27 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 07:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Zesde RvC-lid CPA dient ontslag in

WILLEMSTAD — De zesde ontslagbrief van een lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Curaçao Ports Authority (CPA) is reeds binnen. “Ik ben blij dat Carol Capriles (door MFK voorgedragen) ook de eer aan zichzelf heeft gehouden en ontslag heeft genomen”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Steven Martina (Pais).

In haar brief laat Capriles tevens weten haar vertrouwen in de minister op te zeggen.
Op de vraag wat zijn reactie hierop is, luidt het antwoord als volgt:

“Persoonlijk vind ik daar niet veel van. Hier is sprake van een omgekeerde wereld waarbij men op de persoon wil spelen, terwijl het dus niet om mijn persoon gaat.
Als minister treed ik als gemachtigde van de ministerraad op”

, aldus minister Martina.

De doorlopen ontslagprocedure inzake de RvC van CPA, waarbij de code corporate governance nauwkeurig werd opgevolgd en waarbij hoor en wederhoor is toegepast, kan in de toekomst als model dienen voor hoe het dient te gebeuren, aldus Martina.

“Men moet niet vergeten dat aan de hand van het schriftelijk antwoord van een aantal van de RvC-leden het ontslagvoornemen voor de voltallige RvC door de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) is goedgekeurd.”

- Advertentie -

Van de in totaal acht leden zijn er nu nog slechts twee overgebleven, namelijk de president-commissaris Amparo dos Santos en Cicely van der Dijs.
Ook zij werden door de MFK voorgedragen.
Op de vraag of er überhaupt nog sprake kan zijn van een functionerende RvC met slechts twee leden, stelt de minister dat volgens de statuten van het bedrijf er nog sprake is van een legale situatie, waarbij men met één of meer commissarissen mag functioneren.
Maar zoals aangekondigd staat de nieuwe RvC reeds in de startblokken.
De verwachting is dat in de loop van de volgende week het advies over deze nieuwe leden door SBTNO geleverd zal worden.

Pletterijweg
Zoals de Amigoe reeds uitvoerig heeft bericht, was voor de minister de hoofdreden om zijn vertrouwen in de huidige RvC op te zeggen het voornemen om tot aanschaf van het gebouw van Safety Zone N.V. aan de Pletterijweg over te gaan.
Dit gebouw blijkt eigendom te zijn van MFK oud-minister van Financiën en tevens de halfbroer van de president-commissaris van CPA, George ‘Jorge’ Jamaloodin.
Capriles meent in haar ontslagbrief wederom dat dit feit ‘uit niets zou zijn gebleken’.

Capriles onderschreef deze stelling al eerder in een gezamenlijk schrijven, gedateerd 4 april jongstleden, samen met Tarzeno ‘Zeno’ Circkens, Yamil Lasten en Cicely van der Dijs.

“Conform een uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK) en een reeds overgelegd taxatierapport staat het gebouw geregistreerd op naam van Safety Zone N.V.
Navraag bij het Kadaster en het Hypotheekkantoor leverde hetzelfde resultaat op.
Op de vraag van een lid van de RvC antwoordde de CPA-directeur (Humberto de Castro, red.) dat alle gesprekken die hebben plaatsgevonden tussen hem en de directeur van Safety Zone N.V., de heer R. Regina, waren.

“De heer Regina staat in geen enkele familierechtelijke relatie tot de RvC”

, aldus een eerdere uitleg van de RvC-leden.

Uit stukken van de KvK blijkt dat de huidige directeur van Safety Zone N.V. Rechard Rudolfo Regina is.
In een eerdere reactie tegenover de Amigoe stelde Regina op de vraag of hij op de verkoop van het gebouw aan CPA wilde reageren, het volgende:

“Ik sta wel als directeur geregistreerd, maar daar gaan de eigenaren over.”

Uit een uittreksel van het Kadaster van 24 januari 2013, een zogenoemde ‘tenaamstelling inzage’, blijkt dat het gebouw op 7 november 2003 ‘bij akte van verkoop, koop en levering’ gekocht werd door The Safety Zone N.V.
Namens het bedrijf trad George Ranjit Mohamed Jamaloodin als directeur en rechtsgeldig vertegenwoordiger op, die als koper wordt aangeduid.
Uit de gegevens van het hoofdstembureau van de verkiezingen van de Staten van 19 oktober 2012 blijkt dat dit de volledige naam is van de oud-minister van Financiën, beter bekend als George ‘Jorge’ Jamaloodin.
De vraag werpt zich op waarom de commissarissen de stukken van het Kadaster aanhalen waaruit, op 24 januari jongstleden, duidelijk blijkt dat oud-minister Jamaloodin op dat moment als koper aangemerkt wordt.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -