26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 04:07

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf | Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment Donald Trump

Telegraaf | Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment Donald Trump

Jan Postma

Impeachment van president Trump is een feit | Reuters

WASHINGTON – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de impeachment, het afzettingsproces van president Donald Trump. Voor beide aanklachten was een meerderheid. Nu gaat de zaak door naar de Senaat. Het is nog maar de derde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat dit gebeurt.

Er werd via partijlijnen gestemd. Geen van de Republikeinen stemde voor impeachment. Bij de Democraten waren er een paar overlopers. Voor het eerste artikel van impeachment, machtsmisbruik, stemden twee Democraten tegen. Tulsi Gabbard, nog in de race als presidentskandidaat, stemde blanco. Voor het tweede artikel, belemmering van het onderzoek, stemden drie Democraten tegen.

De president zou zijn Oekraïense collega Volodomir Zelenski onder druk hebben gezet om een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in te stellen. Ook zou Trump het onderzoek van Huis van Afgevaardigden naar machtsmisbruik door hem hebben gedwarsboomd.

Gesteggel

De stemming kwam na een dag van gesteggel over procedurele regels en een urenlang debat waarin Democraten hun zaak verdedigden, terwijl Republikeinen juist gefrustreerd de hele procedure aanvielen. De Democraten wilden de stemming sober houden. Na de stemmingen moest de Democratische leider Pelosi als een strenge juf haar partijgenoten tot stilte manen toen er triomfantelijk geklapt werd.

Na afloop hield Pelosi die sobere toon vol. Ze noemde het ’een mooie dag voor de Amerikaanse grondwet, maar een trieste dag voor Amerika’. Opvallend genoeg wilde ze niet zeggen of ze de twee articles of impeachment nu ook meteen naar de Senaat door zou sturen. Dat zou de volgende stap in de afzettingsprocedure zijn. De Senaat fungeert als rechtszaal met de senatoren als rechters.

Maar de Democraten zijn bang dat Republikeinen de zaak geen kans zullen geven. De Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat en kunnen daar dus de regels bepalen, zoals de Democraten dat in het Huis van Afgevaardigden doen. Senaatsleider Mitch McConnell heeft al aangegeven dat hij de procedure al heeft afgestemd met het Witte Huis, en voorspelde dat Trump zal worden vrijgesproken.

„Tot nu toe ziet het er nog niet eerlijk uit voor ons”, zei Pelosi daarover. Toen haar gevraagd werd of ze de aanklacht nu door gaat sturen, zei ze dat dat de intentie zou zijn geweest. „Maar we moeten maar zien wat daar gaat gebeuren.”

Reactie Trump

President Trump sprak tijdens de stemming bij een campagnerally in Michigan en reageerde vrijwel direct op de stemming. „Dus alle Republikeinen hebben voor mij gestemd? Wow”, zei hij tegen een juichende menigte.

Trump sprak uitgebreid over de impeachment en was strijdbaar. Hij noemde het een poging om ’de stembiljetten van miljoenen patriottische Amerikanen ongedaan te maken’. De president houdt vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan. „Er is geen misdaad. Ik ben de eerste person ooit die wordt impeacht zonder misdaad.” Later voegde hij toe: „Ik weet niet hoe met jullie is, maar ik vermaak me wel.”

Correspondent Jan Postma liet woensdag weten dat Trump zijn impeachment eigenlijk best prettig vindt:

Het Witte Huis noemt de afzettingsprocedure tegen Trump in de verklaring “een van de meest schaamtevolle politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van onze natie” en stelt dat de Democraten geen bewijs hebben aangeleverd voor de beschuldigingen aan zijn adres.

19 jaar na Clinton

Trumps impeachment komt precies 19 jaar na die van Bill Clinton. Hij kreeg een impeachmentprocedure om zijn oren omdat hij loog over zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky. In 1868 stemde het Huis ook al voor impeachment van Andrew Johnson. Maar voor beide presidenten waren uiteindelijk niet genoeg stemmen om ze af te zetten. De verwachting is dat ook voor Trump niet genoeg stemmen zijn. President Nixon stapte in 1974 zelf op voordat het tot een impeachment kon komen.

Bron: Telegraaf.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties