Gesteggel over twee kapiteins op één schip

Een dag nadat regeringspartij PAIS aankondigt de wens voor een diepgaand en grondig onderzoek naar het functioneren van het Curaçaohuis te koesteren en de coalitiepartners hier ook van op de hoogte te hebben gesteld, laat premier Ivar Asjes (Pueblo Soberano) tegenover deze krant weten Soab al te hebben ingeschakeld

Asjes: Er is niets mis mee dat de premier belast is met een deel van de Sport-portefeuille.

WILLEMSTAD — Er is niets mis mee dat de premier belast is met een deel van de Sport-portefeuille. Dit bracht premier Ivar Asjes (PS) verschillende keren naar voren tijdens een openbare vergadering van de Staten over het sportbeleid van de regering.

De oppositie was zeer kritisch over deze constructie, maar volgens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran geeft het gewoon aan dat de regering de nodige prioriteit geeft aan sport.

Vanuit de oppositiefracties werden er verschillende vragen gesteld over het feit dat Asjes met de sportstichtingen Sedreko, de Fundashon Fasilidatnan Deportivo Kòrsou (FFDK) en de in oprichting zijnde Fundashon Instituto Nashonal di Deporte Kòrsou (FINDK) is belast.

Er werd op gewezen dat sport eigenlijk onder minister Irene Dick (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, PS) valt. Zo constateerde PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito dat het niet mogelijk is om een schip goed te besturen als er sprake is van twee kapiteins.

“Hoe moet het dan met de communicatie? Want we hebben gezien dat de leden van dit kabinet niet goed met elkaar communiceren”, aldus het PAR-lid.

Maar volgens Asjes is er niets mis mee dat een premier, belast met de portefeuille van Algemene Zaken, zich ook met andere zaken bezighoudt. Hij bracht in herinnering dat MFK-leider en nu oppositielid Gerrit Schotte als premier ook belast was met de Energiekolom.

Op Aruba is premier Mike Eman belast met Wetenschap, terwijl de Jamaicaanse premier ook Sport in zijn pakket heeft zitten, stelde hij.

Het besluit om Asjes met de sportstichtingen te belasten werd vorig jaar juni genomen bij het aantreden van het kabinet dat zijn naam draagt. Dit werd gedaan omdat het kabinet sport een belangrijk onderwerp vindt en het verder wil gebruiken in het kader van nation building en sportieve diplomatie.

In het kader van sportieve diplomatie wees Asjes op een gesprek dat hij met Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft gevoerd en waarin deze hem zou hebben toegezegd om te helpen met het verkrijgen van Olympische erkenning voor Curaçao.

Volgens Asjes zou Blatter dit hebben gedaan door dit in een gesprek met de top van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) naar voren te brengen.

In de vergadering, die over twee dagen was uitgesmeerd, werd er behoorlijk ‘gesteggeld’ over sport op het eiland, waarbij oppositie en coalitie naar elkaar uithaalden. Een aparte verschijning in de vergadering was PS-fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje, die politici opriep om ‘ver weg te blijven van sport’ want hier zou alleen maar ellende van komen, waar sporters de dupe van zouden worden.

Sporters zien politici alleen maar wanneer er foto’s gemaakt moeten worden voor de krant of wanneer er stemmen behaald kunnen worden, gaf hij aan.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *