31 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

1000 man ingevlogen voor revisie Isla

WILLEMSTAD — Het overgrote deel aan mankracht, dat benodigd is voor de grootschalige revisie van onder andere de catcracker-installatie van de Isla-raffinaderij, zal dit weekeinde worden ingevlogen. Het gaat hierbij om ongeveer 1000 man.

De reden waarom zij nu pas worden ingevlogen is omdat de verstrekking van de benodigde vergunningen door de overheid in eerste instantie stroef liep”, aldus de HR-manager van de raffinaderij, Romeo Rudolph. Voor de uitvoer van het gehele project zullen ongeveer 1800 mensen nodig zijn, waarvan 600 van lokale bodem.

- Advertentie -

Het gros van deze werknemers komt uit Aruba, Venezuela, Colombia en Trinidad & Tobago, maar ze komen ook uit de Verenigde Staten (VS) en Nederland. Hij licht toe dat het gehele proces van vergunningverstrekking ‘daadwerkelijk pas vanaf afgelopen maandag op gang kwam’. “Zo’n proces gaat natuurlijk gepaard met strikte regels, maar door de gegeven situatie, waarbij de magnitude van het project en de urgentie een grote rol spelen, was een aanpassing van de procedure nodig. Men heeft over deze versoepelde en versnelde procedure onlangs duidelijke afspraken kunnen maken met de overheid, opdat alles conform de strikte regelgeving blijft verlopen. Uiteindelijk is het natuurlijk ook zo dat het eiland door deze buitenlandse werknemers extra inkomsten zal ontvangen, omdat zij in hotels en appartementen worden ondergebracht, worden voorzien van een huurauto en zichzelf moeten voeden”, aldus Rudolph.

Hij licht toe dat dat de meerderheid van deze werknemers uit stellagebouwers en mechanici die gespecialiseerd zijn om aan de verbrandingsinstallaties (ovens) te werken, zal bestaan. Om de werkzaamheden te kunnen verrichten zal er meer 100.000 kubieke meter aan stellages moeten worden opgebouwd.

Lokaal zijn er weinig stellagebouwers en vandaar dat dit type werknemer in het buitenland moest worden aangetrokken. Zo vereist de catcracker alleen al, met zijn 30 tot 40 meter hoogte, veel stellages”, aldus Rudolph. De werknemers die op het eiland arriveren, zullen allen een intensieve veiligheidstraining en een drugstest moeten doorstaan. “Daar wordt streng op gecontroleerd, als er drugs in het systeem worden aangetroffen wordt de persoon onmiddellijk teruggestuurd. Hij komt sowieso het terrein niet op alvorens de test te hebben doorstaan, veiligheid staat voorop”, aldus de HR-manager.

De shutdown-operatie van de catcracker en de daarmee in verbinding staande installaties, staat tussen aanstaande maandag en woensdag gepland. De overige installaties, die voor de productie van verschillende soorten smeeroliën zorgen, blijven operationeel. Het shutdown-proces dat oorspronkelijk op 11 april gepland stond, moest met een week worden uitgesteld omdat de geplande opstart van de Amvay-raffinnaderij in Venezuela, die voor een continue productiecapaciteit moet zorgen, vertraging opliep.

Geen tekort

Als het shutdown-proces eenmaal voltooid is, hebben de installaties drie tot vier dagen nodig om geheel af te koelen. “Hierop worden de installaties veilig gemaakt (schoongemaakt) opdat de werknemers daadwerkelijk hun werkzaamheden binnenin kunnen verrichten”, aldus Rudolph. De voornaamste producten die in de catcracker geproduceerd worden zijn benzine en butaangas.

Men hoeft zich op Curaçao absoluut geen zorgen te maken dat er een tekort aan deze producten zal ontstaan, omdat wij deze flink op voorraad hebben opdat de gehele periode dat de catcracker buiten bedrijf zal zijn, overbrugd kan worden. Omdat we nu een week vertraging hebben opgelopen kan het zo zijn dat de werkzaamheden op 25 juni zullen worden afgerond”, aldus Rudolph.

De generator van de catcracker zal van een nieuwe koepel (dome) worden voorzien en de werkzaamheden hieraan verlopen volgens Rudolph geheel op schema. De laatste laswerkzaamheden zullen dit weekeinde worden uitgevoerd.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -