26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 04:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Kamerdebat over positie Stolte

vertrekkende Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte
vertrekkende Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte

Den Haag – De positie van rijksvertegenwoordiger voor Caribisch Nederland Wilbert Stolte is onderwerp van een binnenkort te houden debat in de Tweede Kamer. Dat gebeurt op voorstel van Wassila Hachchi (D66).

Advertentie

Zij wees op het vrijdag via deze krant uitgelekte ISB-rapport over functioneren van het rijksbestuur op de BES-eilanden.

,,Vorig jaar heeft de D66-fractie gevraagd om opheldering over rijksvertegenwoordiger Stolte. Nu blijkt dat minister Plasterk sinds november beschikt over een rapport met daarin een vernietigend oordeel en een helder advies, namelijk dat de heer Stolte per direct weg moet. Mijn fractie wil graag een debat over deze zaak”, aldus Hachchi.

- Advertentie -

Steun voor een debat kwam er van de SP, PVV, GroenLinks, de SGP en de Partij voor de Dieren.

,,De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft sinds november wel meer onder de pet gehouden, waaronder dit rapport. Daarom van harte steun voor een debat”,

zo maakte SP’er Ronald van Raak een toespeling op een andere kwestie waarvoor Plasterk gisteravond door de Kamer op de korrel werd genomen, zijn geschutter in het NSA-afluisterschandaal.

Martin Bosma greep de discussie aan om het PVV-standpunt nog eens onder de aandacht te brengen: ,,Ik steun het debat. Wij kunnen dan meteen een datum prikken waarop wij van die eilanden af kunnen komen.”

Steun kwam er niet van de coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij CDA. Dat deze drie partijen de rijen sloten laat zich verklaren: de eerste twee willen hun toch al zwaar onder vuur liggende minister nog een pijnlijk debat besparen, het CDA wil partijgenoot Stolte uit de wind houden.

VVD’er Pieter Litjens: ,,Wij begrijpen de wens voor een debat, maar wij steunen het verzoek van mevrouw Hachchi niet. Dit maakt onderdeel uit van een advies waarop nog een advies volgt, waarin aanbevelingen komen te staan en waarbij ook leden van de eilandsraad zijn betrokken. Wij kunnen ons voorstellen dat dit het moment is waarop hierover wordt gesproken.

Het gaat over personen en het moet dan ook zorgvuldig gebeuren. Als men dit eerder aan de orde gesteld wil krijgen, is daar wat ons betreft een mogelijkheid voor in een algemeen overleg over de BESaangelegenheden dat al op de agenda staat.”

PvdA’er Roelof van Laar sloot zich aan bij de verklaring van coalitiegenoot Litjens:

,,De minister is bezig met een evaluatie en die kunnen wij bespreken zodra die er is. Wellicht kunnen wij het kabinet wel vragen naar de planning van de evaluatie en of deze kan worden versneld.” Madeleine van Toorenburg (CDA): ,,Wij sluiten ons graag aan bij de reactie van de VVD en de Partij van de Arbeid.”

Hachchi legde zich niet zonder meer neer bij het massieve verzet: ,,Ik wil nog even reageren op de collega’s die het debat bij de evaluatie willen betrekken. Dit gaat over de gang van zaken met betrekking tot de rijksvertegenwoordiger, en dan specifiek de heer Stolte, en de discussies daaromheen, en het rapport dat sinds november bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend is.
Ik zou dat strikt willen scheiden van de evaluatie over de BES waarover wij nog komen te spreken. Dit gaat om een ander debat.”

VVD, PvdA en CDA waren echter niet te vermurwen waarop Hachchi haar knopen telde en om een ‘spoeddebat’ verzocht.

Door René Zwart

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -