27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 05:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Staten: Evalueer het EOP opnieuw

Betere balans milieu en economie

Neuman ziet geen reden waarom een vijfverdiepingsgebouw in de stad niet mag. ,,Ziet u het verschil”, zo voerde hij bij dit plaatje aan.
Neuman ziet geen reden waarom een vijfverdiepingsgebouw in de stad niet mag. ,,Ziet u het verschil”, zo voerde hij bij dit plaatje aan.

Willemstad – Conclusie van de Statenvergadering van gisteren is dat er een betere balans gevonden moet worden tussen economische ontwikkeling en het milieu.

Advertentie

- Advertentie -

Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) zou opnieuw onder de loep genomen moeten worden en geëvalueerd.
De belofte dat het EOP elke vijf jaar geëvalueerd zou worden, is nimmer nagekomen. Volgens een van de presentaties in de Staten, gehouden door projectontwikkelaar Randy Neuman, wordt bij het EOP gemeten met twee maten.
Er worden uitzonderingen gemaakt voor de ene projectontwikkelaar en bij de andere investeerder worden de voorschriften strikt gehandhaafd.
De vergadering ging eigenlijk over het beleid voor de ontwikkeling van Curaçao en de keuze die gemaakt zou moeten worden over het indelen in zones volgens het zogenoemde systeem van ‘Euclidean Zoning’ of de ‘Form Based Zoning’, waarop het EOP op dit moment gebaseerd is.
Voor de vergadering werd naast Neuman ook Joop Kusters van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) uitgenodigd.
Neuman ging in op enkele van de door hem ingezette projecten die om reden van vertraging bij de overheid of afwijzing, al jaren op tafel liggen of inmiddels van tafel geveegd zijn.
Genoemd is de ontwikkeling van plantage Jeremi op Banda’- bou.

,,Door tegenwerking van de regering is een project van 300 miljoen gulden aan onze neus voorbijgegaan”, aldus Neuman.

Ook het project waarbij in 2007/2008 met hotelketen Barceló al een Memorandum of Understanding (MoU) getekend was voor de bouw van 300 hotelkamers bij Knip op Banda’bou is genoemd.

,,Volgens het EOP mochten er slechts 100 kamers gebouwd worden.
Ook werd vereist dat het Antropologisch Museum (NAAM) een onderzoek zou instellen. Tot op de dag van vandaag is er nog geen kamer gebouwd en hebben we onze kansen bij Barceló verspeeld”, aldus de ontwikkelaar.

Het Mayestic- appartementen en -hotelplan bij Marichi, voor Pietermaai Parking, ligt nog altijd te wachten op goedkeuring.
In 2009 is het toenmalige Bestuurscollege met de plannen akkoord gegaan.
De laatste bottleneck nu is dat er appartementen gepland staan van vijf verdiepingen hoog, terwijl Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) erop staat dat de gebouwen slechts vier verdiepingen mogen tellen en niet hoger mogen zijn dan 16,5 meter.

Neuman: ,,Maar waarom is het gebouw van Financiën, een stukje verderop, wel 25 meter hoog en telt Hotel San Marco zes verdiepingen met een hoogte van 26 meter? Wat is de afweging tussen het onderschreven belang van meer leven in de binnenstad en het houden aan de regels van het EOP?”

- Advertisement -

VBC: EOP beperkt groei

Kusters’ presentatie was kort maar krachtig. Enkele naar voren gebrachte stellingen:

,,Het EOP heeft in niets bijgedragen aan economische groei; de invoering van het EOP heeft geleid tot ernstige beperkingen van grondeigenaren om van hun genotsrecht gebruik te maken, zoals op Oostpunt; de belofte van een vijfjaarlijkse evaluatie en aanpassing van het EOP is niet nagekomen;

  • burgers ervaren het onduidelijke beleid en de belangen van overheidswege als ongrijpbaar;
  • investeerders worden door het onduidelijke beleid afgeschrikt.”

Toch besluit Kusters zijn verhaal met te stellen dat de VBC voorstander is van het flexibiliseren van het EOP en het zoeken van een betere balans tussen economische ontwikkeling en milieu.
Statenlid Alex Rosaria (PAIS) zal spoedig ook andere partijen die te maken hebben met het EOP vragen een presentatie te houden in de Centrale Commissie van de Staten.

,,Er is immers in deze vergadering een eenzijdig beeld geschetst”,

zo stelde hij samen met andere Statenleden vast.
Zo moeten bijvoorbeeld ook milieuorganisaties aan het woord komen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -