29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:28

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaZelfs Monster kan weer even lachen

Zelfs Monster kan weer even lachen

Monster kan ook even lachen   FOTO: VIGILANTE
Monster kan ook even lachen
FOTO: VIGILANTE

CURAÇAO – In de rechtbank in Punda vond vandaag de vierde zittingsdag van de zaak-Magnus plaats. Daarin staan vier mannen terecht voor hun aandeel in de moord op politicus Helmin Wiels. Pieter Hofmann woonde de zitting bij en kijkt terug op de dag.

Het is even na het pleidooi van Alicia Blonk, advocaat van Carlos P. De verdachte heeft het betoog gevolgd via de tolk, die alle zeilen bij moest zetten om het geratel van Blonk bij te houden. Het relaas stemt de verdachte tevreden. Hij wisselt opgeluchte blikken uit met zijn vriendin en zijn moeder, die pal achter me zitten. Carlos’ grote ogen staan zacht en krijgen zowaar iets goedmoedigs. Ook bij de twee vrouwen zie ik dat een last van hun schouders afvalt. Hun hechte band is voelbaar.

De relatie van Elvis K. (Monster), Dangelo D. (Panchek) en Carlos P. is minstens zo hecht, ook in strafrechtelijke zin. Hun zaken zijn nauw met elkaar verweven en staan of vallen met de verklaringen van K. Alle advocaten hebben daarom een deel van hun pleidooi gewijd aan het onderuithalen van de bekentenissen van K. Daarmee zetten ze de bijl in de stam om de Magnusboom in zijn geheel te doen omvallen. De verdediging heeft alles uit de kast gehaald om de positie van K. te versterken. Als hij ermee wegkomt, gaan P. en Dangelo D. zeker vrijuit voor hun aandeel bij de moord op Wiels. De zaak-Magnus zou een fiasco worden.

Tijdens een onderbreking lacht K. voor het eerst zijn tanden bloot in een geanimeerd gesprek met P. De bewijslast is mager en dat is doorgedrongen tot de verdachten. Zo ook tot Panchek, tegen wie officier van Justitie Gert Rip gisteren twintig jaar heeft geëist. Na het horen van de eis veegde hij snel een traan weg terwijl zijn bovenlichaam schokte. Een dag later is de rust teruggekeerd in zijn lichaam, want ook in zijn zaak staat het OM niet bijster sterk.

Aan rust heeft het Burney F., Nini voor vrienden, tot nu toe niet ontbroken tijdens het proces. Hij zit er stoïcijns bij als de Godfather die hij verondersteld wordt te zijn. Hij is niet onder de indruk van de aanklacht en het bewijs tegen hem. We hebben volgens Rip drie dadergroepen in de zaak-Wiels. De uitvoerders (Magnus), de opdrachtgevers (Maximus) en daar tussenin Nini en Pretu. Laatstgenoemde was volgens het OM de loopjongen van F., die vorig jaar dood is aangetroffen in zijn cel in Barber. De schakel tussen Nini en de drie andere verdachten is er dus niet meer. Het OM staat nu voor een hels karwei om F. aan de moord te kunnen linken.

Ontwikkelingen in de zaak-Maximus bieden het OM enige hoop. Recentelijk werden George Jamaloodin en zijn halfbroer Robbie dos Santos opgepakt. Beiden gelden nog steeds als verdachte, maar zijn inmiddels vrij. Wel hebben de verhoren en huiszoekingen nieuwe informatie opgeleverd, zodat er tijd kan worden gewonnen. De slijtageslag met F. gaat een nieuwe fase in.

F. zit al elf maanden vast en als het aan Rip ligt blijft dat zo totdat de zaak voorkomt. Hij wil voor de derde keer de zaak aanhouden. Rip weet misschien aannemelijk te maken dat Nini contact had met de mensen achter de moord op Wiels, de zaak is bewijstechnisch bepaald niet rond. Maar het idee van een nieuwe aanhouding van zijn zaak, dat wordt ook F. teveel. Zijn voorgelezen brief zit vol zelfmedelijden en ingehouden woede die door zijn intonatie nog sterker benadrukt wordt.

Nini’s advocaat Marije Vaders eist op hoge toon zijn voorlopige vrijlating. De aanhoudingen van Jamaloodin en Dos Santos in de zaak-Maximus waren uit ‘pure wanhoop’, dat hele onderzoek kan de prullenbak in. Dat zegt ze zonder de stukken van die zaak in bezit te hebben. Als je jezelf zo overschreeuwt dan ben je niet helemaal zeker van je zaak. Morgen beslist rechter Constantijn van Dam van Isselt over de aanhouding en of Nini in afwachting daarvan vast moet blijven zitten.

Bij Elvis K. is er ook een restje angst te bespeuren. Aan het einde van de dag wordt hij onder ede als getuige gehoord door Vaders, daarna mag Rip vragen stellen. Vaders’ vragen draaien dezelfde riedel af met als conclusie dat zijn bekentenissen vals zijn. Niets nieuws onder de zon, waarop Rip vraagt of K. al wist welke vragen hij zou krijgen. Waarom, wil K. weten. Nou, dat kwam zo over, vindt Rip.

“Er komt zoveel op jou over, maar niet op mij”, snauwt Monster.

Hij maakt het zichzelf moeilijk door niet al in eerste instantie droogjes ‘nee’ te zeggen. Een kwestie van de weg van de minste weerstand kiezen.

Rips tweede vraag is nog veel directer, en komt daardoor onverwachts: in wiens opdracht heeft u Helmin Wiels vermoord? K. antwoordt dit keer onlogisch en nerveus:

“Ik heb niemand vermoord, ik beroep me op mijn zwijgrecht.”

Maar als je niemand vermoord hebt, valt er ook niks te zwijgen. En als je zwijgt, dan doe je dat consequent. Kennelijk resteert er toch een spoortje van angst, die alleen nog maar in stand gehouden kan worden door de boel langer te laten duren. Bij Elvis K. deed zich uiteindelijk een droomkans voor toen hij zonder advocaat zat opgescheept met een wegens drugs gedetineerde vrouw. In het geval van Nini zit er waarschijnlijk niks anders op. Vertragen is de beste tactiek die het OM kan inzetten.

Door: Pieter Hofmann

Bron: Versgeperst

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties