26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 21:45

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoWalk for Frank

Walk for Frank

 

Geven voor het goede doel

WILLEMSTAD — Het leven van Frank (17) nam na een duik bij Marichi een nare wending. Hij brak zijn nekwervel en raakte compleet verlamd. Voor de rest van zijn leven is hij afhankelijk van verplaatsings- en mobiliteitshulpmiddelen. Omdat de verzekering een goede elektrische rolstoel niet vergoedt, organiseert de Ronald McDonald House Charities Curaçao Foundation (RMHC) een loop om deze voor hem te kopen. De ‘Walk for Frank’ vindt zondag 10 juni plaats.

Naast de RMHC hebben ook andere sponsors zich aangemeld om het evenement te steunen. Financiele zwaargewichten zoals

verzekeraar Ennia,

Banco di Caribe,

NIBanc,

Fundashon Bon Intenshon

en stomerij Palthe

zouden zo het benodigde bedrag met zijn allen eenvoudig kunnen ophoesten. Doel echter is het volk te stimuleren meer te geven aan liefdadigheidswerk. Zoals Percy Pinedo van Fundashon Bon Intenshon tijdens de persconferentie gisteren zei: “Er is niets belangrijker dan te geven.

De sponsors willen een sociaal bewustzijn creeren waarbij het principe van onbaatzuchtig geven wordt nagestreefd.

Rolstoel Frank ligt sinds september vorig jaar op de kinderafdeling van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), waar RMHC onlangs de Ronald McDonald Family Room heeft geopend. Volgens kinderarts Nena Abbad kan Frank alleen zijn hoofd en een beetje zijn schouders bewegen. Daardoor is een met de hand gestuurde rolstoel geen optie. Om Frank toch enig toekomstperspectief te bieden, zijn experts gaan kijken hoe hij het beste geholpen kan worden.

Medische specialisten en Franks fysiotherapeut zijn na een grondig onderzoek tot de conclusie gekomen dat een elektrisch gestuurde rolstoel die Frank met zijn hoofd kan besturen de beste optie is.

Deze rolstoel moet op maat gemaakt worden en kost 53.000 gulden. Deze kosten worden echter niet door zorgverzekeraar SVB vergoed. Ook de Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten, oftewel de Lei di Labizjan, biedt geen soelaas. Daarnaast moeten er voldoende fondsen worden opgehaald om in de onderhoudskosten te voorzien en om zijn woning voor een rolstoelgebruiker aan te passen. De tekortkomingen van het Curaçaose ziektekostenstelsel werden in het ziekenhuis al duidelijk.

Voor zijn behandeling in het Sehos hadden we extra hulpmiddelen om doorliggen tegen te gaan”, vertelt dokter Abbad. “Decubitus oftewel doorliggen is het ontstaan van wonden door druk op het weefsel doordat Frank niet beweegt. Daarom moesten we een speciaal matras met steunpunten aanschaffen om de druk te verminderen. Dit matras kregen we met hulp van Ennia”, legt Abbad uit.

Volgens de kinderarts ziet het Sehos een tot twee keer per jaar personen die een verkeerde duik nemen. “Maar zo ernstig als bij Frank komen we niet vaak tegen”, zegt Abbad.

De RMHC houdt het niet bij een eenmalige fundraising. De fundraisingloop wordt een terugkerend evenement. “Dit jaar is het voor Frank, volgend jaar hebben we een nieuw doel”, kondigt Claudia Rigaud van RMHC aan.

Walk De ‘Walk For Frank’ begint 10 juni om zeven uur ‘s morgens op de parkeerplaats van Banco di Caribe Saliña (Schottegatweg) en eindigt op Zanzibar in Jan Thiel. Onderweg is er voor de deelnemers water en bij aankomst op Zanzibar is er ook fruit en een drankje om weer op krachten te komen. Een bekende dj zal de ‘Walk For Frank’ met gezellige muziek begeleiden tijdens de tocht en ook op Zanzibar zal er muziek worden gedraaid.

T-Shirts kosten 10 gulden per stuk en zijn te koop bij McDonald’s St.Rosa op:

donderdag 24 mei en 31 mei van 17.00 tot 20.00 uur,

vrijdag 25 mei en 1 juni en 8 juni van 17.00 tot 20.00 uur

en op zaterdag 26 mei en 2 juni en 8 juni van 10.00 tot 14.00 uur.

De organisatie is tevens op zoek naar personen die geïnteresseerd zijn zich als vrijwilliger op te geven. Ook kunnen er grote bestellingen voor de T-shirts worden gedaan bij deze contactpersonen:

Claudia Rigaud via [email protected]. com,

Larissa de Haak op [email protected]. com

en Cindy Evertsen via [email protected].

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties