32 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Zembla | De witwasbankiers van ING

Aangifte tegen topbankiers ING wegens witwassen | NPO2, 21.15u

Het gaat om aangifte tegen voormalig bestuursvoorzitter Jan Hommen, de onlangs opgestapte Chief Financial Officer Koos Timmermans en bankdirecteur Diederik Baron van Wassenaer | Op de foto de advocaat van Van Doorn, mr. Robert Hein Broekhuijsen

Ondernemer Sam van Doorn doet donderdag aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen personen in de top van ING wegens witwassen. De aangifte is in handen van ZEMBLA en richt zich tegen bankmanagers van ING, zoals de Chief Compliance Officer en de Chief Risk Officer. Volgens de aangifte wisten deze managers dat ING-klanten via de bank crimineel geld konden witwassen, maar grepen ze niet in.

Juist over deze strafbare feiten heeft ING vorig jaar een schikking van bijna 800 miljoen euro met het OM getroffen om strafvervolging te ontlopen. Bankiers zijn toen niet vervolgd, omdat volgens het OM tegen hen geen bewijs is gevonden. Volgens Van Doorn en zijn advocaat heeft het Openbaar Ministerie bij de beoordeling of de bankiers wel of niet vervolgd kunnen worden, de verkeerde maatstaf toegepast.

Lees meer over de uitzending ‘De witwasbankiers van ING’

Strafbare feiten
De advocaat van Van Doorn is Robert Hein Broekhuijsen, voormalig fraudeofficier van het Openbaar Ministerie. Volgens Broekhuijsen zijn er ernstige vermoedens van strafbare feiten. “Het OM moet uitzoeken of die vermoedens kloppen en door welke personen de strafbare feiten begaan zijn. Ik kan alleen maar feiten en omstandigheden aangeven, die mogelijk leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het OM.”

Hoewel de aangifte zich richt op functies binnen de bank, worden drie topbankiers bij name genoemd. Zij dienen als voorbeeld, omdat ze volgens Van Doorn en zijn advocaat wisten dat de bank niet aan haar wettelijke verplichtingen voldeed om witwassen tegen te gaan. Met die kennis hebben ze niets gedaan, zo staat in de aangifte. Het gaat om voormalig bestuursvoorzitter Jan Hommen, de onlangs opgestapte Chief Financial Officer Koos Timmermans en bankdirecteur Diederik Baron van Wassenaer.

Witwaspraktijken
Van Doorn heeft vooral bankdirecteur Van Wassenaer regelmatig gewaarschuwd voor witwaspraktijken via de zogenaamde trustdesk van ING. Deze speciale afdeling beheerde het betalingsverkeer van verschillende trustkantoren, waaronder het kantoor van Van Doorn. Nadat hij een conflict kreeg met zijn zakenpartner, kwam Van Doorn erachter dat zijn zakenpartner het trustkantoor gebruikte voor grootschalige witwaspraktijken die via ING-rekeningen liepen.

Lees ook: “Hoe kritisch is de Eerlijke Bankwijzer?”

Informatie van Van Doorn hierover leidde tot een grootschalig fraudeonderzoek en veroordelingen wegens valsheid in geschrifte en witwassen. De zakenpartner van Van Doorn werd eind vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel. Maar ING werd voor diezelfde vergrijpen niet vervolgd. Volgens het OM was dat niet nodig, omdat er al vier andere dossiers van ING werden onderzocht.

Niet op de hoogte
Van Doorn vocht deze beslissing tevergeefs aan in een artikel 12-procedure, waarmee je bij het gerechtshof alsnog vervolging kan afdwingen.

ING laat aan ZEMBLA weten dat Sam van Doorn nooit bewijzen heeft geleverd voor zijn beschuldigingen aan het adres van de bank. Van Wassenaer was volgens ING niet van witwassen op de hoogte.

‘Niet de juiste maatstaf’
Het OM stelt dat ING-bankiers niet vervolgd kunnen worden, omdat ze niet bewust hebben meegewerkt aan het faciliteren van witwassen. Broekhuijsen bestrijdt dat. Volgens hem legt Justitie in deze zaak de verkeerde maatstaven aan, en houdt ze zich niet aan belangrijke jurisprudentie van de Hoge Raad. Hij krijgt daarin bijval van onder meer Aldo Verbruggen, eveneens voormalig fraudeofficier van het OM.

Verbruggen in ZEMBLA: “Dat lijkt me niet de juiste maatstaf. Als dat de maatstaf zou zijn, zou men in de boardroom opgelucht adem kunnen halen.”

Omdat meerdere partijen een artikel 12-procedure hebben aangespannen om alsnog strafvervolging van ING af te dwingen, zegt het OM geen antwoord te kunnen geven op de vraag waarom geen strafrechtelijke vervolging is ingesteld tegen ING in de zaak van Van Doorn.

Bron: Zembla

Zembla | De witwasbankiers van ING

Het is de hoogste boete die ooit in Nederland is opgelegd. Bijna 800 miljoen euro betaalde ING, omdat de bank jarenlang heel weinig heeft gedaan aan witwaspraktijken van dubieuze klanten. ING hoeft zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien ontspringen ook de individuele bankiers van ING de dans. Zij komen niet voor de rechter, omdat volgens het OM tegen hen geen bewijs is gevonden.

Bekijk de eerste beelden:

Een bank als rechtspersoon kan nooit de fout ingaan zonder dat medewerkers daarvoor verantwoordelijk zijn. Waarom worden de bankiers uit de wind gehouden? ZEMBLA onderzoekt de witwaspraktijken van ING.

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...