29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Zo werd Amerikaanse militair Bergdahl vrijgelaten (video)

HomeMediaZo werd Amerikaanse militair Bergdahl vrijgelaten (video)
Bergdahl werd vijf jaar vastgehouden door de Taliban - Foto |  YouTube
Bergdahl werd vijf jaar vastgehouden door de Taliban – Foto | YouTube

De Taliban heeft woensdag een video gepubliceerd waarop is te zien hoe de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl wordt overgedragen aan de Amerikanen. In het filmpje is onder meer te zien hoe Bergdahl in het wit gekleed achterin een auto zit.

Gewapende mannen, de meeste met sjaals om hun gezicht, staan naast de auto. Er vliegen helikopters over het gebied.

Helikopter

De tekst ‘Kom niet terug naar Afghanistan’ komt in het filmpje (zie onderaan bericht) geregeld in beeld.
Bergdahl loopt tussen twee mannen door naar een helikopter die is geland. Hij draagt een plastic zak en heeft een sjaal om zijn schouders.

Uit de helikopter stappen twee mannen, die de anderen een hand geven en Bowe meenemen. Voordat hij instapt, wordt de Amerikaan gefouilleerd.

Vliegtuig

De 28-jarige Bergdahl werd zaterdag vrijgelaten nadat hij vijf jaar werd vastgehouden door de Taliban in Afghanistan. Hij wordt onderzocht in een militair ziekenhuis in Duitsland.

In ruil voor zijn vrijlating lieten de Amerikanen op hun beurt vijf Afghaanse Taliban-gevangenen gaan. Zij werden met een militair vliegtuig overgebracht van Guantanamo Bay naar Qatar, waar zij een jaar moeten blijven.

Er was veel kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama vanwege de ruil.

Wie zijn de vijf leden van de Taliban die zijn vrijgelaten?

1) Abdul Haq Wasiq

Wasiq is naar verluidt begin veertig en was plaatsvervangend minister van geheime diensten binnen de Taliban.
Namens de Taliban onderhield hij banden met Al-Qa’ida en zorgde ervoor dat leden van de Taliban met terroristen van Al-Qa’ida konden trainen.
Volgens de Human Rights Watch is hij verantwoordelijk voor massamoorden en marteling.

2) Mullah Norullah Noori

Noori was een commandant binnen de Taliban en zou het ‘militaire meesterbrein’ zijn achter vijandigheden tegen de Verenigde Staten. Hij onderhield nauwe banden met Taliban-leider in Afghanistan Mohammed Omar. Noori wordt verdacht van oorlogsmisdaden, en zou verantwoordelijk zijn voor de dood en marteling van duizenden sjiitische moslims.

3) Mullah Mohammed Fazi

Fazi is een voormalig plaatsvervangend minister van Defensie binnen de Taliban. Ook hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden en van de moord op duizenden sjiitische moslims in Afghanistan. Fazi zou veel controle hebben in de noordelijke regio’s in Afghanistan, ook tijdens zijn gevangenschap in Guantanamo Bay.

4) Mullah Khairullah Khairkhwa

Khairkhwa was gouverneur van de provincie Herat en onderhield nauwe banden met voormalig Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden en Omar. Ook was hij volgens de Verenigde Staten actief in de handel in opium en vertegenwoordigde hij de Taliban tijdens gesprekken met Iran over geweld tegen Amerika.

5) Mohammad Nabi Omari

Als leider binnen de Taliban heeft Omari geholpen bij verschillende terreurgroepen. In 2002 zou Omari hebben geholpen bij de smokkel van wapens naar Pakistan. Volgens Omari was hij alleen voor de aanslagen van 11 september actief binnen de Taliban.

Door Shari Deira 4 jun 2014

Video: Vrijlating Bowe Bergdahl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties