31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 13:36

Laatste reacties

- Advertentie -

8,2 Miljoen beheersfee voor Usona

Voor Hospital Nobo Otrobanda

nos-hospital-nobo1-300x241Willemstad – In verband met de realisering van Hospital Nobo Otrobana (HNO) ontvangt Usona van de overheid voor geleverde diensten een beheersfee van bijna 8,2 miljoen gulden (8.186.419 om precies te zijn).

Advertentie

De betaling van een beheersfee aan Uitvoeringsorgaan Stichting Ontwikkeling (Usona) is gerelateerd aan het bedrag van de bouwsom – hetgeen heel gebruikelijk is bij dergelijke grote projecten, laat het ministerie van Financiën weten – uit hoofde van projectmanagement.
Onlangs informeerde minister José Jardim van Financiën het parlement, de Staten, schriftelijk over de aangepaste landsbegroting 2013.
Uit die begrotingsstukken over het voorbije dienstjaar valt op te maken dat er een correctie is van zo’n 17,2 miljoen op de eerder begrote 292,4 miljoen.
Aanvankelijk was in de begroting rekening gehouden met een extra bedrag van 10 miljoen voor de aankoop van diverse terreinen, maar uiteindelijk is gebleken dat met de aankoop van Colon plus bijbehorend terrein 18 miljoen is gemoeid.
Daarnaast, zo gaf minister Jardim aan, wordt een bedrag van 9,2 miljoen aan betalingen aan Usona gebudgetteerd ‘voor de beheersovereenkomst als gedelegeerd opdrachtgever van de bouw namens het Land’.
Voor wat betreft dat laatste blijkt het, na een verzoek van deze krant om een nadere toelichting, te gaan om bijna 8,2 miljoen gulden beheersfee voor Usona.
En daarnaast zijn er nog andere betalingen inzake het HNO-project voor een nieuw ziekenhuis van Curaçao, maar die niet behoren tot de beheersfee.
Het gaat daarbij om de erfpacht voor het zogeheten ‘Scadta- eiland’ (het terrein bij Nieuwe Haven van de voormalige Amstelbrouwerij, waar eerder Nos Hospital Nobo – NHN – was gepland, voordat werd besloten te kiezen voor Otrobanda als locatie) dat over 2013 zo’n 5 ton bedraagt (502.139 gulden).
En zijn er nog de kosten voor de met Girobank afgesloten bankgarantie van 540.000 gulden (dit bedrag is exclusief eventueel door de Girobank in rekening te brengen rente en kosten).
Deze informatie verkrijgt het Antilliaans Dagblad van de ambtelijke top van het ministerie van Financiën na vragen in verband met de recent gewijzigde landsbegroting 2013.

- Advertentie -

Wel voorzien in betaling
In totaal gaat het dus om een bedrag van 9.2228.558 gulden ‘dat bij wijze van voorschot is uitbetaald’.

Financiën: ,,Na afloop van het boekjaar 2013 is het gebruikelijk dat bij de jaarrekening van Sona de finale afrekening kan plaatsvinden.”

Ten aanzien van HNO is vastgelegd dat de overheid opdrachtgever is, Usona opdrachtnemer en het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) de toekomstig uitvoerder/ exploitant.
In de begroting is ten laste van de stichtingskosten van 292,4 miljoen opgenomen dat de overheid 70 procent van de totale kosten betaalt, terwijl het lokaal te vormen consortium de overige 30 procent voor zijn rekening neemt.
Daarin is volgens Financiën in tegenstelling tot wat wordt gesteld wel voorzien in de betaling van de beheersfee van Sona.
De belangrijkste werkzaamheden en ‘deliverables’ daarvoor zijn vastgelegd en hebben onder meer betrekking op de technische realisatie, gezondheidszorg, financiën, draagvlak, juridisch kader en overige zaken als projectmanagement.
Het Curaçaose parlement kreeg van bewindsman Jardim eerder deze maand ook te horen dat onlangs is gebleken dat in 2013 een totaalbedrag van 60,5 miljoen gulden benodigd is voor de voorbereiding van het nieuwe ziekenhuis; in plaats van het eerder in de begroting opgenomen bedrag van 10,2 miljoen voor het jaar 2013.
De aanvulling betreft onder andere de eerste betaling aan bouwmaatschappij Ballast Nedam conform contractueel vastgestelde vergoedingen.
Het gaat om 33,1 miljoen; dit bedrag wordt dan weer verlaagd in de begroting 2014.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -