28 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Onderdak aan illegalen bieden strafbaar

‘Verhuurders maken schaamteloos misbruik van kwetsbare illegalen’

Willemstad – Het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen, maar ook een ander behulpzaam zijn bij het verschaffen van verblijf aan een ongedocumenteerd persoon, is strafbaar.

Dat stelt het Openbaar Ministerie, wiens richtlijn mensensmokkel en mensenhandel sinds 1 mei 2019 van kracht is. Deze richtlijn is een voorschrift voor de strafeisen bij de gevallen van mensensmokkel en mensenhandel, zo maakt het OM officieel bekend. Bij mensensmokkel gaat het om het daadwerkelijke smokkelen van mensen, maar ook om het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen, zo legt het OM uit.

- Advertentie -

,,Een afzonderlijk delict is een ander behulpzaam zijn bij het verschaffen van illegaal verblijf. Uit strafrechtelijke onderzoeken is gebleken dat een groot aantal personen in de Cariben bereid zijn appartementen, kamers en soms zelfs alleen een bed te verhuren aan personen die geen verblijfsvergunning hebben. Vaak is sprake van een onhygiënische of (brand)gevaarlijke woonsituatie. Echter zullen deze illegale vreemdelingen daarover niet snel durven te klagen. Hoewel geen sprake is van mensenhandel, maken verhuurders wel schaamteloos misbruik van kwetsbare mensen en wordt door hen veel geld verdiend. Hierdoor valt het behulpzaam zijn bij het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen onder mensensmokkel. De basisstraf is zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en het ontnemen van wederrechtelijke verkregen voordeel.”

Op vervoer van illegalen staat een basisstraf van een jaar. Verder wordt er ingegaan op seksuele uitbuiting. Daarover wordt gesteld dat een vrijwillig begin met werkzaamheden in de prostitutie door het slachtoffer, geen strafverminderende omstandigheid oplevert. Als het om één uitgebuite persoon voor een periode van minder dan een half jaar gaat (het minimum), dan staat daar een straf op van 18 tot 30 maanden. Gaat het om meer dan vijf slachtoffers over een periode van meer dan een jaar (het maximum) dan staat daar een straf op van langer dan 7 jaar.

In de richtlijn wordt verder met strafmaten (aantal slachtoffers en duur) ingegaan op ‘gedwongen of verplichte arbeid of diensten’ (arbeidsuitbuiting), criminele uitbuiting en gedwongen bedelarij.

Onder gedwongen bedelarij wordt verstaan het klassiek bedelen (mensen benaderen en aanspreken, het passief bedelen (met een tekstbord), het bedelen met hulpmiddelen zoals het verkopen van goederen (bloemen, kranten, snacks, loten), het vragen om iets te kopen (trago-meisje) en het verlenen van diensten waaronder autoruiten wassen, vermeenden fondsenwervingsacties en shows opvoeren.

Doel van de richtlijn is om een uitgangspunt te hebben voor de strafeisen, wat ook goed is voor de rechtszekerheid. Ook geeft de strafeisrichtlijn uitdrukking aan de ernst van mensenhandel en mensensmokkel.

‘Crises regio de oorzaak’

In de richtlijn zelf wordt nader gemotiveerd dat mensensmokkel een steeds terugkerend onderwerp is vanwege de crises in omringende landen. Illegale immigratie, mislukte reizen met de dood als gevolg en delicten als uitbuiting zijn hier voorbeelden van.

,,Vaak zoeken vluchtelingen en asielzoekers hun soelaas bij mensensmokkelaars die de voorgenomen reis onder levensgevaarlijke omstandigheden organiseren. Daarbij komt het voor dat zij het slachtoffer worden van beroving, oplichting, wederrechtelijke vrijheidsberoving en/of afpersing. Daarenboven worden personen en goederen gesmokkeld die grote uitdagingen met zich meebrengen voor de rechtshandhaving. Gelet op het ondermijnend karakter, de enorme financiële profijttrekking, de risico’s op verdrinking en de omstandigheid dat mensensmokkel vaak wordt opgevolgd door uitbuiting, heeft mensensmokkel prioriteit in de opsporing en vervolging”, zo staat in de richtlijn omschreven. De richtlijn is dus een uitgangspunt voor de strafeis en de strafeis geeft weer uitdrukking aan de ernst van het misdrijf.

,,Het is aan de officier van justitie om te bepalen, kijkend naar de omstandigheden van het geval, de verdachte en factoren met betrekking tot de slachtoffers, of er bij de strafvordering plaats is voor een voorwaardelijk strafdeel met eventueel bijzondere op te leggen voorwaarden. De vordering tot gevangenisstraf zal waar mogelijk vergezeld gaan van een vordering tot ontneming en/of verbeurdverklaring én een vordering tot ontzetting van eventuele rechten”, zo wordt nader uitgelegd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

9 reacties

 1. Illigale trago meisjes daar weet ex.politie voorlichter Huggins er alles van.
  Hij was zo inhaalig dat hij de trago meisjes gelijk bij het betreden op de Curacao se bodem ging keuren.Gewoon onder de blote hemel in zijn diensauto reed hij daar naar toe en voor het gemak ook de vrouwen ging misbruiken na de zoveelste waarschuwing werd hij op non active gezet met behoud van salaris? Girigori wat een afgang.SHAME ONE YOU

 2. Ik snap ook niet waarom op dit forum altijd zo neerbuigend over trago meisjes gesproken wordt het beroep biedt genoeg carriere kansen: in het begin werk je nog vooral met je handen maar als je meer en meer ervaring krijgt, werk je steeds meer met je hoofd.

 3. @Kaat: je mag hier op alles en iedereen commentaar geven. Alleen het onnodig, voor de viermiljoenmiljardste keer hetzelfde filmpje posten is niet toegestaan..

  Helaas kan of wil dat er bij @Hans niet in.

  m.v.g.

  Commentpolis.

 4. Haha, en dat roepen op een eiland waar het grootste deel van de verblijven zelf illegaal gebouwd is op grond die illegaal is ingepikt of via vriendjes in de regering illegaal ‘gekregen’ is. Kunnen we daar misschien gelijk ook wat aan doen ?

 5. gelijk heb je ericlapas: als die trago meisjes niets anders te doen hebben, gaan zij op straat rondzwerven en daar heeft niemand wat aan. Ze werken nu in de “dienstverlening’ en daar wordt iedereen gelukkiger van.

 6. Hans, mag je geen commentaar geven op de meest ongure, luie, gore , dief , schreeuwer , campoganger, aanzetter tot geweld , rat m rojer geven ?????????

 7. @Hans
  Clapas heeft zelf toegegeven een ‘ex’ psychiatrisch patiënt te zijn, dus enige coulance moeten we hem toch wel gunnen. Het blijkt alleen dat zn pillen niet helpen-:)

 8. Beflapas is echt de grootste imbeciel op dit forum.

  En de commentpolis geeft hem alle ruimte.

  Jammer dat Beflapas niet over Menki Rojer schrijft, want dan grijpt de comment polis wel in.

 9. “Het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen is strafbaar”. Nou daar hoeven wij geen zorgen om te maken zelfs ondernemers die illegalen uitbuiten worden met een voorwaardelijke straf naar huis gestuurd.

  Ik heb tegen mijn vrouw gezegd die twee illegale trago meisjes die we in huis hebben, kunnen wij gewoon houden. Ik laat Girigorie mijn plezier niet afnemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 24 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 22, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Hof | Hoger beroep in grootschalig TBO-onderzoek Emerald: veroordelingen en vrijspraak

Philipsburg – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft vandaag A., de hoofdverdachte in het opsporingsonderzoek Emerald, veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden. Een andere verdachte, voormalig...
- Advertentie -
- Advertentie -