Laatste reacties

- Advertentie -

Botsing tussen Monk en Wiels

  • Oud-minister PS: Volk wordt ‘geslacht’
  • Soberano-leider: Monk met lege handen

carlos-monk-2
Carlos Monk was en bleef de bewindsman van controversiële uitspraken. Na het onderzoek van de commissie Rosenmöller gaf Monk af op iedereen die deze commissie had geïnformeerd. Hij wilde een wet die ‘verraders’ en de media moest vervolgen.

Willemstad – Drie maanden nadat het kabinet Schotte (MFK/PS/MAN) ontslagen werd en Fòrti moest verlaten, is er een openlijke confrontatie tussen voormalig PS-minister Carlos Monk en PS-leider Helmin Wiels. Volgens Monk, die namens Soberano minister was eerst van Bestuur en later van Onderwijs, zal met de uitvoering van de begroting 2013 sprake zijn van een ‘slachtveld’. ‘Pas i trankilidat’ (Vrede en rust), stelt Monk, verwijzend naar een deel van de titel van het regeerakkoord van de nieuwe coalitie PS/PAIS/PNP/Sulvaran, zal alleen maar grote maatschappelijke ellende met zich meebrengen.

Hij somt op: negatieve economische groei van -2,2 procent en het verlies van 1.600 arbeidsplaatsen. En volgens de oud-minister van Soberano gaat de werknemer die moet rondkomen van het minimumloon er met 11 tot 14 procent in koopkracht op achteruit; zo’n 125 tot 140 gulden per maand.

Verder verwijst Monk naar het snijden in de verschillende subsidiebijdragen en dat ook het onderwijs het met vele tientallen miljoenen minder moet doen. Anderzijds gaan de commerciële banken er volgens hem flink op vooruit omdat zij in staat worden gesteld kapitalen uit te lenen aan bijvoorbeeld Aqualectra en daarmee veel aan rente verdienen.

- Advertentie -

Waarom geen verhoogde ‘licence fee’ geïntroduceerd?, vraagt Monk zich af. Zowel Radio New Song in het weekeinde als de kranten Ultimo Noticia en Vigilante gaven Monk gisteren vrij uitvoerig de ruimte om zijn gal te spuwen.

Monk, die in december 2011 zelfs de internationale pers haalde met zijn uitspraak dat, als hij in Colombia woonde lid zou zijn geweest van de terroristengroep Farc – waarna hij later zei een andere Farc met dezelfde afkorting, maar andere betekenis te hebben bedoeld – zit hiermee op ramkoers met zijn vroegere partijleider.

PS-voorman Wiels reageerde intussen met de opmerking dat Monk ‘met lege handen staat’ en dus in staat is ‘alles voor geld te doen’. Het was overigens wel Wiels die Monk van stal haalde. Monk werd minister voor Pueblo Soberano, maar was bij de verkiezingen van 2010 nog lijsttrekker geweest van Niun Paso Atras (NPA), die toen slechts 336 stemmen behaalde en waarvan Monk er niet meer dan 184 op zijn naam kreeg (volgens de tellingen van het Hoofdstembureau goed voor 0 procent).

Monk bekritiseert de begroting 2013, die uiteindelijk door de interim-regering Betrian werd ingediend bij de Staten, maar die voor een groot deel wel was voorbereid door het kabinet Schotte waar hij dus als bewindspersoon zelf deel van heeft uitgemaakt.

- Advertisement -

Wiels had zaterdagavond in het hoofdkwartier van Soberano geen goed woord over voor zijn voormalig minister. Hij zei dat het jaar was begonnen ‘in een sfeer van aanvallen’. Degenen die zich hier schuldig aan maken, doen dit volgens de PS-politicus in opdracht van anderen.

,,Eerst Anthony Godett via Radio Mas en nu Carlos Monk via Radio New Song. Bekijk het rustig en simpel: zowel Godett als Monk zijn leeg en hebben niets. En hun probleem is dat ze beiden in staat zijn om alles te doen voor geld.”

‘Monk was een slechte minister’

Voor Monk heeft Wiels, zegt hij, respect als persoon, maar als politiek bestuurder stelt hij niets voor. Toch was het Wiels die Monk eerst – in juni 2011 – aanstelde als minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), waarmee hij minister Lia Willems-Martina verving nadat Monk voordien als ‘implementatiemanager’ bij hetzelfde ministerie werkte.

Later liet Wiels hem ook PS-minister Lionel Jansen met de portefeuille van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport vervangen. Monk was en bleef de bewindsman van controversiële uitspraken. Na het onderzoek van de commissie Rosenmöller gaf Monk af op iedereen die deze commissie had geïnformeerd. Hij wilde een wet die ‘verraders’ en de media moest vervolgen.

,,Er zijn landen waar je de doodstraf krijgt als je zoiets doet. Niet dat wij de doodstraf willen introduceren, maar wij benadrukken dat dit een kwalijke zaak is”, zo citeert Wikipedia de voormalig PS-minister.

Hij noemde enkele verraders met naam, verscheurde demonstratief het rapport van de commissie Rosenmöller in de Staten en verweet Nederland dat het een staatsgreep voorbereidde.

‘Staatgreep’ noemde ook voormalig premier Gerrit Schotte (MFK) het ontslag van zijn kabinet eind september, toen zijn ministersploeg werd opgevolgd door interim-regering Betrian. Ook Monk was furieus en verschanste zich evenals Schotte en anders ministers ongeveer een etmaal in regeringscentrum Fort Amsterdam.

Volgens Wiels presteerde Monk evenmin als implementatiemanager, in welke functie Monk nog een NPA-medewerker een opdracht zou hebben gegund. Later ‘smeekte’ Monk om minister te worden, zo onthulde de PS-leider afgelopen weekeinde, die verder zei dat Monk als minister in het geheim allerlei dealtjes sloot en er heimelijke contacten waren met MFK van Schotte en de financiers van deze partij, onder andere in verband met gebouwen in Saliña en Otrobanda (wellicht wordt met dat laatste de voorgenomen, maar tijdig gestopte verhuizing van Kranshi bedoeld, red.).

Wiels zei dat Monk nog geprobeerd heeft bij de eerste vijf nummers op de kandidatenlijst van Soberano te komen bij de laatste, vervroegde verkiezingen van oktober 2012. Kortom: weinig lovende woorden voor Monk van Wiels.

Monk zelf bekritiseert het feit dat voor het door Soberano zwaar bevochten ‘gratis onderwijs’ geen ruimte meer is op de begroting en dat juist voor machtige bankenconsortiums de mogelijkheid wordt gecreëerd voor aanzienlijke leningen, onder andere aan nutsbedrijf Aqualectra.

Tegelijkertijd gaan de omzetbelasting (ob) en de sociale premies fors omhoog. In de ogen van Monk wordt de bevolking onder aanvoering van zijn voormalig partijleider ‘geslacht en opgeofferd’.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Dossier: Helmin Wiels – Moord

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

ParadiseFM | Deloitte Dutch Caribbean uit kritiek op beleid minister van Financiën

Er komt kritiek uit de vrije markt op de belastingplannen van Minister van...

AntilliaansDagblad | Statia opent grens voor gevaccineerden

Oranjestad - Met ingang van maandag 2 augustus 2021 is op Sint Eustatius...

AntilliaansDagblad | Voorlopige hechtenis AVP-lid Sevinger geschorst

De voorlopige hechtenis van AVP-lid Benny Sevinger is gistermiddag om 16.00 uur geschorst. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit bekendgemaakt.

AntilliaansDagblad | Partij MAN wil stemmen terug

Willemstad - Na een evaluatie van de uitslag van de Statenverkiezingen waarbij de...

AntilliaansDagblad | Richtlijnen vertonen ‘ernstige gebreken’

MinFin Silvania geeft vorderingen (=bezittingen) Land zomaar weg

AntilliaansDagblad | Misbruik van NOW-regeling gemaakt

Isebia: Voorwaarden beter formuleren
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, August 4, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...
- Advertentie -