AD | 50 Jaar na ‘Trinta di Mei’

Herdenking 30 mei 1969 | Antilliaans Dagbla1

Willemstad – Op het Plasa Wilson ‘Papa’ Godett in Punda – vernoemd naar een van de sleutelpersonen van de grote opstand van 30 mei 1969 – werd gisteren 50 jaar na dato stilgestaan bij de betekenis en de nasleep van ‘Trinta di Mei’.

Zoon van Godett, Anthony Godett, liet weten dat hij al 28 jaar de strijd voert die zijn vader voor hem voerde, namelijk voor gelijkheid tussen wit en zwart. ,,De opstand mag niet voor niets zijn geweest”, zo gaf Godett voor de buste van zijn vader ten overstaan van een groot publiek te kennen.

Naast Godett voerden ook Stanley Brown en Fidel Nita, de zoon van Amador Nita het woord. Zowel Brown als Amador Nita hebben net als Papa Godett belangrijke rollen gespeeld tijdens de opstand van 30 mei.

Traditiegetrouw wordt op 30 mei een krans gelegd bij de buste van Papa Godett. Ook gisteren was dit het geval, onder andere door premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) van Onderwijs.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | 50 Jaar na ‘Trinta di Mei’

 1. Lionfish

  Tja, als we voor alle dieptepunten in de geschiedenis van deze rots een monument gaan maken dat is het eiland inmiddels aanzienlijk te klein. Maar ja, het zal er wel om te doen zijn om straks de zoveelste vrije dag uit te kunnen delen om daarmee weer wat stemmen te winnen. #hoedomkanjezijn

 2. Knoek-koe

  Misschien moet Anthony Godett het ook eens hebben over de strijd tegen corruptie, vooral de welig tierende corruptie onder zwarte politici, die publieke gelden wegroven van de kleine man.

 3. ericlapas

  Voor zover ik het heb begrepen ging 30 mei over de emancipatie van de negers. Op de foto zien we Zita Jesus Leito, Koeiman, Gijsbertha, Ruggenaath en Alcala Wallé da zijn niet de mensen waarbij je denkt, dat zijn de voorvechters voor de emancipatie van zwarten in tegendeel zou ik zeggen.

  Het geeft juist aan dat het blanke racisme voor het zwarte racisme heeft plaats gemaakt waarbij een kleine groep zwarten het overgrote deel van de zwarten hun kansen op vooruitgang ontnemen..

 4. Curacao revisited

  Gelijkheid tussen wit en zwart terwijl er alleen maar negers op de foto staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *