31 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 16:36

Laatste reacties

- Advertentie -

Zembla | Oranjes sluiten miljoenendeal met belastingdienst over erfenis Juliana

Kijk de eerste beelden uit de uitzending: ‘De kunst van de koning’

De koninklijke familie heeft na het overlijden van prinses Juliana een megadeal met de fiscus gesloten over de erfenis. Een deel van de erfbelasting die over het enorme vermogen betaald moest worden, is niet met geld maar met kunst betaald. In totaal zeker 8,8 miljoen euro. Maar volgens betrokken ambtenaren is de inventarisatie en de taxatie van de kunststukken niet volgens de regels gegaan.

Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat de topstukken die de koninklijke familie aan het Rijk heeft verkocht, niet in een museum terecht zijn gekomen. Dat had wel gemoeten volgens de zogeheten 120%-regeling van de Successiewet. De kunstvoorwerpen zijn achtergebleven in koninklijke paleizen op plekken die niet of nauwelijks voor publiek toegankelijk zijn.

“Het is niet de bedoeling geweest dat er meubels ergens verborgen in het paleis kwamen te staan,” zegt kunsthistoricus Rudi Ekkart in ZEMBLA. Ekkart was betrokken bij de afhandeling van de nalatenschap van prinses Juliana.

- Advertentie -

Financieel aantrekkelijke regeling
Via de 120%-regeling van de Successiewet is het mogelijk om voor Nederland waardevolle kunstobjecten te verkopen aan de Staat. De voorwaarde hierbij is dat zo’n kunstobject op een plek komt te staan die voor iedereen toegankelijk is. In ruil kan 120 procent van de waarde van het kunstvoorwerp van de erfbelasting worden afgetrokken. Dat is dus de volledige waarde van het kunstobject en daarbovenop nog eens een bonus van twintig procent.

Prinses Irene, Margriet en Christina konden zo in totaal via de regeling 8,8 miljoen euro van de belasting aftrekken. Daarvan was 1,4 miljoen euro dus de bonus van twintig procent.

Dat blijkt uit de taxatierapporten die ZEMBLA in handen kreeg. Beatrix was destijds koningin en daardoor hoefde zij sowieso geen erfbelasting te betalen.

Onderzoek ZEMBLA
ZEMBLA deed uitgebreid onderzoek naar de stukken uit de taxatierapporten en ontdekte dat de regels voor de verkoop via de Successiewet niet altijd goed zijn opgevolgd. Lees meer:

- Advertisement -

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft niet willen reageren op de vragen van ZEMBLA over de 120%-regeling die de koninklijke familie met het Rijk getroffen heeft.

Kijk de eerste beelden uit de uitzending: ‘De kunst van de koning‘ 

Bron: Zembla

- Advertisement -

Artikel delen

12 reacties

 1. ……”dat mag Amalia omdat WE het goed vinden. De slavernij is ooit afgeschaft omdat WE dat niet goed vonden”……

  Daar zeg je @Lastiws me wat ja……we vinden het nog goed ook……

  Kom maar op met die LastiwZ-o-cratie zolang dat maar impliceert dat het zootje corrupte “onbekwamen” niet meer op het pluche komt zitten.

 2. @Knoek-koe: dat mag Amalia omdat WE het goed vinden. De slavernij is ooit afgeschaft omdat WE dat niet goed vonden.

  Dat is een nadeel van een democratie, dat snap ik. Ik heb ook het liefste een LaStiwzcratie.

 3. ……”We hebben in Nederland een constitutionele monarchie met een parlementair stelsel”…..

  Dat klopt @LastiwZ. Het staat in de grondwet. Ooit was er ook een wet die zei dat je slaven mocht houden, maar dat maakt niet dat het moreel aanvaardbaar is. Waarom zouden we een van de rijkste families ter wereld moeten onderhouden met belastinggeld? Een frauderende uitkeringtrekker die krijgt een boete sluiten we op. Maar 18 jarige Amalia mag 1.500.000 euro per jaar aan belastinggeld verbrassen terwijl ze uit een miljarden dynastie komt?

  Tijd dat de familie zichzel

 4. @Knoek-koe: we hebben in Nederland een constitutionele monarchie met een parlementair stelsel.

  Zorg dat je genoeg medestemmers krijgt en die monarchie is morgen afgeschaft.
  Helaas gaat dat (nog) niet lukken, dus je moet er maar mee leven.

 5. @Nadine: niks koninklijke collectie maar gewoon privebezit.

  Overigens is er een wet voor het verkopen van belangrijke kunst. De Erfgoedwet. Blijkbaar ond de minister de stukken niet belangrijk genoeg.

  Truus Trut zit zich op te winden. Waarom? Omdat iemand iets verkoopt?

 6. De grootste uitkeringtrekker van Nederland is niet de marokkaanse-, Turkse, of Antillianense gemeenschap, de grootste uitkeringstrekker van Nederland is het Koningshuis.

 7. Fijne graaifamilie: Wijlen prinses Christina vond het ook nodig 13 schilderijen uit de koninklijke collectie(!) te verkopen in het buitenland terwijl de stukken in een nederlands museum thuishoren.Maar ze ging voor de poen, wat een ongelooflijk gegraai.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -