” Ahata noemt de eerste lockdown een noodzakelijke maatregel, maar benadrukt de noodzaak te voorkomen dat een tweede golf van coronagevallen zou kunnen ontstaan. De toerismeorganisatie wil dat voor iedereen duidelijk is welk beleid daarvoor wordt gevoerd.

Ahata wil precies weten welke kamers op Aruba beschikbaar zijn voor isolatie en quarantaine van positief geteste bezoekers en vindt dat die in andere accommodaties moeten worden ondergebracht dan gezonde bezoekers. Ahata heeft geholpen met het vinden van een quarantainepand en biedt eventuele verdere hulp aan die nodig is voor de isolatie.

Daarnaast wil Ahata op de hoogte worden gesteld van de capaciteit van de gezondheidszorg voor Covid-19-gevallen. Ook wil Ahata weten welke maatstaven de autoriteiten gebruiken om te bepalen wanneer een tweede lockdown vereist zou zijn, maar belangrijker nog welk plan er is om ervoor te zorgen dat een tweede lockdown niet nodig wordt.

Ahata adviseerde al eerder dat Aruba van bezoekers eist dat ze een bewijs van een negatieve test hebben voordat ze aan boord gaan van hun vlucht naar Aruba.

,,Dit vermindert het aantal bezoekers naar Aruba, maar vermindert ook het aantal mogelijk positieve gevallen op het eiland, met het risico op overbelasting van ons gezondheidszorgsysteem.” Mocht de regering dit advies niet overnemen, dan vindt Ahata het noodzakelijk dat er duidelijkheid wordt verstrekt op de bovengenoemde punten van aandacht.

Ahata ondersteunt de invoering van een verplichte reisverzekering voor alle bezoekers, die dekking biedt van de pandemiekosten, zoals annuleringen en medische kosten. ,,We zijn het er echter niet mee eens dat de kamerbelasting omhoog gaat om daar eventuele extra kosten mee te dekken.”

Ahata wil een normale verzekering hanteren, die door een bezoeker zelf wordt afgesloten voorafgaand aan de reis. De organisatie vreest dat de regering anders zonder overleg extra heffingen gaat opleggen die oneigenlijk gebruik in de hand werken, zoals voor tekorten bij AZV of het ziekenhuis.

Ahata is ook bezorgd of Aruba voldoende financiële middelen heeft toegewezen om bezoekers aan te trekken.

,,We heropenen in een zeer competitief veld en met veel minder reizigers wereldwijd. De general managers zijn zeer bezorgd over hun gebrek aan informatie over Aruba’s specifieke marketingtactiek voor elke markt.” Een andere zorg is het gebrek aan informatie over de middelen die beschikbaar zijn voor overzeese marketing.

,,Gezien het feit dat we een langzaam herstel verwachten met een lage bezettingsgraad, zullen de toerismeheffingen dit jaar beperkt zijn.” De toerismeheffingen vormen normaliter het budget van Aruba Tourism Authority, die de marketing verzorgt.

,,Het is van essentieel belang voor ons economisch herstel dat we samen op zoek gaan naar financiële middelen nodig voor effectieve marketing”, aldus Ahata.

De regering sluit een tweede lockdown niet uit, maar wil er niet over speculeren. Minister-president Evelyn Wever-Croes ontkende dat er concrete plannen zijn om bijdragen van toeristen te gebruiken voor het dekken van tekorten bij de AZV.

Bron: Antilliaans Dagblad

24 Reacties op “AD | Ahata vreest een tweede lockdown

 1. @Marc:

  Maybe a good idea for you to Google : “prevent coronavirus”

  Protect yourself and others around you by knowing the facts and taking appropriate precautions. Follow advice provided by your local public health agency.

 2. Joseph S

  Zelfs de WHO kan geen schatting maken hoeveel mensen er komende tijd de pijp uitgaan vanwege economische terugval.

  Ja denken jullie, dat gaat mij niet treffen want ik ben goed verzekerd en heb mijn pensioenpremies altijd betaald…

  Denk even goed na nu, als we minder blijven produceren zoals nu reeds het geval is zullen jullie allemaal de consequenties ondervinden.

  En dan heb ik het niet eens over de minder bedeelde gebieden op deze aardkloot

 3. Joseph S

  @ Marc

  Enig idee waarom het spaanse griep werd genoemd?
  España was neutraal tijdens WO1 en kende geen censuur zoals de meeste landen.
  Om het moraal hoog te houden werd deze pandemie verzwegen door de grote mogendheden. Gevolg was dat er meer mensen stierven aan spanish flu wereldwijd dan in de loopgraven van Verdun en het front aan de Marne/Ieper.

  Spaanse griep in tegenstelling tot Covid19 trof echter jonge, vitale mensen. Schattingen lopen uiteen van 25 tot 100 miljoen doden op destijds een wereldbevolking van 1,7 miljard.
  Heel triest allemaal en óók mijn wijlen grootmoeder verloor op zeer jonge leeftijd haar eigen vader en moeder in NL en was verdoemd naar het klooster te gaan bij de nonnen.
  Klinkt allemaal heel dramatisch wat het uiteraard ook was maar het valt totaal in het niet bij de tol die de pest eistte in de honderden jaren voorafgaand.

  Laten we wel wezen, in dit tijdperk van informatietechnologie kan vrijwel iedereen de informatie krijgen die door de mainstream media wordt aangeboden. Angst regeert de meute zonder twijfel momenteel.
  Maar is dit wel terrecht?
  Helaas wordt er een angst geschapen die totaal niet in verhouding staat tot de realiteit.
  Er sterven nu miljoenen naar alle waarschijnlijkheid maar wel op een populatie van 7,7 miljard.
  Bovendien zijn het ditmaal gelukkig geen jonge, vitale mensen die de toekomst hebben maar reeds kwetsbaren en ouderen.
  Dus wees heel rieeël: deze mensen die gaan vallen zouden sowieso al binnen afzienbare tijd de geest gaan geven aan andere onderligende kwalen.
  Heel triest maar onoverkomelijk.. Maak geen vergelijking met spaanse griep aub.. Daar zijn we gelukkig van bespaard gebleven.

  Doemscenario’s ten over maar doe je eigen onderzoek en besef dat dit feitelijk tot een door overheden opgedrongen mentaal iets is verworden.

  Alles willen we controleren maar nu lukt dat even niet en het treft de gehele wereld. Een vaccin op korte termijn is wishfull thinking als het het er ueberhaupt ooit gaat komen.
  Gelukkig is Covid19 zo gevaarlijk nog niet voor het vitale deel van de populatie dus laten we doorgaan met de gang van zaken.

 4. @Ambulant zegt: “…Je gaat nooit dood om wat je denkt.
  Dood is iets dat je verrrast.
  Dood is geen dood.
  Dood is wanneer je al je ervaring en gevoelens inleverd.
  Actief In brengt in het al.
  Dan ben je met al.
  En al kiest en besluit of je verder gaat.
  En hoe…”

  Mijn moeder zei altijd: “als je gezopen, geslikt, gesnoven of gespoten hebt, moet je niet op een forum reageren.”

 5. @Ambulant zegt: “…Ik kan alles onderbouwen met cijfers en statstiek.
  Maar ook met andere dingen.
  Ja ik weet het. En dat is een gift of een gave…”

  Mijn moeder zou daar op zeggen: “zeg stront, wie heeft je gescheten…”

 6. @ambulant

  Nooit ingeënt tegen (kinder-)ziektes. Malaria misschien? Dengue ? Griepprik?Wat al niet meer. Of altijd op het eiland verbleven?
  Want het komt zoals het komt?

  “ dood is geen dood”
  en dan ga je verklaren
  “ dood is……”
  Warrig hoor. Ook je verdere verhaal is aan mij niet besteedt.

 7. ambulant

  Je gaat nooit dood om wat je denkt.
  Dood is iets dat je verrrast.
  Dood is geen dood.
  Dood is wanneer je al je ervaring en gevoelens inleverd.
  Actief In brengt in het al.
  Dan ben je met al.
  En al kiest en besluit of je verder gaat.
  En hoe.

 8. Ambulant

  Mondkapjes is niks. Locura. Niet doen.
  Ik kan alles onderbouwen met cijfers en statstiek.
  Maar ook met andere dingen.
  Ja ik weet het. En dat is een gift of een gave. Maar ook een curse.
  Een wijze moeder betekend nog niet dat je ook zelf wijs bent.
  Ja Marc.. de dood ligt altyd op de loer.
  Ik kan hoderd doods ooraaken listen
  Dan wat.
  Durf te leven.

  Ik zeg Curacao heeft niks.
  Durf te leven.

 9. @bolivar

  Je begrijpt het dus niet. Als anderen er lak aan hebben, draag IK ( en jij e.a.) de consequenties.
  Of dacht je dat jij virus-veilig bent als alleen jij je maar aan de voorzorgsmaatregelen houdt en wat de rest doet doet er niet toe? Was dat maar waar. Naïef hoor!
  Het gaat je goed.
  I rest my case.

 10. Uiteindelijk ligt de responsibility bij jouzelf. Als anderen er lak aan hebben om simpele precautions in acht te nemen dan dragen zij uiteindelijk zelf het gevolg daarvan.

  That’s why social distance en mondkapjes tot 80% vermindering van verspreiding leidt zoals uitgewezen is uit onderzoek. Keep that in mind and you’ll be fine, just like responsible people did during past pandemics.

 11. @ambulant
  Mijn moeder gaf mij ook die raad : durf te leven……maar pas wel op bij het oversteken van de straat …voegde zij er waarschuwend aan toe.

 12. @ambulant
  Allemaal nuttige voorzorgsmaatregelen maar menigeen houdt dit niet op lange termijn niet vol. Vb. De stranden lagen in Nederland met het goede weer mudvol!
  En kan ik het misschien wel volhouden maar dan word ik in een onbewaakt ogenblik , een foutje is zo gemaakt door anderen die het niet zo nauw nemen besmet met misschien wel mijn dood tot gevolg. ( maar ja de dood hoort bij het leven zeg jij dan….. ook al is die ontijdig…..tja).

 13. Ambulant

  Geen mondkapjes… Niet….
  Ook geen handschoentjes in supermarkten.

  Handenwassen vloer moppen schoenen uit.
  Je (T) shirt wassen,.
  Moet je hoesten of niesen
  In je hand niks aanraken en direct wassen en ontsmetten.

  Het grootste gevaar zit niet in anderen maar in je eigen gedrag.
  Doe je boodschappen
  Schoenen uit bij de deur, was je handen eerst als je thuis komt
  Spoel alles af voordat je het opbergt.
  Ga je naar de wc raak daarna niks aan was je handen.
  Als je flusht sluit de bril.

  Wil je virus bacterie vrij leven.. Geen probleem.
  Maar dood gaan doen we allemaal.
  Wil je honderd worden ok.
  Maar dan moet je ook willen zien dat iedereen om je heen dood gaat.

  Durf te leven.
  De belangrijkste boodschap die ik kreeg toen ik jong was.
  Durf te leven.

 14. @Marc:

  Gelijk heb je want men kan immers success boeken zoals in Zuid Korea maar door het niet nakomen van de social distancing en mondkapjes beleid krijg je dit als gevolg :

  “The warehouse, in the city of Bucheon, is run by the country’s biggest e-commerce firm Coupang, and officials have said the facility was not strictly complying with infection control measures. Health officials even discovered traces of Covid-19 on workers’ shoes and clothes.”

  Measures can be successful but if people don’t comply, it’a all for naught.

 15. Ambulant

  Meloen… JaBlaBla

  Er zijn 2 of 3 soorten testen. Maar ik hou de uitleg bij 2
  Een anti-body test je bent in aanraking geweest en je hebt reactie daarop.
  RT-PCR test daar test je op de aanwezigheid van rna key factors zoiets als zoek een klein stukje en komt dat voor dan kan t zijn.
  Die testen zelf kan je nog onderscheiden in types.
  Maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste.

  Of iemand iets kan verspreiden is belangrijk.
  En dan moet je klinische factoren hebben te samen met een RT-PCR test
  Dan zit je op 95% maar t duurt effe.

  Dus kort door de bocht als ze een beetje opletten is dat iemand die zich ziek voelt en kenmerken heeft en koorts alle kanten uit niest en proest net als met griep.
  Die moeten dan even apart gehouden worden.

  Maar op Curacao buiten in de zon met goed geventileerde kamers.
  Is er vrijwel niks aan de hand.
  En dat hebben we ook gezien.
  Wat hadden we nu voor uitbraak dan met die groepen.
  Niks
  En die werden allemaal vervoerd hotel, groepen mensen, security bediening etc.
  Niks.
  Spreiden.
  Je handen wassen en je schoenen uitdoen als je je huis in gaat.
  En lekker in de zon zitten. / schaduw

 16. @Bolivar
  Een pluim voor Hongkong.
  Maar andere landen waren niet zo slim als Hongkong en dus zitten we nu met een pandemie die niet uit zich zelf zal uitdoven en indien toch dan met tientallen miljoenen doden. Gelukkig hebben landen strenge maatregelen getroffen om dit onheil te voorkomen ( hopelijk want we zijn er m.i. nog lang niet).
  “Nederland en vele andere landen versoepelen de stringente maatregelen” : ik hoop niet dat de commerciële en economische belangen het winnen van de politiek – en het gezonde verstand-met vele (bewust gekozen???) doden tot gevolg. Ik keep my fingers crossed maar heb zo mijn zorgen of dat wel goed gaat. ( Zuid Korea werd in eerste instantie ook geprezen om zijn soepele houding maar nu is er sprake van een significante stijging van het aantal besmettingen).
  ter info: Bij Sars waren wetenschappers ook ijverig bezig om een vaccin te maken. Dat onderzoek is gestopt omdat sars wel vroegtijdig uitdoofde.
  Waarom weet niemand. Puur geluk. Sars heeft Curaçao noch Nederland ooit bereikt, het verspreidingsgebied bleef beperkt. Maar het had ook een pandemie kunnen worden met dezelfde gevolgen als corona.Helaas heeft corona Curaçao en Nederland ( en nog zo’n 190 landen( ! ) in meer of mindere mate) wel bereikt. En is de pandemie, want een gigantisch verspreidingsgebied, een feit.
  ( een pessimist is vaak een realist met ervaring).

 17. @Joep Meloen:

  Het testen is de eerste stap. Tweede is social distancing en mondkapjes, juist om de verspeiding te voorkomen in het geval dat, zoals je aanhaalt : er geen symptomen zijn na de test.

 18. Joep Meloen

  @ Bolivar,

  Een test laat nog altijd een negatief resultaat zien wanneer je min of meer geen symptomen hebt. Men test immers op anti-stoffen. Je kunt a.h.w. een dag of 2 geleden zijn besmet, test daardoor negatief en 10 – 14 dagen later test je dus ineens positief. En vanaf de dag dat je je niet zo jofel voelt kun je dus al mensen gaan besmetten.
  Dat is dus precies hetgeen is gebeurd bij de mensen die in quarantaine zitten, ze hadden geen symptomen, testten eerst nog negatief, nu dus 3 positief. Daar zit het gevaar.
  Anders gezegd, een test bij vertrek is volstrekt zinloos, het is testen voor de buhne, maar je hebt er helemaal niets aan.

 19. Aruba :

  “Ahata adviseerde al eerder dat Aruba van bezoekers eist dat ze een bewijs van een negatieve test hebben voordat ze aan boord gaan van hun vlucht naar Aruba.”
  … Test vooraf.

  UAE :

  “In some instances, such as the Emirates route connecting the United Arab Emirates to Tunisia, travelers may be required to submit to on-site coronavirus testing before boarding an airplane. In other instances, negative results may be required before you can enter a country, or leave the airport.”
  … Test vooraf.

  Iceland:

  “Iceland recently unveiled ambitious plans to welcome back international travelers by mid-June. But unless you want to immediately enter a two-week quarantine, you may be required to take a COVID-19 test upon arrival at Kevlavík International Airport (KEF). Same-day results are expected, and travelers will be permitted to wait for the results at their hotel or other accommodations.”
  … Test bij aankomst.

  Het is een goed plan, sommigen willen alvorens vertrek een test. Anderen bij aankomst.

  Curaçao momenteel :

  Verplicht wekenlang in quarantaine.

 20. Bij AHATA zijn ze niet zo ‘dom’ als CHATA. Denken iets verder door en na.

 21. @Marc:

  “Hong Kong seems to have given the world a lesson in how to effectively curb COVID-19. With a population of 7.5 million, it has reported just 4 deaths. Researchers studying Hong Kong’s approach have already found that swift surveillance, quarantine and social-distancing measures, such as the use of face masks and school closures, helped to cut coronavirus transmission — measured by the average number of people each infected person infects, or R — to close to the critical level of 1 by early February.”

  There is a light at the end of the tunnel en mensen wereldwijd zijn zich daarvan bewust.

  In Nederland bijvoorbeeld gaat er per 1 juni versoepeling van de maatregelen in, maar onder de voorwaarden dat social distancing en facemasks verplicht worden.

 22. @Bolivar
  Spaanse griep 1918-1920 kostte 50 miljoen mensen het leven !
  Vijftig miljoen ! 50.000.000 !
  En dat in een tijd waarbij de wereld nog gesloten was.
  Nauwelijks vliegverkeer, nauwelijks auto’s. Geen buitenlandse vakanties etc. etc. Bijna iedereen leefde in zijn eigen wijk/omgeving. De verspreiding van die griep zou logischerwijs veel langzamer hebben moeten gaan toch? En desondanks VIJFTIG MILJOEN slachtoffers in 2-2,5 jaar! (en vergeet niet dat er toen heel wat minder mensen op deze aardkloot rond huppelden!).
  Nu is dat heel anders. We vliegen (vlogen) met zijn allen de hete wereld rond, onze lokaal gebonden bacteriën en dus invasieve ziekten over de hele wereld verspreidend, ook het corona-virus met ons meesjouwend indien we geen maatregelen treffen.
  Het uitdoven van het corona-virus als we “de natuur zijn gang laten gaan ” zal een veelvoud van die 50 mio doden door de Spaanse griep tot gevolg hebben. De verspreiding in de huidige wereld gaat bij wijze van spreken met de snelheid van het (vliegtuig-)geluid. De kans dat jij en/of jouw dierbaren dan ook tot de slachtoffers gaan behoren is dan beslist niet ondenkbaar.
  Ik wil het niet op mijn geweten hebben.

 23. “Misschien moeten een aantal op Curacao en KKC dit artikel maar eens lezen.”

  Spanish-flu much ? Daarna is de wereld gewoon doorgegaan. Evenals de wereld verder zal gaan na de Corona-Virus.

 24. Joep Meloen

  Misschien moeten een aantal op Curacao en KKC dit artikel maar eens lezen. Komt mij voor dat AHATA de boel een stuk serieuzer bekijkt dan de dromers op dit eiland. Ook de overheid van Aruba heeft het beter door dan de regering alhier.
  De tekst: “We heropenen in een zeer competitief veld en met veel minder reizigers wereldwijd.”
  en
  “Gezien het feit dat we een langzaam herstel verwachten met een lage bezettingsgraad, zullen de toerismeheffingen dit jaar beperkt zijn.”

  is toch wel precies eender als wat ik hier gisteren nog aangaf in mijn reactie op de stelling van Hans Slier. Toen was ik negatief en een doemdenker. Ben benieuwd of men, nu AHATA het zelf ook aangeeft, ineens van mening verandert.

  En ook sluit de regering van Aruba een 2e lock down niet uit. Laat ik dat nu ook voor Curacao al hebben aangegeven. En ik heb hier toch echt geen glazen bol staan, maar kan wellicht gewoon logisch nadenken, zoals ze dus ook op Aruba wel kunnen doen, maar hier niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *