31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

Welzijn van kinderen en Kinderboekenfestival centraal

HomeNieuwsWelzijn van kinderen en Kinderboekenfestival centraal

 

588af8556624f5bc1675c09075d46c25.jpg

Minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling verricht samen met Jaret de opening van het 13e Kinderboekenfestival.

Suriname –  ‘Ik streef naar welzijn en doe echt mijn best!‘ is het thema dat continu via zang, dans, rap, proza en poëzie werd uitgebeeld bij de opening van het Kinderboekenfestival (KBF) maandagmiddag. Het welzijn van kinderen en het festival was ook de rode draad in de interviews die de kinderen van enkele markante personen afnamen.

 

Hierna kon de minister van onderwijs Shirley Sitaldin, overgaan tot het geopend verklaren van het festival. “Als je een boek koopt, heb je het nog niet. Pas als je het leest, wordt het deel van jou. Laat elke dag een dag zijn van leesplezier”, wenste Sitaldin de kinderen toe.

 

Geruststellingen

Aan enkele hoogwaardigheidsbekleders werden door de conferenciers, allen kinderen, een vraag gesteld waarbij de gast slechts mocht toelichten in plaats van een hele speech houden. Zo werd aan de Nederlandse ambassade gevraagd hoe het zit met de steun die dreigt weg te vallen door de politieke situatie. “We financieren dit festival al jaren omdat wij geloven dat lezen erg belangrijk is. Daarom zullen wij blijven steunen en financieren“, stelde Robert Petri, zaakgelastigde van de Nederlandse ambassade de jeugdigen gerust. Derryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement, verzekerde dat het instituut er alles aan zal doen om de ministers van Onderwijs & Volksontwikkeling en Sport- & Jeugdzaken zover te krijgen om eindelijk iets te doen aan de verouderde schoolboeken. De president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, legde het belang van sparen uit. Hij deelde tot genoegen van het publiek mee dat de opbrengsten van het boek ‘Ons Geld’, uitgegeven door de bank, naar het festival gaat.

 

De groei zit er nog in

Het KBF startte in 1999 als het hoogtepunt van de verschillende leesbevorderingsprojecten die Stichting Projekten uitvoerde op scholen. Sinds dat jaar is het festival een jaarlijks terugkerend evenement. “Het KBF is een niet meer weg te denken evenement in ons land”, zegt Karin Blufpand, bestuurslid van Stichting Projekten Christelijk Onderwijs Suriname, trots. “Het groeit ook nog. Nu wordt het driemaal per jaar gehouden. Tweemaal in de districten en eenmaal in de hoofdstad. We krijgen gemiddeld 40.000 bezoekers elk jaar”.

“Dit jaar hebben we 100 stands”, vult Wanda Koorndijk, woordvoerder van het KBF aan, voordat zij door twee jeugdige ‘journalisten’ wordt geïnterviewd als onderdeel van een schoolactiviteit. “Het bedrijfsleven en de media zijn goed vertegenwoordigd dit jaar. Behalve lezen kunnen de kinderen zich ook creatief uitleven. Dit is echt de enige activiteit die gericht is op kinderen op deze schaal”, vult ze nog aan.

 

Veel te beleven

Tussen 8 en 13 uur zijn er schoolactiviteiten waarbij de kinderen klassikaal  aan allerlei activiteiten kunnen deelnemen zoals andere talen leren, schrijvers ontmoeten, achter de schermen kijken bij het Jeugdjournaal en de Ware Tijd , muurschilderen, praten over geld. “Het is zooo leuk. Er zijn zoveel stands en meer activiteiten“, vinden Jeniel en Loredana van de Slooteschool. “Er is meer te doen dan alleen lezen“. Flora en fauna, Surinaamse helden, met de computer omgaan zijn slechts enkele van de interesses die bij de kinderen geprikkeld worden tijdens dit evenement.

Het festival bevordert niet alleen het lezen van nieuwe boeken. “We leren de kinderen ook over de klassiekers, die boeken waarvan het thema en het onderwerp tijdloos zijn. Die worden verwerkt in een musical“, vertelt Blufpand.

In Saramacca was dat ‘Pipi Langa Kowsu’ in Brokopondo ‘Kopro Kanu’ en bij de opening werd ‘Alleen op de wereld’ opgevoerd. De regen weerhield jong en oud er niet van helemaal op te gaan in de musical.

Zaterdag worden alle drie musicals opgevoerd.

 

Bron: Starnieuws

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties