Wapens moord Wiels en Martinez nog altijd zoek


Zaak tegen D'angelo 'Panchek' Damascus (links) ook uitgesteld

Geen van de drie vuurwapens die in de buurt van de woning van verdachte Dangelo ‘Panchèk’ Damascus (links) zijn gevonden en in beslag zijn genomen, werd gebruikt bij de moorden op Helmin Wiels en op Raúl ‘Bolle’ Martinez

WILLEMSTAD — Geen van de drie vuurwapens die in de buurt van de woning van verdachte Dangelo ‘Panchèk’ D. zijn gevonden en in beslag zijn genomen, werd gebruikt bij de moorden op Helmin Wiels en op Raúl ‘Bolle’ Martinez in mei vorig jaar. Dat blijkt uit het dossier Magnus, dat de Amigoe heeft ingezien.

Nog onduidelijk is of één van die wapens wel bij de moord op Raikel Conception in januari vorig jaar is gebruikt.

De ontvangen stukken bevatten echter maar een gedeelte van de gemaakte processen-verbaal van verhoren met de schutter van Wiels, Elvis ‘Monster’ K., diens vrouw Monalisa en medeverdachte ‘Panchèk’. Daarnaast is er ook een brief gedateerd 17 december 2013 van het Openbaar Ministerie bijgevoegd, gericht aan de advocaat van D., Gladys Sophia-Alendy.

In die brief informeert zaaksofficier Gert Rip dat de drie in beslag genomen vuurwapens niet gebruikt zijn bij de moord op Martinez of Wiels. Een verzoek van de advocaat om te onderzoeken wanneer deze vuurwapens voor het laatst zijn gebruikt werd door Rip afgewezen.

“Ik ben van mening dat dit niet relevant is voor het onderzoek en derhalve dient te worden afgewezen”, legde Rip in de brief uit.

Elvis 'Monster' Kuwas is na het afleggen van een verklaring naar Nederland overgebracht FOTO: VIGILANTE

Elvis ‘Monster’ Kuwas is na het afleggen van een verklaring naar Nederland overgebracht FOTO: VIGILANTE

De echtgenote van Elvis, Monalisa, gaf op 9 maart aan, één van de wapens te hebben herkend. Aan haar werden foto’s van die wapens (voorzien van letters A, B en C) getoond. Zij heeft het vuurwapen C herkend als een wapen dat eigendom was van Elvis. Zij verklaarde:

“Elvis had het wapen model .380, in het najaar van 2011 van wijlen ‘Yencho’ als cadeau gekregen en aan zijn neef Diviani verkocht. Diviani heeft Elvis later verteld dat hij bedoeld wapen aan ‘Tammy’ Kani (Taymir, zoon van de in de barbershop vermoorde ‘Ali’ Kani, red.) had verkocht.

Toen zij en Elvis terug op Curaçao kwamen wonen en Elvis de jongens van Koraal Specht leerde kennen, had Elvis ‘Panchèk’ met het wapen gezien. Toen Elvis aan Panchèk vertelde dat het wapen van hem was, vertelde Panchèk dat hij het wapen bij Tammy Kani had gekocht.”


Wapen bij Waaigat
?

Monalisa verklaarde verder op 10 februari dat het wapen dat gebruikt werd bij de moord op Wiels in Punda is weggegooid. Ze verklaarde verder dat ‘Bolle’ zeer zenuwachtig was geworden toen hij had gehoord dat de politie de gebruikte vluchtauto (goudkleurige Kia) had aangetroffen. ‘Bolle’ verzocht haar vervolgens om naar Baya Beach te gaan om het vuurwapen weg te maken. Zij weigerde dit, maar ging wel met hem naar Punda.

“Na uit de auto te zijn gestapt, deed ‘Bolle’ het vuurwapen in een plastic zakje, en bij het monument te Waaigat liet hij het plastic zakje in het water vallen.”

Twee dagen later heeft Monalisa dit herhaald en ze werd vervolgens door de autoriteiten meegenomen naar het Waaigat, waar een plaatsaanwijzing met haar werd gehouden. Hierbij wees zij een plek in het water van Waaigat vlak naast het monument ter herdenking van de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde landgenoten aan, als de plaats waar ‘Bolle’ het vuurwapen had weggegooid. Het wapen werd niet gevonden.

Op 14 februari verklaarde zij echter ‘Kalo’ of ‘Djun’ met het vuurwapen in het straatje voor de woning van Panchèk te hebben gezien. Vervolgens verduidelijkte zij in datzelfde gesprek met de autoriteiten dat het toch ‘Kalo’ was die zij met het vuurwapen had gezien. Uit de stukken blijkt echter niet wanneer zij ‘Kalo’ met het wapen had gezien.

Teruggegeven

Uit de gesprekken met ‘Monster’ zelf blijkt dat hij een zilverkleurig vuurwapen met zwart handvat kreeg om Wiels te doden. Het model hiervan wordt niet genoemd. Hij zei verder het vuurwapen van wijlen ‘Bolle’ Martinez te hebben gekregen en dat hij ene ‘Gamba’ eerder met het vuurwapen had gezien.

Verder benadrukte Elvis dat hij dat wapen vóór de moord op Wiels, nooit had gebruikt. Na de moord heeft hij het wapen aan ‘Bolle’ teruggegeven en weet niet wat ‘Bolle’ met dit vuurwapen heeft gedaan. Monalisa verklaarde tevens niet aan Elvis te hebben verteld waar ‘Bolle’ het wapen had weggegooid.

‘Gamba
Verder heeft Elvis van dezelfde ‘Gamba, het wapen gekregen om Raikel Conception in januari vorig jaar bij Caracasbaai te doden. Dat verklaarde Monalisa, de echtgenote van Elvis op 10 februari. Zij beweert dat het wapen van ‘Gamba’ zelf is. Voor die moord heeft Elvis 75.000 gulden gekregen van wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina, aldus Monalisa.

Hij moest dat geld met ‘Gamba’ delen, omdat ‘Gamba’ als chauffeur had opgetreden, voegde zij daaraan toe. Elvis zou Conception gedood hebben omdat zij problemen met elkaar hebben gekregen, waarbij Conception in de voormalige Bandera Grill een vuurwapen tevoorschijn haalde. Of ‘Gamba’ inmiddels is opgepakt, is niet bekend.

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *