32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Zorgen over politie en gevangenis onverminderd groot

HomeNieuwsZorgen over politie en gevangenis onverminderd groot

DEN HAAG — Curaçao heeft ook in de periode juli tot oktober te weinig vooruitgang geboekt bij de reorganisatie van de politie en professionalisering van de gevangenis. Dat schrijft de voortgangscommissie voor de Plannen van Aanpak op basis van de uitvoeringsrapportage van oud-interim-premier en Justitieminister Stanley Betrian.

“Bij herhaling is in de uitvoeringsrapportage te lezen dat financiering van de plannen van aanpak ten laste van de landsbegroting door het ministerie van Financien niet is of niet wordt goedgekeurd en dat zelfs reeds geselecteerd personeel niet kan worden aangesteld. Dit in combinatie met stringente procedures om middelen beschikbaar te stellen hebben een desastreuze uitwerking op de voortgang van vaak reeds in gang gezette projecten”

, aldus de commissie.

Volgens de commissie is er een reëel gevaar dat het aantal politieagenten en ondersteunend personeel onder het minimaal vereiste aantal zakt, terwijl er in de gevangenis met ingang van dit jaar geen hoofd voor facilitaire zaken is en ook andere managementfuncties niet vervuld zullen worden.
De commissie adviseert daarom om in elk geval de huidige planning van de reorganisatie bij de politie los te laten en pas een nieuwe planning te maken als de problemen met de begroting en bezetting zijn opgelost.
Verder stelt de commissie voor om een onafhankelijke derde partij in te schakelen bij de onderhandelingen tussen de vakbonden en de minister van Justitie en wijst op de noodzaak om op korte termijn managers te benoemen bij de gevangenis.
In een toelichting aan de Tweede Kamer schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dat hij vorige maand met Betrian over de problemen gesproken heeft.

“De heer Betrian gaf aan dat het een langdurend traject betreft, omdat de wet op Curaçao voorschrijft dat er op dit punt consensus met de vakbonden moet worden bereikt.
Voor wat betreft de gevangenis is door Curaçao gesproken met medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie om te bezien of Nederland kan ondersteunen in de werving van nieuw personeel”

, aldus Plasterk.

De minister gaat verder niet in op de financiële ondersteuning door Nederland, waar vorige week afspraken over gemaakt werden.
Het gaat om een financiële injectie van 8 miljoen gulden voor het Korps Politie en de gevangenis.
Het geld wordt gebruikt om een begin te maken met een aantal projecten op gebied van personeel, opleiding en infrastructuur.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties