Werkstraf van 40 uur voor ‘neger-mail’

neger mail

Werkstraf van 40 uur voor ‘neger-mail’

ARNHEM – Een 29-jarige Arnhemmer moet een werkstraf van 40 uur opknappen omdat hij een sollicitant in een mailtje „ ten eerste een donker gekleurde (neger)” heeft genoemd.

Hoewel de mail volgens hem als interne grap was bedoeld, kwam het briefje per ongeluk bij de sollicitant zelf terecht. Die deed aangifte van discriminatie.

De rechtbank in Arnhem gelooft niet dat het een (misplaatste) grap was, zei de rechter woensdagmorgen. De rechter gelooft evenmin dat de tekst niet discriminerend was bedoeld. „Uit de woorden ‘ten eerste’ volgt dat de huidskleur de voornaamste reden was om te adviseren niet met de sollicitant in zee te gaan”, vindt de rechter. Dat is onderscheid op grond van ras.

‘Geen grap’

„Er is ook geen enkele aanwijzing dat de opmerking over ‘neger’ een grap was”, zegt de rechtbank. De sollicitant is door het mailtje een kans op een stageplek misgelopen en dat vindt de rechter ernstig. De schrijver van de mail heeft steeds gezegd dat de sollicitant niet is aangenomen omdat die onvoldoende computerervaring had.

Het Openbaar Ministerie had ook 40 uur werkstraf tegen de Arnhemmer geëist op grond van discriminatoire uitsluiting. Het OM vindt het belangrijk dat de zaak in het openbaar is behandeld, omdat dat volgens justitie een middel is om de samenleving tegen discriminatie te beschermen.

Bedreigd

De kwestie deed eind vorig jaar veel stof opwaaien. De Arnhemmer, zijn baas en het bedrijf werden bedreigd. Daarvoor heeft een 29-jarige man uit Hoorn een werkstraf van 20 uur gekregen.

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Werkstraf van 40 uur voor ‘neger-mail’

 1. het is niet leuk om een stageplek mis te lopen, door deze racistische mail.
  maar de dader wordt in NL wel gestraft.
  Ik denk niet dat we hier een aangifte klunnen doen over discriminatie.
  De makamba en de chinees/surinamer worden hier dagelijks geconfronteed met discriminatie.
  maar ik heb een brede rug en denk zoek het lekker uit…

 2. Abraham Mossel

  Hier kan je zonder enig probleem de chinoo en makamba schreeuwen zonder èèn uur te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *