26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 01:23

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoWilsoe moet maandelijks verslag doen van criminaliteitsbestrijding

Wilsoe moet maandelijks verslag doen van criminaliteitsbestrijding

 

  WILLEMSTAD — De Staten hebben vanmorgen unaniem een motie van de PAR aangenomen waarin staat dat minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) maandelijks verslag moet uitbrengen over de bestrijding van de criminaliteit. Wilsoe zelf had al tijdens de vergadering aangegeven hier niets in te zien. “We hebben te maken met trends, ook in de onderwereld. Deze is zeer dynamisch, er vinden veel veranderingen in plaats.”

Enkele maanden geleden was de PAR-motie nog afgeschoten. Maar met de geweldsgolf die vorige week plaatsvond met meerdere gewelddadige overvallen, met een dode en een afrekening, vonden de Staten dat de minister er nu niet meer onderuit kon.

De vergadering was aangevraagd door de fracties van de PAR, MFK en FOL, maar alleen de eerste vroeg sprekerstijd, samen met de eenmansfractie van oppositiepartij PNP.

Voor Wilsoe was het de zevende vergadering over dit onderwerp sinds hij anderhalf jaar geleden minister werd. Volgens hem een absoluut record.

Veel wat Wilsoe zei en antwoordde was vorige week al naar voren gebracht tijdens een urgente persconferentie samen met de politietop en het Openbaar Ministerie. Hierin werden maatregelen aangekondigd als het preventief fouilleren en de extra patrouilles op straat.

Cijfers mogen dan wel aantonen dat er geen stijging is in de criminaliteit, het gevoel van veiligheid onder de burgers moet weer terugkeren.   Voor het bestrijden van de moderne criminaliteit wordt steeds meer gebruikgemaakt van informatiegestuurde politiezorg en is een slagvaardig korps een vereiste.

Wilsoe heeft daarin tot nu toe 8 miljoen gulden geïnvesteerd, zo meldde hij vanmorgen. De Infodesk en Criminele Inlichtingendienst (CID) zullen een nieuw onderkomen krijgen aan de Winston Churchillweg, waar vroeger bakkerij De Zoete Suikerbol was, pal naast de nieuw te verrijzen Burger King. Het kantoor zal beschikken over moderne apparatuur en wordt uitgebreid naar veertig medewerkers. Naar verwachting is het eind mei in volle operatie.

Patrouilles en invallen van politie vinden nu alleen nog maar plaats op basis van die informatiegestuurde politie. “Agenten gaan niet meer voor niets de straat op.”

Van de wijkteams is het belangrijk dat zij de registraties goed bijhouden voor de database, zodat de Infodesk deze informatie weer beter kan omzetten. Daarnaast is het belangrijk dat de politie het vertrouwen weer terugwint van de burger en hiervoor ook beter gaat samenwerken met wijkorganisaties en platforms.

30.000 gulden voor Nieuwe Haven.   Het afsluiten van een rijstrook op de Nieuwe Haven, (Joggen van onze Minister President red.) elke zondag, en de daarmee gepaard gaande politieassistentie, kost nu 37.500 gulden per maand.

Dat meldde minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe vanmorgen op een vraag van PAR-Statenlid Magali Jacoba. Aanvankelijk was er 7000 gulden per zondag begroot, maar dat is dus meer geworden. Wel is Wilsoe bezig dit bedrag terug te brengen. De huidige regering kwam met dit initiatief om het bewegen onder de bevolking en het socialiseren met elkaar te promoten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties