9 chikungunya-gevallen op Curaçao

9 chikungunya-gevallen op Curaçao

WILLEMSTAD — Het chikungunya-virus is geconstateerd bij negen mensen op Curaçao. Dit heeft het RIVM laboratorium in Nederland na onderzoek gisteren bevestigd bij het ministerie van Gezondheid op het eiland.

Vooralsnog staat vast dat er in één geval de ziekte zeer waarschijnlijk op Curaçao is opgelopen. De gegevens worden momenteel nader geanalyseerd met als prioriteit achterhalen op welke locatie het virus is opgelopen.

Chikungunya verspreidt zich via de mug ‘Aedes Egypti’, te herkennen aan de witte streepjes op de poten. Op korte termijn start een informatiecampagne. “Chikungunya leeft in alle gebieden om Curaçao heen.

Veel mensen reizen naar familie of vrienden waar het virus zich bevindt. De Aedes Egypti-mug leeft in schoon water, zoals een aquarium. Het elimineren van stilstaand water is een optie maar het kan ook met Abate behandeld worden.

Abate is een middel om in het water te gooien en muggenbeten te vermijden en is gratis af te halen bij de UO G&GZ (de voormalige GGD) in Zaquito. Persoonlijke maatregelen moeten zich richten op het vermijden van muggenbeten door het gebruik van sprays, repellent en rackets tegen muggen”, zo meldt Sirving Keli, sectordirecteur Gezondheid.

Het virus is niet overdraagbaar van persoon op persoon. Symptomen van chikungunya zijn gewrichtspijn, hoofdpijn, uitslag en hoge koorts. Personen die klachten of twijfels hebben worden verzocht contact op te nemen met hun huisarts.

De ziekte is niet dodelijk. Het herstel kan weken in beslag nemen en oudere patiënten kunnen enkele jaren last blijven houden van stijfheid en pijn in hun gewrichten.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *