31 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024 12:17

Cicely van der Dijs door fout rechercheur vrijgelaten

Beslissing verlenging aanhouding Schotte maandag

Cicely van der Dijs door fout rechercheur vrijgelaten. Beslissing verlenging aanhouding Schotte maandag
Cicely van der Dijs door fout rechercheur vrijgelaten. Beslissing verlenging aanhouding Schotte maandag

WILLEMSTAD — De rechter-commissaris heeft de verdachte Cicely van der Dijs gisteren onmiddellijk in vrijheid gesteld, nadat bekend werd dat een rechercheur haar onterecht een kortere hechtenis had beloofd. Zij blijft wel verdachte in het kader van het Babel-onderzoek.

Van der Dijs werd gisteravond vrijgelaten en buiten de SDKK-gevangenis opgevangen door onder meer haar familie en vrienden. Het is vooralsnog niet bekend of de hechtenis van verdachte Gerrit Schotte met acht dagen zal worden verlengd. De rechter-commissaris zal aanstaande maandag zijn beslissing bekendmaken. Schotte blijft hoe dan ook tot maandag vastzitten in de politiecellen bij Barber.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zoals de wet voorschrijft een bevel gegeven tot de verlenging van de hechtenis van beide verdachten met acht dagen, en de rechter-commissaris heeft de rechtmatigheid hiervan later op de dag getoetst. Tijdens de toetsing is door advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran opgemerkt dat zijn client het vertrouwen had dat ze vrijgelaten zou worden, nadat één van de verhorende rechercheurs haar had gezegd dat ze één dag verlenging zou krijgen.

Later bleek dat het OM toch een bevel had gegeven om haar hechtenis met acht dagen te verlengen. Deze handelingen zijn niet correct. Reden te over voor de rechter-commissaris om in het licht van het vertrouwen dat een dergelijke uitspraak mag opwekken, Van der Dijs onmiddellijk in vrijheid te stellen.

Het OM kan hiertegen niets doen, aangezien beroep tegen dergelijke beslissingen onmogelijk is. Dit betekent dat Van der Dijs op vrije voeten zal blijven, waarschijnlijk totdat ze voor de rechter moet verschijnen voor de behandeling van de zaak tegen haar.

De manier waarop de aanhouding van de vrouw heeft plaatsgevonden werd vanuit diverse hoeken bekritiseerd, aangezien ook haar baby meegenomen moest worden door de Landsrecherche.

Een groep sympathisanten met MFK-shirts aan verzamelde zich gistermiddag weer in de stad – die bijna de hele dag werd afgesloten – om hun leider en zijn partner te steunen. Onder hen waren ook de familieleden van de verdachten, Statenleden voor MFK zoals Monique Koeijers-Felida en Gilmar Pisas, FOL-leider Anthony Godett, politieke figuur Carlos Monk, advocaat Anthony Eustatius, Elia Isenia (MFK) en zakenman Amparo dos Santos.

De oom van Cicely, Oswald van der Dijs, reageerde in de media op haar aanhouding en sprak het vertrouwen uit dat ‘Cicely een sterke vrouw is die ook deze nare omstandigheden kan doorstaan’.

Pisas betreurde het dat de autoriteiten de verdachten op een discrete manier – via Otrobanda, Emmabrug en de één-richtingsweg langs de Boogjes – naar het stadhuis hebben gebracht, waardoor de sympathisanten hen niet konden zien en de verdachten niet de mogelijkheid kregen om te zien hoeveel personen achter hen staan.

Terwijl de sympathisanten (soms geïrriteerd) informatie afwachtten, vond de wekelijkse persconferentie in Fòrti plaats, waar premier Ivar Asjes (PS) en minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) het woord voerden over onder meer het orkaanseizoen en het rampenteam en verder de positieve voortgangsreportage van de CPT (Europees Comité ter preventie van Foltering).

Beiden gaven desgevraagd aan geen mededelingen te willen doen over lopende onderzoeken en dat dat ook voor het onderzoek Babel geldt.

Navarro verduidelijkte wel dat anders dan wat in sommige media naar voren is gekomen, hij niets te maken heeft met lopende onderzoeken. In het geval van Van der Dijs en Schotte is alleen het OM het bevoegde orgaan dat instructies mag geven aan de andere betrokken instanties en beslissingen mag nemen in verband met met de lopende onderzoeken.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties