DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...

DolfijnFM | Milicien trapt bestuurder van zijn scooter

De Marechaussee onderzoekt een incident tussen een burger en een milicien van de Curmil van de kazerne van Suffisant. Afgelopen maandag zou de milicien op de kaya...

PBC | 80.000ste prik vandaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als alles goed gaat, wordt vandaag de 80.000ste prik gezet. De teller staat daar vanochtend net iets onder. Ruim 44.000 mensen zijn al volledig...

PBC | TUI gaat weer vliegen op Aruba en Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – TUI breidt het aantal vluchten verder uit naar Curaçao en Aruba. Deze week wordt er alleen op donderdag en zaterdag gevlogen. Volgende week wordt dat...

PBC | Bonaire krijgt gouden postzegel van Máxima

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koningin Máxima geeft FXDC Post een 24-karaats gouden postzegel uit. Als je er een wilt hebben, moet je...
- Advertisement -spot_img

Zaak-Magnus onder hoogspanning

HomeMediaZaak-Magnus onder hoogspanning

In gepantserde SUV’s werden de verdachten gisteren naar het Stadhuis gereden. FOTO JEU OLIMPIO
In gepantserde SUV’s werden de verdachten gisteren naar het Stadhuis gereden. FOTO JEU OLIMPIO

CURAÇAO – Terwijl een konvooi zwarte auto’s met zwaailicht en sirene richting achteringang van de rechtbank scheurt, staat buiten een meute van journalisten en familieleden van zowel het slachtoffer als de vermeende daders. Onder de pers is de sfeer niet extra gespannen, onder het beveiligingspersoneel des temeer.

In groepjes van vier mogen we onder het afzettingslint door om de inhoud van onze tassen door een speurhond te laten besnuffelen op zoek naar explosieven. Het duurt onnodig lang, vinden we. De beveiliging benadrukt de noodzaak door extra knorrig te handelen.

Eenmaal binnen zitten de verdachten pal voor ons. Carlos P. en Dangelo D. (‘Panchek’) zitten links naast elkaar en smoezen onderling. Burney F. (‘Nini’) en Elvis K. (‘Monster’) kijken voor zich uit. Laatstgenoemde ziet er al minder monsterlijk uit dan tijdens de pro-formazitting. Onder een zwart shirt draagt hij een kogelwerend vest. Hij draagt een bril.

Achter hen de perstribune, die is uitgebreid vanwege de massale belangstelling. Er wordt tijdens onderbrekingen luidruchtig gegrapt en gegrold. Dit in schril contrast met de aanwezige familieleden. Voor een vrouw die als twee druppels water op Carlos P. lijkt, wordt het even teveel. Ze pinkt een traan weg. Een meisje naast haar heeft het niet veel makkelijker. Helemaal achterin zit Marvelyne Wiels, zus van het slachtoffer. Ook zij heeft het zichtbaar moeilijk. Voor haar is het de eerste keer dat ze in levenden lijve geconfronteerd wordt met de mogelijke daders.

Tussen alle starre veiligheidsrompslomp door wordt er wel flexibel omgegaan met de inwendige mens van de verdachten. Tijdens een onderbreking krijgen de heren soep en een plastic bakje van een snèk aangeboden. De familieleden van Wiels zijn onthutst. Om 12.00 uur wordt de zitting onderbroken voor onze lunch. Of we een half uur later weer terug willen zijn in verband met de veiligheidscontroles. Dat lukt met enig kunst- en vliegwerk, waarna we alsnog een half uur staan te wachten voordat de controles überhaupt beginnen.

De tweede helft van de dag vangt aan met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Elvis K. Al eerder had advocaat Olga Saleh-Kostrzewski het OM verweten haar cliënt onder valse voorwendselen hebben laten bekennen. K. verkeerde in de veronderstelling dat er geen levenslang tegen hem geëist zou worden, dat hij in Nederland zijn proces mocht afwachten en aldaar zijn straf zou mogen uitzitten. Rip ontkent deze deal, die volgens Monster wel degelijk gemaakt is.

De verdediging stuurt erop aan om de bekennende verklaringen van Monster met terugwerkende kracht als onbetrouwbaar af te schilderen. K. sluit zich daarbij aan. Hij heeft alleen bekend om levenslang te ontlopen en omdat hem na grote druk op hem een deal was aangeboden. Maar al zijn verklaringen waren vals, houdt hij bij hoog en laag vol.

Er worden na aandringen van de verdediging ook beelden van een verhoor vertoond. Daarop is te zien hoe Rip de verdachte onder druk zet. Met een aanklacht van drie moorden en jouw strafblad levert dat gegarandeerd levenslang op, houdt hij K. voor, maar wellicht verlaag ik de strafeis als je me meer vertelt over de schutter en de opdrachtgever van de moord. Uit de beelden blijkt niet direct een deal.

Wel leggen de beelden nadruk op de psychologische oorlog tussen Rip en Monster, waarbij laatstgenoemde wel degelijk in de positie belandt dat hij er belang bij heeft om met een leugenachtige verklaring op de proppen te komen. Mochten de verklaringen inderdaad niet bruikbaar zijn, dan ligt er een bom onder de zaak-Magnus en daarmee de zaak-Maximus.

Bron: Versgeperst

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties