32 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

‘WIC-praktijken weer terug’ | Antilliaans Dagblad

HomeMedia‘WIC-praktijken weer terug’ | Antilliaans Dagblad
Camelia-Römer kreeg bijval van minister-president, die sprak van een ‘U-turn van de emancipatie’ en Martina die het had over ‘moderne rekolonisatie’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De wijze waarop Nederland (lees: staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) Curaçao verschillende voorwaarden wil opleggen zonder enige vorm van dialoog, lijkt verdacht veel op de praktijken van de West-Indische Compagnie (WIC).

Dat zei minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur gisteren tijdens een persconferentie waarbij zij samen met premier Eugene Rhuggenaath en minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling informatie gaf over de nieuwe voorwaarden van Nederland.

Camelia-Römer kreeg bijval van de minister-president, die sprak van een ‘U-turn van de emancipatie’ en Martina die het had over ‘moderne rekolonisatie’.

Deze reactie volgt op het nieuwste pakket met voorwaarden van Nederland dat afgelopen maandagmiddag in de brievenbus bij Fòrti terechtkwam en dat direct verbonden is aan de derde tranche van liquiditeitssteun aan Curaçao gedurende de coronacrisis. Tegelijkertijd kwam de eis dat Curaçao voor komende vrijdag in moet stemmen met de nieuwe voorwaarden. Hieraan zal de regering niet voldoen.

Een van de nieuwste voorwaarden is dat Curaçao moet instemmen met de Rijkswet hervormingsentiteit Cariben, waarmee in Nederland een instituut wordt opgericht dat gedurende de periode van zeven jaar alle aspecten met betrekking tot financieel beleid, gouvernementele en economische hervormingen en de verdeling van fondsen aan Curaçao beheert. Het betreft een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) met eigen bevoegdheden, bestaande uit drie Europees-Nederlandse experts, benoemd door de minister van Binnenlandse Zaken, dat optreedt op basis van Nederlandse wetten. De gelden voor de landen – Curaçao, Aruba en Sint Maarten – lopen via dit zbo, maar de hervormingen die op deze landen moeten plaatsvinden – conform eerdere eisen van Nederland in ruil voor liquiditeitssteun – worden gefinancierd op basis van de eigen begroting van de landen.

,,De landen blijven verantwoordelijk voor de financiering van de hervormingen”, aldus Rhuggenaath. De Rijkswet hervormingsentiteit Cariben geeft de minister van Binnenlandse Zaken in Nederland de bevoegdheid om op de eilanden aanwijzingen te geven en te bepalen welke projecten worden uitgevoerd, welke worden stopgezet en welke worden gefinancierd. Een andere voorwaarde die nu door Nederland wordt gesteld, is dat het Groeiakkoord wordt ingetrokken en dat Curaçao daarmee ook afstand neemt van de 180 miljoen gulden die het eiland kan lenen om in de economie, het onderwijs en de sociale ontwikkeling te investeren.

De regering stuurde maandagavond meteen een verklaring waarin werd aangegeven dat deze voorwaarden de fundamentele rechten die in het statuut zijn verankerd, aantasten. De eis van Nederland is dat Curaçao binnen vier dagen tijd – vóór de Rijksministerraad komende vrijdag 10 juli – instemt met deze voorwaarden. Maar, zo liet minister-president Rhuggenaath gisteren weten:

,,Deze eis is ondemocratisch en onwettig. Er wordt van ons gevraagd ergens mee in te stemmen zonder de steun van het parlement en zonder advies in te winnen. De hele benadering van Nederland komt niet overeen met onze wetten en is ook niet in de geest van het statuut. Daarom stemmen we komende vrijdag niet in met wat nu op tafel ligt, en zeker niet met de Rijkswet.”

Premier Eugene Rhuggenaath gaf gisteren aan dat Curaçao nu – tien jaar na het verkrijgen van de autonome status binnen het Koninkrijk – opnieuw voor een kruispunt staat en dat het besluit dat nu wordt genomen, in reactie op de voorwaarden van Nederland, de toekomst van het land zal bepalen.

De minister-president schetste twee scenario’s. In het eerste volgt Curaçao haar eigen reddingsplan en behoudt het haar autonomie. ,,Maar deze optie vergt veel opofferingen waarbij de bredere schouders de last voor de kwetsbaren moeten dragen”, aldus Rhuggenaath. De tweede optie is dat Curaçao akkoord gaat met het plan van Nederland en hierbij breekt met de wet, ‘een zak geld aanneemt, haar autonomie verliest en maatregelen neemt zoals Nederland dat wil, ook al zijn ze disproportioneel’. De regering kiest voor de eerste optie. Maar dat kan ze niet alleen.

,,Het is een fundamenteel besluit dat niet lichtvaardig genomen kan worden. We moeten hiervoor in dialoog treden met stakeholders en de Staten. Daarom is de timeline die Nederland stelt onrealistisch en komt het ook niet overeen met ‘good governance’. Het is onbehoorlijk”, stelt Rhuggenaath.

,,Als een land en een volk hebben we gedurende de laatste decennia de weg van de emancipatie bewandeld en deze strijd gestreden waarbij we in het kader van zelfbeschikking onze eigen autonomie, stem en verantwoordelijkheid hebben gekregen”, aldus de Curaçaose premier.

,,Ondanks dat we in een crisis zitten en de behoefte voor financiële en technische steun groot is, moet het besluit dat uiteindelijk moet worden genomen in een groter perspectief worden geplaatst en moeten we ons afvragen waar we heen willen als land. Ook moeten we hierbij de strijd van de generaties voor ons erkennen die uiteindelijk heeft geleid tot het recht om te stemmen, om een eigen regering te kiezen en om zelf te regeren. In deze context is het besluit dat deze regering samen met het volk gaat nemen een fundamenteel besluit.”

Kabinet-Rhuggenaath gaat niet akkoord met de eis om komende vrijdag in te stemmen met de nieuwe voorwaarden die door Nederland zijn gesteld. ,,We moeten het verantwoordelijk doen en analyseren wat nu op tafel ligt en daar adviezen over aanvragen. Dat hebben we inmiddels ook gedaan. Het is ook rechtvaardig en niet meer dan correct om de Staten te benaderen voordat je eventueel kan instemmen met welke voorwaarde dan ook. Er kan niet van ons worden verwacht dat we ons land en ons parlement zonder meer opschepen met een pakket van door Nederland opgelegde voorwaarden, waaronder een Rijkswet, simpelweg voor een volgende tranche, om maar niet te spreken van een ‘saku di plaka’ (een zak geld)”, aldus de minister-president.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

 1. De WIC-praktijken zijn nooit helemaal verdwenen op Curacao.
  Nog steeds worden via Curacao de schatskisten leeggeroofd van andere landen. Natuurlijk wel sjeiker dan vroeger, ipv de kaapvaart gebeurt dat tegenwoordig via trustmaatschappijen.
  Om nog maar niet te spreken van de eigenaar(s) van een groot deel van de maritieme industrie, en de invloed zie ze hebben op de lokale politiek .

 2. Daar ís ze weer, onze lieve tante en oma Soesje. Wat is ze ó zo lief. Tante had zelfs een persconferentie met Steven Martina (Goldfinger), Rhugge, (dr: No), en tante zelf (Pussy Galore), allemaal boefjes figuren uit James Bond films. Maar, ik heb een vraag en een opmerking tante; ik weet het niet zo goed, maar als het om Indonesië gaat wat Martina schrijft en bericht, spreekt men in het geschiedenisonderwijs(1945-1950) niet van REkolonisatie zoals Martina beweert, maar van DEkolonisatie. Dit niet aan elkaar hechten in eenheid werd duidelijk toen de DEkolonisatie voortschreed, het nationalisme floreerde en de ontwikkelingslanden aan status wonnen. Het zou fijn zijn als Martina uitlegt waarover hij beweert, daar het moeilijk na te volgen is. Ik heb het tientallen keren overgelezen wat Martina schreef en ik werd er stomdronken van tante, help me. Tante moet Martina een standje geven en/of hem uit de partij trappen. Dom ventje is hij. Of niet tante. Nogmaals tante, je gebruikt zoveel zware moeilijke onverklaarbare nutteloze vreemde lelijke moeilijke vervelende niet voorkomende bizarre schrikaanjagende horrorachtige schokkende pffff woorden die je zelf niet begrijpt. Maar waaróm doe je dat tante lief? Ik wordt er zo bedroefd van, voel je je wel goed? By the way, tussen ons tweetjes, hoe staat het eigenlijk met de belangenverstrengeling? Was het je zoon, kleinzoon, achter kleinzoon, achter achter bla bla zoon die verstrengeld werd? Hey tante, tot morgen weer. Als ik tijd heb kom ik koffie drinken morgen. O ja, koffie met witte melk, niet vergeten hoor, en bruine suiker. Dag tante, daáág. lieve tantie heb ik toch.

 3. Nederland doet water bij de wijn en Curaçao gaat akkoord. De periode van 7 jaar wordt ingekort naar 4 jaar. Het geheel is te vergelijken met een art. 12 gemeente in Nederland. Als de financiën weer op orde zijn binnen de 7 jaar die er nu voor uitgetrokken wordt, dan kan men weer onder de toezicht stelling uit.
  1 Politiek spel tussen Nederland en Curaçao. Rhuggenaath mag triomferen en Knops mag de boeman zijn.

 4. We leven in 2020, en op Curaçao kunnen we nog steeds niet met geld omgaan. Half Curaçao eet nu door geld uit Nederland, en dan komt deze idioot met WIC opmerkingen. Als ik Knops was dan blies ik alles af totdat er hier excuses voor gemaakt worden. Hoog spel of niet maar dit is anno 2020 iets te grof puur en alleen om controle te voorkomen. Controle waar we bewezen behoefte aan hebben anders verdwijnt er weer van alles, of het wordt uitgeven aan zin en visieloze zaken en niet waarvoor het wel bestemd is.

 5. Het is ook rechtvaardig en niet meer dan correct om de Staten te benaderen voordat je eventueel kan instemmen met welke voorwaarde dan ook.

  Oh nu wil je wel opeens de opinie van de Staten? Normaa wil je er niets van horen.. Ik snap dat je niet de mening van Menki Rojer of een dansleraar wil horen maar hypocriet dat je dat nu wel wil.

 6. Nederland komt 30 jaar te laat met deze maatregelen .
  Schaamteloos zijn ze en proberen te redden wat te redden is
  Na tien jaar zelfstandig te zijn is het nog gretere puinhoop geworden .
  Blijf maar janken en wordt een keer wakker .
  Cu nos no por .

 7. Suzy weet dat, als dit gaat komen, het kaartenhuis instort. Onderzoeken gaan komen naar het functioneren van entiteiten en individuen binnen die entiteiten. En dat ze die niet meer beschermen kan, waardoor ze ondslagen gaan worden. Dit gaat ze, proberen te voorkomen. Niemand hoeft aan haar integriteit en volharding te twijfelen.

 8. Sind 5 juli 1969 kun je de regeringen van Curacao vergelijken met een kind van 12 die zelf wil bepalen wat hij/zij eet, doet en laat. Wel moeten mama en papa alles voor hem/haar betalen en ook nog zakcentjes geven die hij/zij dan met vriendjes en vriendinnetjes deelt. Steeds meer zakcentjes worden er geëist en mama en papa mogen niet vragen waar het geld aan besteed wordt, want dan zijn mama en papa stom. Nu mama en papa zeggen, genoeg is genoeg we geven geen geld meer en alle kosten controleren we alvorens we iets betalen, gaat het klein kind samen met de vriendjes en vriendinnetjes stampvoeten en mokken in een hoekje. In gedachten zijn hun volwassen, maar in de werkelijkheid plassen hun nog elke avond in bed.

 9. wij gaan de slavernij er weer bij halen, wat onverwacht. Wanneer komt Martina eindelijk eens met een economische beleids plan of blijft het bij 1000 koeien en space travel/cake?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties