Willemstad – Mike Willem heeft ook zijn naam horen rondzoemen als mogelijke kandidaat voor de functie van president-commissaris in de Raad van Commissarissen (RvC) van Aqualectra. Maar hij is er, naar eigen zeggen, niet officieel voor benaderd. Hij staat er wel voor open.
,,Ik overweeg alle aanbiedingen die mij in de gelegenheid stellen het land te dienen.
Een dergelijke functie zal ik zakelijk opnemen en niet politiek”
, zegt de ex-PAR-politicus.
Dat hij in de materie thuis is, blijkt uit zijn voormalige functie van gedeputeerde die aan de wieg heeft gestaan van de wet Corporate Governance en zijn betrokkenheid destijds bij de Stichting Implementatie Privatisering (StIP), belast met de verzelfstandiging van overheids-nv’s.
Mocht hij gevraagd worden voor de functie en deze ook aanvaarden, dan ziet hij het niet als een probleem om met een RvC samen te werken die voornamelijk bestaat uit leden die door de regering Schotte (MFK) op die plek neergezet zijn.
,,Ik beschouw die functie zakelijk en zal mij moeten kunnen vinden en aansluiten bij het beleid dat door de overheid als aandeelhouder gevoerd wordt.
Ik zal dus eerst moeten weten wat de regering met het nutsbedrijf voor ogen heeft.
Als eenmaal de richting bepaald is, zullen alle organen – de aandeelhouder, de RvC en de directie – zich moeten houden aan dat beleid.
Kunnen sommige personen zich er niet in vinden, dan moet daar een conclusie uit getrokken worden, zo simpel is dat”
, aldus Willem.
Belangrijk vindt hij het ook dat er geen belangenverstrengeling plaatsvindt in functies binnen overheids-nv’s.
Dat Oswald van der Dijs niet alleen als president-commissaris is weggestuurd bij Aqualectra, maar ook bij Refineria di Kòrsou (RdK), betekent nog niet dat Willem voor beide functies wordt gevraagd.
Zo is hij op dit moment, als voorzitter van de aannemersvereniging (AAV), nauw betrokken bij de Isla-raffinaderij en het personeel dat daar via onderaannemers werkzaam is.
Als voorbeeld van een conflicterende functie noemt hij zelf het commissariaatschap bij Curoil en tegelijkertijd bij Aqualectra:
,,Curoil levert aan Aqualectra, dus dan zou er sprake zijn van conflicterende belangen.”
Maar ook tussen RdK en Aqualectra zou van een conflicterend belang sprake kunnen zijn, nu RdK niet meer alleen beheerder is, maar ondertussen ook operationele taken uitvoert, daar waar het bijvoorbeeld gaat om de BOO-centrale.”
De Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) is momenteel belast met de invulling van de opengevallen functies bij zowel Aqualectra als RdK.
Bij Aqualectra zijn op dit moment de commissarissen
- Ray Treurniet,
- Richard Doest,
- Werner Wiels
- en Mario Christiaans.