26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 03:38

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoZorgen over politie en gevangenis onverminderd groot

Zorgen over politie en gevangenis onverminderd groot

DEN HAAG — Curaçao heeft ook in de periode juli tot oktober te weinig vooruitgang geboekt bij de reorganisatie van de politie en professionalisering van de gevangenis. Dat schrijft de voortgangscommissie voor de Plannen van Aanpak op basis van de uitvoeringsrapportage van oud-interim-premier en Justitieminister Stanley Betrian.

“Bij herhaling is in de uitvoeringsrapportage te lezen dat financiering van de plannen van aanpak ten laste van de landsbegroting door het ministerie van Financien niet is of niet wordt goedgekeurd en dat zelfs reeds geselecteerd personeel niet kan worden aangesteld. Dit in combinatie met stringente procedures om middelen beschikbaar te stellen hebben een desastreuze uitwerking op de voortgang van vaak reeds in gang gezette projecten”

, aldus de commissie.

Volgens de commissie is er een reëel gevaar dat het aantal politieagenten en ondersteunend personeel onder het minimaal vereiste aantal zakt, terwijl er in de gevangenis met ingang van dit jaar geen hoofd voor facilitaire zaken is en ook andere managementfuncties niet vervuld zullen worden.
De commissie adviseert daarom om in elk geval de huidige planning van de reorganisatie bij de politie los te laten en pas een nieuwe planning te maken als de problemen met de begroting en bezetting zijn opgelost.
Verder stelt de commissie voor om een onafhankelijke derde partij in te schakelen bij de onderhandelingen tussen de vakbonden en de minister van Justitie en wijst op de noodzaak om op korte termijn managers te benoemen bij de gevangenis.
In een toelichting aan de Tweede Kamer schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dat hij vorige maand met Betrian over de problemen gesproken heeft.

“De heer Betrian gaf aan dat het een langdurend traject betreft, omdat de wet op Curaçao voorschrijft dat er op dit punt consensus met de vakbonden moet worden bereikt.
Voor wat betreft de gevangenis is door Curaçao gesproken met medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie om te bezien of Nederland kan ondersteunen in de werving van nieuw personeel”

, aldus Plasterk.

De minister gaat verder niet in op de financiële ondersteuning door Nederland, waar vorige week afspraken over gemaakt werden.
Het gaat om een financiële injectie van 8 miljoen gulden voor het Korps Politie en de gevangenis.
Het geld wordt gebruikt om een begin te maken met een aantal projecten op gebied van personeel, opleiding en infrastructuur.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties