33 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 14:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Wiels doet aangifte tegen RKCS

Wegens schenden rechten van het kind

WILLEMSTAD — Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels heeft gisteren aangifte gedaan tegen het Rooms- Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS). Wiels beschuldigt het grootste schoolbestuur op het eiland van het schenden van de rechten van het kind.

De Curaçaose regering heeft gratis onderwijs in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs ingevoerd om discriminatie in het onderwijs tegen te gaan.
Volgens Wiels weigert het RKCS dit beleid uit te voeren en moeten kinderen nog steeds betalen om onderwijs te genieten.
RKCS-directeur Lisette van Lamoen-Garmers zou zich moeten beperken tot het uitvoeren van overheidsbeleid en zich niet in politieke discussies moeten mengen.
Dat meent de PS-leider.

In een persbericht haalt hij uit naar Van Lamoen-Garmers en monseigneur Luis Secco, die vorige week beiden kritiek leverden op de bedreigingen van Wiels aan het adres van de RKCS-directeur.
Van Lamoen-Garmers heeft vrijdag aangifte gedaan van bedreiging.
Wiels is daarvan niet onder de indruk.
Wat centraal staat in de discussie is de introductie van gratis onderwijs.
Volgens Wiels is het RKCS het enige schoolbestuur dat bezwaar maakt tegen vrij toegankelijk onderwijs op Curaçao.
Volgens Wiels schendt het grootste schoolbestuur het internationale verdrag van de rechten van het kind inzake vrij en kwalitatief goed onderwijs.
Het katholiek schoolbestuur zou volgens de PS-leider niet aan de kwaliteitseisen voldoen en kinderen discrimineren.

- Advertentie -

Volgens internationale verdragen zou de staat haar verantwoordelijk moeten nemen als onderwijsinstituten niet kunnen voorzien in vrij toegankelijk onderwijs. Dit staat verankerd in het Europese verdrag van de rechten van de mens, het internationale verdrag van het recht van het kind, het verdrag van IVESCR en in de Curaçaose Staatsregeling”, aldus Wiels.

Tragische wending
Volgens de PS-leider heeft de discussie een tragische wending genomen nadat de bisschop van Willemstad zich ermee ging bemoeien door te verklaren dat kritiek op het katholieke schoolbestuur een aanval op de katholieke kerk is.
Verder maakt de PS-leider zich druk over het schenden van auteursrechten door het RKCS.

Ondanks dat de ouders voor schoolboeken betalen krijgen leerlingen kopietjes mee naar huis. Met name de Frater Aurelio SBO spant volgens Wiels de kroon door cd-roms te kopiëren en deze voor 1800 gulden per stuk te verkopen.
Ouders worden dan verplicht om een aanbetaling van 600 gulden te doen. De rest moeten ze in de volgende studiejaren afbetalen.
Dit valt volgens Wiels onder diefstal en chantage.
Volgens Wiels zou RKCSdirecteur Van Lamoen-Garmers geen politieke uitlatingen meer moeten doen.

Het onderwijsbeleid is het prerogatief van de overheid. De schoolbesturen moeten zich beperken tot de uitvoering van het overheidsbeleid”, aldus Wiels. “Discussies over het beleid zijn gezond tot op het moment dat ze een politieke discussie worden tussen de schoolbesturen en de overheid. Politieke discussies moeten door de politiek gevoerd worden.”

- Advertisement -

Secco
Volgens Wiels is het niet meer van deze tijd om de woorden van een bisschop voor zoete koek te slikken.

Zeker niet als zijn argumenten nergens op gebaseerd zijn.” De positie van Secco in de maatschappij is volgens hem verzwakt.
De bisschop zou zijn stem niet laten gelden in sociaal-maatschappelijke issues, waaronder de moordpoging van een Europese Nederlander op de pastor van Steenrijk.
De verdachte bleef een week vast en werd daarna in vrijheid gesteld, terwijl deze misdaad nooit eerder op Curaçao is voorgekomen.

Tot op de dag van vandaag heeft de hoogste baas van de katholieke kerk op Curaçao niet gereageerd of de misdaad veroordeeld”, zegt Wiels. “Ook hebben we geen reactie gehoord over de invoering van euthanasie op Bonaire, het homohuwelijk en de opening van een abortuskliniek op Bonaire.”

Volgens Wiels faalt de monseigneur als schapenhoeder.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -