27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Marvelyne Wiels loog over screening AIVD

HomeMediaAlgemeen nieuwsMarvelyne Wiels loog over screening AIVD
GevMin Marvelyne Wiels  "Reorganisatie Curaçaohuis" Foto |  Otti Thomas
GevMin Marvelyne Wiels
Foto | Otti Thomas

Willemstad/Den Haag – Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano), vorige maand veelvuldig in het nieuws vanwege vermeende ‘vriendjespolitiek’ op het Curaçaohuis in Den Haag en omdat ze het niet zo nauw zou nemen met wat ze opgeeft over haar levensloop (cv), blijkt (ook) niet de waarheid te hebben gesproken over de beweerde screening van haar door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.

In een door haar goedgekeurd interview met de correspondent in Nederland van de krant Amigoe had zij verklaard te zijn gescreend door de AIVD; met andere woorden: het zit wel goed met haar achtergrond en ook met haar cv.

Daarop berichtte het Antilliaans Dagblad dat het op z’n minst niet erg voor de hand ligt dat de Curaçaose GevMin in Den Haag door Nederland, laat staan de AIVD, zou zijn doorgelicht.

Op indringende vragen van het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) – ,,Kan de minister bevestigen dat mevrouw Wiels niet is gescreend door onze AIVD, zoals zij zelf beweert?” – antwoordde minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties: ,

,Ik kan bevestigen dat de AIVD de Gevolmachtigde minister van Curaçao niet heeft gescreend.”

Plasterk legde uit dat de AIVD ‘overigens mij ook niet heeft gescreend’. ,,Er vindt geen veiligheidsonderzoek plaats naar leden van de Rijksministerraad, inclusief de Nederlandse ministers. Wat dat betreft is de behandeling gelijk. De functie van Gevolmachtigde minister is niet aangewezen als een vertrouwensfunctie. Het is dus echt de verantwoordelijkheid van de veiligheidsdienst van het desbetreffende land (de Veiligheidsdienst Curaçao, VDC; red.), en in ieder geval van de regering van het desbetreffende land, om te bepalen wie men die positie geeft. In die zin is dit meer te vergelijken met de rol van een ambassadeur. Het is echt iemand die door een ander land op die positie wordt neergezet.”

Van Raak had de bewindsman gevraagd of Plasterk ‘vooral ook kan bevestigen dat de voorzitter van de Rijksministerraad (de Nederlandse premier, momenteel is dat VVD’er Mark Rutte, red.) op dit moment geen enkele mogelijkheid heeft om iemand te screenen die in de Rijksministerraad zit, waar heel gevoelige informatie wordt gedeeld en of dit niet eigenlijk een situatie is die niet kan bestaan?’

Kamerlid Van Raak liet zich niet afschepen en nam niet helemaal genoegen met het antwoord van de minister van Koninkrijksrelaties: ,,Iemand die systematisch liegt over haar cv, over werkzaamheden, over door wie zij gescreend zou zijn, over facturen en over van alles en nog wat, zit in de Rijksministerraad. Daar worden heel gevoelige zaken besproken, zoals terrorisme, drugshandel en internationale samenwerking. Daar wordt over van alles gesproken. Acht de minister dat verantwoord?”

Plasterk blijkt op dat punt en op dat moment nog niet goed geïnformeerd, want hij stelt dat Marvelyne Wiels juist ‘terecht heeft gezegd dat ze niet door de AIVD is gescreend’. Van Raak onderbreekt hem en zegt:

,,Mevrouw Wiels zei dat ze wél door de AIVD is gescreend en dat ontkent de minister. Dat blijkt dus ook een leugen van mevrouw Wiels te zijn.” Dan antwoordt Plasterk dat ‘zij er wellicht van uit is gegaan dat de AIVD dat automatisch zou doen’. ,,Ik deel de Kamer nu mee dat dit niet het geval is en dat dus de beoordeling over de kwalificaties van mensen echt bij de regering zelf ligt.”

Bronnen

Dit artikel is geplaatst in
  1. maar wat zegt onze veiligheidsdienst dan over deze mevrouw en is ze wel gescreend zoals verorderd in het LMA
    als er niks mee aan de hand is kunnen wij dan de bewijzen zien.

  2. Overal ter wereld lopen leugenaars en bedriegers rond. Ook op Curacao. Waarom maakt de Curacaose samenleving er zo’n emotioneel drama van dat nu de naam van Curacao op het spel staat en dat dit gedoe met mw. Wiels slecht is voor het imago van het eiland? Laten we alsjeblieft met zn allen niet steeds die emotie inschieten en roepen: Ai Dios, wat erg voor ons, wat erg voor onze kinderen. Nee, het ligt niet in de handen van God, het ligt aan ons als volk dat wij dit niet pikken. En hoe zit het met onze volksvertegenwoordigers in de Staten? Schandalig dat de Openbare Vergadering over Wiels die reeds op 14 november is aangevraagd door 10 van de 21 Statenleden nog steeds niet is geagendeerd door de Voorzitter. Komop Voorzitter, doe je werk!

  3. Deze “dame” is de zoveelste die ons voor joker zet.
    Zo is nu ongeveer wel duidelijk dat alles bij elkaar gelogen is rondom dit persoon, het zou de staten sieren als men deze aanfluiting zou beeindigen en deze “dame” per direct naar huis zouden sturen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties