31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 12:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Rel over Brandpunt

Stella van Rijn: Brief naar KRO vanwege eenzijdige berichtgeving
Stella van Rijn: Brief naar KRO vanwege eenzijdige berichtgeving Veiligehidsdienst VDC

Willemstad – Secretaris- generaal Stella van Rijn van het ministerie van Algemene Zaken heeft de Nederlandse omroep KRO gistermiddag een brief gestuurd.

Hierin doet zij haar beklag over de totstandkoming van een televisiereportage over Curaçao, die morgen in de actualiteitenrubriek Brandpunt op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. In een 15 minuten durende televisiereportage probeert Brandpunt antwoord te krijgen op de onderzoeksvraag:

‘Glijd het land af naar de status van een dictatuur?’

- Advertentie -

Afgelopen week werd er door een camerateam gefilmd op Curaçao.

,,Op 10 oktober 2010 krijgt Curaçao een onafhankelijke regering, maar sinds die tijd ligt het bestuur vooral onder vuur”, zo staat in de aankondiging van de uitzending.

,,De eigen Veiligheidsdienst zou de nieuwe bestuurders niet ministeriabel achten; ze zouden te nauwe banden onderhouden met de onderwereld.”

,,Ik kan niet anders dan concluderen dat er onvoldoende is uitgezocht, en dat er hooguit is geregistreerd wat sommigen er van denken”, zo schrijft Van Rijn in de brief die is geadresseerd aan journalist Foeke de Koe en die in handen is van deze krant.

Afgelopen woensdag werd pr-medewerker Ramsay Soemanta van premier Gerrit Schotte voor het eerst benaderd door De Koe, met het verzoek tot een interview met de premier. Diezelfde middag vloog De Koe terug naar Nederland, terwijl Schotte nog op terugreis was vanuit India. Daarop is informatie naar het team van Brandpunt gestuurd, schrijft Van Rijn.

,,De documentatie is feitelijk en uitgebreid en zou voor u op basis van professionele journalistieke standaarden voldoende aanleiding moeten zijn om deze gevoelige onderwerpen nader uit te diepen en van meerdere kanten te belichten, en niet zonder meer af te gaan op mediaberichten of de verklaringen van de geïnterviewden die u heeft gekozen.

Zij vertegenwoordigen immers slechts een kant van een verhaal dat vele facetten en diepe gronden heeft en dat de staatsveiligheid en democratische rechtsorde van Curaçao tot in haar fundamenten raakt.”

De Koe laat aan deze krant weten op Curaçao gesproken te hebben met de oud-ministers David Dick en Omayra Leeflang, beiden van oppositiepartij PAR.

In Den Haag is gesproken met Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). De Koe:

,,We gaan in onze reportage dieper in op het lek bij de Veiligheidsdienst (VDC).

Ook kijken we naar wie premier Gerrit Schotte nou precies is en waar hij vandaan komt. Zaken die voor Curaçao veelal bekend zullen zijn, maar voor ons publiek onbekend.”

- Advertisement -

Op de vraag waarom premier Schotte niet voor de camera om een reactie is gevraagd, antwoordt De Koe dat van tevoren niet bekend was dat Schotte deze week in India zou verblijven.

,,Er is geen opzet bij. De reportage is voor komende zondag gepland, omdat minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties komende donderdag naar de Kamer zal komen om over diverse onderwerpen uitleg te geven.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Door Anneke Polak

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -