27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Wiels doet aangifte tegen RKCS

HomeMediaWiels doet aangifte tegen RKCS

Wegens schenden rechten van het kind

WILLEMSTAD — Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels heeft gisteren aangifte gedaan tegen het Rooms- Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS). Wiels beschuldigt het grootste schoolbestuur op het eiland van het schenden van de rechten van het kind.

De Curaçaose regering heeft gratis onderwijs in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs ingevoerd om discriminatie in het onderwijs tegen te gaan.
Volgens Wiels weigert het RKCS dit beleid uit te voeren en moeten kinderen nog steeds betalen om onderwijs te genieten.
RKCS-directeur Lisette van Lamoen-Garmers zou zich moeten beperken tot het uitvoeren van overheidsbeleid en zich niet in politieke discussies moeten mengen.
Dat meent de PS-leider.

In een persbericht haalt hij uit naar Van Lamoen-Garmers en monseigneur Luis Secco, die vorige week beiden kritiek leverden op de bedreigingen van Wiels aan het adres van de RKCS-directeur.
Van Lamoen-Garmers heeft vrijdag aangifte gedaan van bedreiging.
Wiels is daarvan niet onder de indruk.
Wat centraal staat in de discussie is de introductie van gratis onderwijs.
Volgens Wiels is het RKCS het enige schoolbestuur dat bezwaar maakt tegen vrij toegankelijk onderwijs op Curaçao.
Volgens Wiels schendt het grootste schoolbestuur het internationale verdrag van de rechten van het kind inzake vrij en kwalitatief goed onderwijs.
Het katholiek schoolbestuur zou volgens de PS-leider niet aan de kwaliteitseisen voldoen en kinderen discrimineren.

Volgens internationale verdragen zou de staat haar verantwoordelijk moeten nemen als onderwijsinstituten niet kunnen voorzien in vrij toegankelijk onderwijs. Dit staat verankerd in het Europese verdrag van de rechten van de mens, het internationale verdrag van het recht van het kind, het verdrag van IVESCR en in de Curaçaose Staatsregeling”, aldus Wiels.

Tragische wending
Volgens de PS-leider heeft de discussie een tragische wending genomen nadat de bisschop van Willemstad zich ermee ging bemoeien door te verklaren dat kritiek op het katholieke schoolbestuur een aanval op de katholieke kerk is.
Verder maakt de PS-leider zich druk over het schenden van auteursrechten door het RKCS.

Ondanks dat de ouders voor schoolboeken betalen krijgen leerlingen kopietjes mee naar huis. Met name de Frater Aurelio SBO spant volgens Wiels de kroon door cd-roms te kopiëren en deze voor 1800 gulden per stuk te verkopen.
Ouders worden dan verplicht om een aanbetaling van 600 gulden te doen. De rest moeten ze in de volgende studiejaren afbetalen.
Dit valt volgens Wiels onder diefstal en chantage.
Volgens Wiels zou RKCSdirecteur Van Lamoen-Garmers geen politieke uitlatingen meer moeten doen.

Het onderwijsbeleid is het prerogatief van de overheid. De schoolbesturen moeten zich beperken tot de uitvoering van het overheidsbeleid”, aldus Wiels. “Discussies over het beleid zijn gezond tot op het moment dat ze een politieke discussie worden tussen de schoolbesturen en de overheid. Politieke discussies moeten door de politiek gevoerd worden.”

Secco
Volgens Wiels is het niet meer van deze tijd om de woorden van een bisschop voor zoete koek te slikken.

Zeker niet als zijn argumenten nergens op gebaseerd zijn.” De positie van Secco in de maatschappij is volgens hem verzwakt.
De bisschop zou zijn stem niet laten gelden in sociaal-maatschappelijke issues, waaronder de moordpoging van een Europese Nederlander op de pastor van Steenrijk.
De verdachte bleef een week vast en werd daarna in vrijheid gesteld, terwijl deze misdaad nooit eerder op Curaçao is voorgekomen.

Tot op de dag van vandaag heeft de hoogste baas van de katholieke kerk op Curaçao niet gereageerd of de misdaad veroordeeld”, zegt Wiels. “Ook hebben we geen reactie gehoord over de invoering van euthanasie op Bonaire, het homohuwelijk en de opening van een abortuskliniek op Bonaire.”

Volgens Wiels faalt de monseigneur als schapenhoeder.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties