28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ziekenhuis voldoet niet aan eisen EOP

HomeMediaZiekenhuis voldoet niet aan eisen EOP

nhn-2WILLEMSTAD — Een van de grootste economische struikelblokken is volgens PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje het beleid op zoning.
Hij zei dit tijdens het debat met de minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (Pais), eerder deze week.

Het probleem is zo groot, aldus Cijntje, dat zelfs overheidsprojecten zoals de bouw van een nieuw ziekenhuis gevaar lopen te moeten worden stopgezet.

Het project voldoet niet aan de eisen van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP).”

Het Statenlid refereert aan een verslag van een vergadering tussen bouwbedrijf Ballast Nedam, trekker van het project, Usona en het ministerie van Ruimtelijke Planning.

Toen het project werd getoetst aan artikel vier van het EOP kwam men tot de conclusie dat het heel moeilijk gaat worden om een vergunning te verlenen zonder dat er bepaalde aanpassingen aan het project worden gedaan.”

Hierop vraagt Cijntje zich af wat de overheid gaat doen.

Gaan we het project stopzetten of geven we toch een vergunning af omdat het een overheidsproject is?”

Hij waarschuwt er wel voor dat als het ziekenhuis een vergunning krijgt, ook alle projecten die vanwege zoning op een vergunning wachten, door moeten gaan.

Cijntje wil dan ook van de minister weten hoeveel projecten vastzitten omdat ze niet aan het EOP voldoen.
Hij pleit ervoor dat het EOP opzij wordt gezet en een nieuwe wet op zoning wordt geïntroduceerd, die aan de moderne eisen voldoet.

“Onze eisen zijn zo verouderd dat projectontwikkelaars van vandaag niet aan deze eisen kunnen voldoen, omdat ze inhouden dat er geen ‘return on investment’ in zit voor de ontwikkelaar.”

MAN-Statenlid Charles Cooper pleit voor het aanstellen van een trekker voor de zeker 50 projecten die volgens hem vastzitten.
Het zijn allemaal potentiële projecten die naar zijn mening door de schuld van de overheid vastzitten.
Projecten zoals een ontwikkeling van Oostpunt, bouw van een tweede megapier, ontwikkeling van Caracasbaai, Penn Resort en Kura Hulanda Lodge op Westpunt.

Verder zei Cooper dat sinds vorig jaar al bekend was dat de economische consequenties van de abrupte financiële maatregelen eraan zou komen.

MAN en PAR hebben dit ook in de jaren negentig gedaan. Er werd alleen naar de financiële situatie gekeken en het gevolg was dat 40.000 mensen naar het buitenland vertrokken door de economische malaise die volgde. Maar minister van Financiën José Jardim wil niet luisteren.”

Toerisme
De meeste Statenleden vroegen Palm dan ook om zijn economische beleid.
PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito vroeg specifiek om het beleid over toerisme.
Zij wees erop dat volgens cijfers uit 2011 de populatie werkenden uit 60.000 mensen bestaat en een groot gedeelte hiervan in de toeristische sector/horeca werkt.
Volgens haar is toerisme ook de sector waarbij het makkelijker is om nieuwe banen te creëren.

Verschillende andere Statenleden stonden tevens stil bij economische groeicijfers, creatie van nieuwe banen en werkeloosheidscijfers.
Volgens MFK Statenlid Gerrit Schotte is er geen hoop meer in de gemeenschap op betere tijden en is er ook geen vertrouwen bij investeerders om in de economie te investeren.

Hij wil weten hoeveel van de beloofde 270 miljoen aan investeringen in 2013 daadwerkelijk door de overheid is gestopt in de economie.
Volgens hem wijzen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) erop dat arbeidsplaatsen verloren zijn gaan.

“Volgens het CBS zijn er in 2013 2800 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Het werkeloosheidscijfer is 13 procent. Tevens heeft de overheid onlangs meer maatregelen aangekondigd in het ambtenarenapparaat. Dit gaat ten koste van de koopkracht.”

Schotte wil tevens weten hoeveel toeristen het eiland hebben bezocht de afgelopen anderhalf jaar en hoe de koopkracht van deze toeristen zich ontwikkelt.
Andere gebieden om bezorgd over te zijn, zijn de utiliteiten- en de transportsector.
Aqualectra is technisch bankroet maar is de enige producent en leverancier van utiliteiten op het eiland.
Ook vroeg hij om de cijfers van import en export.
Volgens hem laten beide cijfers een achteruitgang zien.
In dit verband wil Schotte weten hoe de vrije zone economisch gezien ervoor staat en de positie van de overheid ten opzichte van de monopolistische status van havenbedrijf CPA en transportbedrijf CPS.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft ook haar zorgen geuit over de werkeloosheid.
Zij legde meer nadruk op de jeugdwerkloosheid.
Die zou 37 procent bedragen, volgens het CBS.
Ze wees op een recente publicatie van het ministerie van Economische Ontwikkeling, die een economische groei van 0,5 tot 1,1 procent voorspelt voor 2014.
Ze vraagt zich af of deze groei alleen gerealiseerd gaat worden met bouwprojecten.
Als dat het geval is, aldus Leeflang, dan zijn dit geen duurzame arbeidsplaatsen die worden gecreëerd.

Cijntje waarschuwt voor een andere internationale tendens als het op bouwprojecten aankomt. Specifiek als het om de bouw van wegen gaat.
Volgens hem hebben studies uitgewezen dat bouwen van meer wegen juist leidt tot economische krimp.
Dit omdat de infrastructuur zoveel hinder ondervindt van wegenbouwprojecten dat dit de economische activiteit negatief beïnvloedt.

Hij pleit ervoor dat de regering de landen in de regio die de laatste tien jaar een substantiële economische groei hebben geregistreerd gaat vragen wat ze hebben gedaan om dit te realiseren.

Volgens Alex Rosaria (Pais) is de economie inderdaad zwak, maar dat komt door een recent verleden dat niet goed was.
Er was een groot financieel tekort door een slecht financieel beleid van het toenmalige kabinet-Schotte.
Hij vraagt de minister daarom met een analyse te komen van de economische situatie aan de hand van het beleid van de regering sinds 2010.

Verder plaatste Rosaria zijn vraagtekens over hoe werkeloosheid wordt gemeten.
Volgens hem is de manier waarop het CBS werkeloosheid meet totaal verschillend van de indicatoren die internationaal worden gehanteerd.
Ook het feit dat zestienjarigen worden meegerekend in de werkeloosheidscijfers, terwijl volgens de wet deze jongeren onder de leerplicht vallen, kan volgens hem niet.

Rosaria wees erop dat het creëren van nieuwe banen niet de enige oplossing is.
Ook moet naar de persoon zelf worden gekeken.

Bezit hij alle instrumenten om in het arbeidsproces terug te keren,” vraagt hij zich af.

Instrumenten zoals opleiding, werkethiek en motivatie.

Minister Palm heeft drie weken de tijd gevraagd om de ongeveer 100 vragen die hij heeft gekregen, te beantwoorden.

Bron: Amigoe

1 reactie

  1. Statenlid Cijntje pleit er voor dat het EOP opzij wordt gezet en een nieuwe wet op zoning wordt geïntroduceerd, die aan de moderne eisen voldoet.

    GEHEEL MEE EENS, maar dan wel zo snel mogelijk.

    Statenlid Cijntje pleit er ook voor “dat de regering de landen in de regio die de laatste tien jaar een substantiële economische groei hebben geregistreerd gaat vragen wat ze hebben gedaan om dit te realiseren”.

    OOK Mee EENS . Het zou voorts ook overweging verdienen sommige statenleden aan te moedigen zich bij de Heer Cijntje te melden met de vraag hoe je het moet aanleggen om ook af en toe een intelligente vraag te stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties