27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:52

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Zorgen over Venezuela

HomeMediaZorgen over Venezuela

De protesten zijn gestart door studenten in het westen van Venezuela, onder meer vanwege de toenemende onveiligheid, de inflatie en de schaarste.
De protesten zijn gestart door studenten in het westen van Venezuela, onder meer vanwege de toenemende onveiligheid, de inflatie en de schaarste.

Willemstad/Den Haag – De Europese Unie maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Venezuela. Dit zegt de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk, Frans Timmermans (PvdA), in een brief waarin hij de actuele situatie in Venezuela schetst.
 

Advertentie

De vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken vroeg hem de commissieleden te informeren over de huidige omstandigheden in het buurland van Curaçao, Aruba en Bonaire en hen op de hoogte te stellen van de appreciatie van het kabinet.
Volgens minister Timmermans hebben landen uit de regio terughoudend gereageerd en zien zij de protesten vooral als een interne Venezolaanse aangelegenheid.
Alleen Panama heeft de organisatie van Amerikaanse staten OAS gevraagd om een speciale bijeenkomst over Venezuela.
In reactie hierop heeft president Nicolás Maduro alle banden met Panama verbroken (er zijn nu berichten dat Panama, in verband met een astronomische schuld van Venezuela, olieschepen die het kanaal gebruiken aan de ketting legt, red.).
Ook zijn de ontwikkelingen besproken tussen de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Holguin, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Secretary of State, SoS), Kerry.
Zij zien een rol onder andere voor het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap (RKK) in het bemiddelingsproces.
Washington heeft de ontwikkelingen in Venezuela wel scherp veroordeeld.
Venezuela beschuldigt de VS van het aanzetten tot geweld en heeft drie VS- diplomaten uitgewezen vanwege contacten met studentenbewegingen.
In reactie hierop liet Amerika drie Venezolaanse diplomaten vertrekken.
Uit het antwoord van Timmermans blijkt dat er oproepen zijn gedaan aan zowel de regering als de oppositie in Venezuela: het aangaan van dialoog en het betrachten van terughoudendheid en het benadrukken van het belang van vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie.

Meerdere oproepen tot dialoog
Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) heeft in een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Elías Jaua, opgeroepen tot dialoog. Daarnaast heeft de VN hoge commissaris voor de mensenrechten, Pillay, het geweld veroordeeld en opgeroepen tot dialoog.
Ook de paus heeft zijn zorgen geuit en via zijn vertegenwoordiger in Caracas laten weten dat het Rooms- Katholieke Kerkgenootschap (RKK) bereid is te bemiddelen. Regionale organisaties als OAS en Unasur hebben verklaringen afgegeven.
OAS heeft speciale bijeenkomsten gehouden op 6 en 7 maart terwijl Unasur een bijeenkomst organiseert op 13 maart.
Demonstraties vinden al sinds begin februari in Venezuela plaats.
De protesten zijn gestart door studenten in het westen van Venezuela, onder meer vanwege de toenemende onveiligheid, de inflatie en de schaarste.
Zij zijn van mening dat een toekomstperspectief ontbreekt.
De oppositie heeft zich, ook vanwege het in het gedrang komen van fundamentele vrijheden, hierbij aangesloten.
Pro-regeringsgroepen zijn vervolgens in een groot aantal steden ook de straat op gegaan.
Dit heeft op 12 februari geleid tot een confrontatie in Caracas, waarbij drie doden vielen.
Inmiddels zijn er 20 doden en circa 250 gewonden te betreuren.
Volgens Timmermans is het toch al gepolariseerde politieke landschap door de demonstraties verder gepolariseerd.
President Maduro veroordeelt de demonstraties van de oppositie in harde bewoordingen, maar roept ook op tot een vredesconferentie met als uitgangspunten: respect voor de grondwet, geen geweld en geen buitenlandse inmenging. Oppositieleiders hebben vooralsnog van deelname afgezien, want zij willen eerst garanties krijgen over onder andere vrijlating van gevangenen, ontwapening van milities en het opheffen van censuur.
Het RKK en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben wel gehoor gegeven aan de oproep en hebben deelgenomen aan de vredesconferentie van 26 februari.
De positie van oppositieleider Capriles (Primera Justicia) is na de verloren presidentsverkiezingen (april 2013) en de verloren lokale verkiezingen (december 2013) onder druk komen te staan.
Zijn gematigde lijn staat ter discussie en vertegenwoordigers van een meer harde lijn binnen de oppositie, zoals Lopez en Machado, hebben de studentenprotesten aangegrepen om hun boodschap te benadrukken.
Na de arrestatie van Lopez probeert Capriles weer voet aan de grond te krijgen.
Op 26 februari, tijdens de vredesconferentie, heeft hij een 10-punten plan opgesteld: vrijlaten gevangenen, ontmanteling burgermilities, beëindigen van gewelddadig karakter demonstraties, een bemiddelaar van de RKK aanstellen en het oprichten van een waarheidscommissie, toegang voor alle groeperingen tot staatsmedia, herverkiezing van rechters van het hooggerechtshof en bestuurders van de kiesraad, geen Cubaanse inmenging meer in leger en politiek, stoppen van de (gunstige) olieleveranties aan bevriende naties, bij elkaar brengen van private sector, arbeiders, civil society en overheid voor het reactiveren van de economie, en openbaar maken van bedrijven die dollars ontvangen hebben van de instantie die buitenlandse valuta toewijst.
Ook stelt hij voor burgercomités op te richten die de dialoog onder de bevolking moeten voeren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties