30 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Whiteman schakelt GGD Amsterdam in voor onderzoek groene aanslag

HomeMediaWhiteman schakelt GGD Amsterdam in voor onderzoek groene aanslag
De groene aanslag steekt af tegen de witte achtergrond van de paal en is daardoor goed zichtbaar.
De groene aanslag steekt af tegen de witte achtergrond van de paal en is daardoor goed zichtbaar.

WILLEMSTAD — De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS), heeft gisterochtend de opdracht getekend om GGD Amsterdam een onderzoek te laten verrichten naar de samenstelling van de groene aanslag, die in de wijken Marchena, Blue Bay, Gasparitu, Boca Samí, bij het verkeersplein Palu Blanku, op Schottegatweg West en de Sta. Domingoweg op huizen en straatmeubilair wordt aangetroffen.

Zoals de Amigoe eerder heeft gemeld had minister Whiteman de eerste rapportage over de groene plakkerige aanslag intern terugverwezen voor aanvulling, en hij geeft in een update aan het rapport met aanvullingen inmiddels terug te hebben ontvangen.

.“Naar aanleiding daarvan heb ik de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuur Beheer (MNB) – de vroegere Milieudienst – de instructie gegeven om het toezicht op het affakkelproces op het eiland te verscherpen. Wat namelijk duidelijk is gebleken, is dat een dergelijke aanslag tot vorming kan komen wanneer er sprake is van een te lage temperatuurontwikkeling ofwel onvolledige verbranding bij het affakkelen.

Inmiddels is er een discussie ontstaan wie nu de veroorzaker van deze aanslag is, of dat nu de Curaçao Refinery Utility (CRU)-installatie (de BOO-energiecentrale, red.) is, of dat de substantie van de Isla-raffinaderij afkomstig zou zijn. Dus los van wie de veroorzaker is, zal het toezicht op het affakkelproces verscherpt worden”, aldus minister Whiteman.

Zoals eerder gemeld, heeft de voorzitter van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), Peter van Leeuwen, gesteld dat het niet de eerste maal is dat op het eiland een soortgelijke aanslag voorkomt. Hij wees op het ‘Fact Finding Missie’-rapport, dat in 2004 in opdracht van de overheid door DCMR Milieudienst Rijnmond werd samengesteld.

De groene neerslag, zo bleek uit het rapport, bestond voor een belangrijk deel uit zwavelverbindingen, maar bevatte ook vanadium en nikkel en had een hoog corrosief gehalte. De oorzaak bleek toen een ontwerpfout van de BOO-energiecentrale te zijn. Ook ditmaal blijkt uit een verslag van een bewoner van Blue Bay dat de groene aanslag ‘zwaar corrosief’ is.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties