31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

19,5 miljoen voor laptopproject

HomeMedia19,5 miljoen voor laptopproject
19,5 miljoen voor laptopproject
19,5 miljoen voor laptopproject

WILLEMSTAD — De regering zal een bedrag van 19,5 miljoen gulden steken in introductie van het One Laptop Per Child-project op Curaçao.

Dit staat vermeld in de algemene beschouwingen van de eerste suppletoire begroting voor het jaar 2014, die eerder deze week naar de Staten is gestuurd.

Dit project gaat ervan uit dat alle kinderen in het funderend onderwijs (fo) en het speciaal onderwijs (so) niet alleen een laptop/device krijgen, maar dat ze ook de nodige vaardigheden leren.

Volgens de regering gaat het project uit van verschillende pijlers. Een daarvan is het verstrekken van een laptop/device aan alle kinderen in het fo en so op Curaçao. Dit zal verspreid over vier jaar moeten plaatsvinden.

“Na vier jaar heeft ieder kind een learning tool. Na de eerste vier jaar wordt voor de ongeveer 3000 instromers elk jaar een nieuwe laptop/device gekocht. Het bedrag hiervoor komt op de jaarlijkse begroting.”

De regering rekent uit dat er op dit moment zo’n 18.000 leerlingen in het fo en so zitten. Uitgaande van een kostprijs van 235 dollar per laptop/device, komt dit in de eerste vier jaar uit op een bedrag van 8 miljoen gulden. Na deze vier jaar zal er ieder jaar een bedrag van 1 miljoen gulden nodig zijn voor de aanvulling van nieuwe laptops/devices.

Naast de aanschaf van de laptops/devices behelst het project ook dat de infrastructuur op digitaal gebied bij lokale scholen wordt verbeterd. In dit geval zal er met name aandacht worden besteed aan de verbetering van de infrastructuur op de scholen van de Dienst Openbare Scholen (DOS) en de Adventscholen, de Evangelische Broedergemeente (EBG), Stichting Christelijk Onderwijs New Song (Scons) en Skol Humanista, die een achterstand hebben op scholen die vallen onder het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) en de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO).

Het gaat hierbij om de aansluiting op internet, draadloze internetverbinding in elke klas, digiborden en dergelijke, aldus de regering. Hierbij komt ook de beveiliging en upgrading van elektriciteitsnetwerken. In totaal zal hiervoor een bedrag van 3 miljoen nodig zijn voor investeringen in zo’n 25 scholen.

Naast de hardware maakt de regering zich ook sterk voor de ontwikkeling van digitale leermethodes voor lokale kinderen. Een deel hiervan zal in het Papiaments zijn, met een aansluiting op de lokale en Caribische cultuur.

In de eerdergenoemde vier jaar zal hiervoor een bedrag van 6,5 miljoen worden gereserveerd. Hiernaast zullen er ook gelden worden vrijgemaakt voor trainingen, workshops en het delen van ervaringen van en door leerkrachten zelf.

De regering zal ook een bedrag beschikbaar stellen voor het meten en wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten van het project. Dit geld zal van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport gaan. De werkgroep die het project zal voorbereiden en begeleiden zal een bedrag van 1,5 miljoen moeten kosten.

Een keuze voor het type laptop/device is nog niet gemaakt, valt uit de Algemene Beschouwingen bij de eerste suppletoire begroting 2014 op te maken. Het apparaat moet wel robuust zijn, op het eiland te repareren zijn, ook lang mee kunnen gaan en niet afhankelijk zijn van dure licentiekosten voor de software en leermethodes die gebruikt zullen moeten worden.

Het ontwikkelen van eigen software, of het gebruiken en verbeteren van bestaande software levert volgens de regering ook banen op voor hoger opgeleiden en creatieve personen en draagt op deze manier bij aan de kenniseconomie.

 

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties