26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

Wil Curaçao internationaal kunnen blijven concurreren

HomeMediaWil Curaçao internationaal kunnen blijven concurreren

Veranderen is must

centrale bankWillemstad – Curaçao moet de sterke punten verder uitbuiten – waaronder het feit dat het land deel uitmaakt van het Koninkrijk – maar de zwakke punten moeten worden weggewerkt.

Advertentie

Candice Henriquez, functionaris van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), somde gisteren aan het slot van haar presentatie de belangrijkste op: de nog altijd onvoldoende flexibele arbeidsmarkt; de situatie op de betalingsbalans, die een tekort vertoont (daarvoor moet er meer en op een bredere basis export komen en dienen directe buitenlandse investeringen te worden aangetrokken);

  • het terugdringen van de ‘cost of doing business’;
  • en het verlagen van de lastendruk (belastingen en sociale premies).

De organisator, Op Maat Consultancy, had een pakkende titel gekozen: ‘The shocking truths about the Curaçao economy’. Henriquez van de CBCS was een van de sprekers.
Zij benadrukte in haar presentatie vooral dat Curaçao niet op zichzelf staat en zich niet geïsoleerd kan opstellen:

,,Wij moeten rekening houden met een veranderende internationale omgeving”.

De titel van Henriquez’ toespraak was dan ook niet voor niets ‘Changes that must happen to keep us competitive’ (Veranderingen die nodig zijn om Curaçao concurrerend te houden).
Ze deed dat aan de hand van het zogeheten Pestel-raamwerk.
Dat is een raamwerk om de macrosituatie in kaart te brengen en beter te begrijpen of en hoe externe factoren van invloed zijn.
Het Pestel-raamwerk wordt ook gebruikt als een strategisch analyse-instrument.
Het gaat bij Pestel om ‘political, economic, social, technological, environment en legal factors’.
Als Pestel wordt toegepast op Curaçao dan blijkt dat in politiek opzicht bijvoorbeeld het deel uitmaken van Curaçao van het Koninkrijk en de relatie met de Europese Unie een sterk punt; zwak is echter het fragiele politieke speelveld, de verminderde voorkeurshandelsrelaties, de starre arbeidsregulering en weinig flexibele arbeidsmarkt; en de hoge belasting- en premiedruk. In economisch opzicht is de stabiele wisselkoers van de gulden ten opzichte van de dollar nog altijd een pluspunt, dat geldt ook voor een goede infrastructuur, de lage inflatie en de lage staatsschuld.
Maar Curaçao is economisch wel klein en kwetsbaar, vertoont al lang weinig groei en het tekort van de lopende rekening op de betalingsbalans is hoog.
Voorts is er relatief veel werkloosheid, een kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt (ten opzichte van de scholing en opleidingen), relatief hoge lonen als deze worden afgezet tegen het productiviteitsniveau, te hoge bedrijfskosten en een gebrek aan lange termijnfinanciering.
Op sociaal vlak is de multiculturaliteit een sterk punt evenals de meertaligheid, maar de vergrijzing en de toenemende kosten voor de gezondheidszorg en sociale zorg, alsmede de stijgende misdaad en een vrij significante ‘braindrain’ spelen het eiland parten. Technologische factoren kunnen het kosten- en kwaliteitsniveau van de productie beïnvloeden.
Over milieufactoren zegt Henriquez dat de geografische ligging van Curaçao nog altijd een krachtig punt is, evenals het voorspelbare bijna altijd goede weer/klimaat.
Maar er zijn nauwelijks natuurlijke hulpbronnen en er is sprake van verontreiniging door de raffinaderij en de olieopslag en – overslagactiviteiten.

Tot slot de juridische factoren.
Opnieuw is het deel uitmaken van het Koninkrijk en het hebben van een op het Nederlandse stelsel gebaseerd rechtssysteem een positief element van Curaçao, maar er is teveel bureaucratie en er zijn teveel administratieve obstakels, en tegelijk ontbreekt het aan een deugdelijk concurrentiebeleid.
Aldus Candice Henriquez van de Centrale Bank.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties