26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 07:25

AntilliaansDagblad | ‘Urgente aanpak armoede jongeren BES’

Kralendijk - Een ‘urgente integrale aanpak van armoede onder jongeren en de lange behandelingsduur van klachten door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) aanpakken’ staan bij de Nationale...

DH | Mingo’s dismissal was politically motivated, lawyer Bloem argued

PHILIPSBURG--Dismissed Princess Juliana International Airport (PJIA) operating company PJIAE chief executive officer (CEO) Brian Mingo was ultimately let go by PJIA holding company PJIAH for political reasons,...

Ingezonden | De positie van de verpleegkundige beroepsgroep binnen de ziekenhuiszorg in vogelvlucht

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Herstel hotelbezetting op Aruba zet door

Oranjestad - De hotels waren in april voor ruim de helft bezet. Ook de prijzen lagen een stuk lager dan voor de coronapandemie. Aruba Hotel & Tourism Association...

AntilliaansDagblad | OM eist cel voor agenten

Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een gevangenisstraf geëist voor twee politieagenten die zich op 18 januari 2020 schuldig zouden hebben gemaakt aan ernstige mishandeling. Dat...

AntilliaansDagblad | Geld in overheidskas eerder op

Willemstad - Door allerlei extra overheidsuitgaven in verband met de covidpandemie zal het Curaçaose liquiditeitstekort zich al eerder aandienen dan verwacht. Dit schrijft demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR)...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsVRT | Curaçao staat in brand: wat is er aan de hand...

VRT | Curaçao staat in brand: wat is er aan de hand op het eiland in de Caraïben?

Sara Van Poucke | VRT Nieuws.be

Brandstichters hebben wegen geblokkeerd, de brandweer probeert het vuur te blussen. Op Curaçao was het opnieuw erg onrustig met verschillende brandstichtingen, vernielingen en verkeersopstoppingen. ANP/PRINCE VICTOR

Op Curaçao is het al enkele dagen erg onrustig. Het tropische eiland roept doorgaans beelden op van zon, zee, pastelkleurige huizen en wuivende palmen, maar nu wordt daar al een paar nachten na elkaar geprotesteerd, geplunderd en brandgesticht. “Iedereen hier houdt zijn hart vast”, zegt correspondent Dick Drayer.

Het Caraïbische eiland Curaçao ligt voor de kust van Venezuela. Vroeger was het een Nederlandse kolonie, vandaag maakt het als land deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. De laatste dagen staat het eiland in brand, letterlijk en figuurlijk, met brandstichtingen, plunderingen en protest.

Wie komt op straat?

Correspondent op Curaçao Dick Drayer waarschuwt wel dat de betogingen en het geweld zeker niet over dezelfde kam mogen worden geschoren (zie audio onder). “Insiders zeggen dat het geweld komt van de twee grootse bendes van het eiland, die de handen in elkaar hebben geslagen en hebben besloten om het eiland gewoon plat te branden.”

De demonstranten daarentegen zijn mensen die hun loon gekortwiekt zien worden door de maatregelen die de regering heeft getroffen om de coronacrisis te bestrijden. Die crisis was voor alle duidelijkheid geen medische crisis op Curaçao. Het eiland wist het coronavirus zo goed als buiten te houden. Het telde slechts een 20-tal besmettingen en 1 overlijden te wijten aan corona.

Waarom protesteert de bevolking?

Maar economisch hakt corona er wel stevig in op Curaçao. Het eiland leeft van toerisme, maar dat is helemaal weggevallen door de coronacrisis. Er landen geen vliegtuigen meer op Curaçao, dat daardoor dus zijn inkomsten ziet wegvallen.

“Meteen na het sluiten van het luchtruim, zijn 16.000 tot 20.000 mensen werkloos geworden”, zegt Dick Drayer. “Die mensen krijgen in principe een soort loonsubsidie als ze in dienst blijven. Maar dan moet het bedrijf waar ze werken wel belastingen hebben betaald, en laat dat nu net een groot probleem zijn op Curaçao.”

Reserves heeft het eiland niet. Als het gaat om het overleven van de coronacrisis, is Curaçao volledig afhankelijk van Nederland. Het eiland krijgt leningen van Nederland, maar die zijn gebonden aan strikte voorwaarden, waardoor Curaçao zuiniger met het geld moet omspringen.

Ik denk dat de helft van de bevolking overleeft op voedselpakketten

Wie nog wél werk heeft, moet daarom zo’n 20 procent inleveren. “Als je bedenkt dat de kosten voor levensonderhoud hier twee keer zo hoog zijn als in België, dan is duidelijk dat een groot deel van de bevolking in de problemen zit”, zegt Drayer.

“Er zijn de voorbije maanden voedseldistributies op gang gekomen toen bleek hoe ernstig de situatie was. Ik denk dat de helft van de bevolking van Curaçao overleeft op voedselpakketten van de voedselbank.

Richt de woede zich ook tegen Nederland?

De woede van de betogers concentreert zich voorlopig vooral op de regering. Maar die staat met de rug tegen de muur door de hoge eisen die Nederland heeft gesteld tegenover financiële steun.

Drayer sluit daarom niet uit dat de woede zich binnenkort ook keert tegen Nederland. “Dat zou het geval kunnen zijn mochten er vandaag of morgen Nederlandse militairen worden ingezet”, zegt hij.

“De militie van Curaçao is al ingezet, zij het alleen voor wegversperringen. Maar als de Nederlandse militairen met hun witte koppen de straat opgaan, dan zal het koloniale sentiment dat leeft op Curaçao zeker naar boven komen.”

Bron: VRT.be

9 reacties

 1. Curacao staat niet in brand, er zijn wat brandjes gesticht. Sensatie zoeken is ook een kunst. En wat voor voordeel hebben de “gangs” op Curacao om alles plat te branden dan? Verhoogt dat hun status? Neen de regering van Curacao heeft zijn hand overspeeld. Hun dachten wel even wat centjes te krijgen van Nederland om het gat in de begroting ontstaan door gegraai en nepotisme af te dekken. Nu moeten ze met de billen bloot. Als je dan ook nog het gore lef hebt om vriendjes en vriendinnetjes te blijven bevooroordelen en je in alle bochten wringt om met doorzichtige trucks zogenaamd zelf water bij de wijn te doen, maar onderwijl gewoon je exorbitante vergoeding te blijven incasseren, ja dan knapt er iets. Zeker als je wel zonder scrupulus loon gaat inhouden bij degenen die wel bijdragen, maar aartsluie graaiers uit de wind houdt. Dan moet er ook niet met het beschuldigende vingertje naar Nederland worden gewezen. Het kabinet Billenaath is de schuldige en niemand anders. Met pek en veren dienen ze afgevoerd te worden naar het schavot.

 2. Maar die bendes moeten snappen dat zij ook afhankelijk zijn van toerisme.
  En whatever ze in de fik steken minder inkomsten betekent.
  @ Ambulant, ze zijn te dom voor om dat te snappen.

 3. Maar die bendes moeten snappen dat zij ook afhankelijk zijn van toerisme.
  En whatever ze in de fik steken minder inkomsten betekent.

 4. En omdat Venezuela olie kut olie is. Geen Brent spar type.
  Niemand wil die olie hebben.
  Daarom was curaçao zo leuk. Om heavy olie te raffineren en vervuiling keek niemand naar.

 5. @Opmerker: dat er geen olie meer uit de Venezuelaansebronnen komen ligt niet alleen aan onze Amerikaanse vrienden.
  Het ligt voor het grootste deel aan de olieprijs en de onkunde van Venzuela om installaties te onderhouden waardoor het on rendabelis deze olieuit de grond te halen.

 6. Beste Dick: Je begint al weer aardig het vuurtje op te stoken. Ik weet niet met welke mensen dat je praat, waarschijnlijk alleen met de onruststokers en niet met hen die het goede voorhebben.
  De suggestie dat er Nederlandse militairen met witte koppen zouden verschijnen doet een beetje discriminatoir aan. Bij de Nederlandse defensie werken mensen van allerlei afkomst dus let wel op je woorden.
  Verder vergeet je wel te melden in het Nederlandse nieuws dat niet alleen het ontbreken van toerisme maar ook de toevoer van olie uit Venezuela i.v.m. sancties door “onze vrienden” uit de USA is gestaakt waardoor de Isla zo goed als stil is komen te liggen waardoor nu zo’n 400 mensen oftewel met hun gezinnen om en nabij de 1000 mensen brodeloos zijn/gaan (ge)worden.
  Ook vergeten te melden dat de toeleveringsbedrijven aan de Isla personeel moesten ontslaan.
  Velen op Curaçao zouden het graag zien dat Nederland inderdaad ingrijpt en dat wel om vele redenen die echter in het Nederlandse nieuws achterwege blijven maar op ons eiland en bij de Nederlandse overheid wel bekend zijn.

 7. Wederom een bull-shit verhaal.
  Onze eigen leiders al minimaal 20 jaar roven hun eigen bevolking het graf in.
  Corona geneuzel.was de druppel en niet de oorzaak.
  Luisteren naar een viroloog die het laatste zetje gegeven heeft!!! En daarvoor ruim is betaald.
  Oorzaak blijft INTERN. Falend ,corrupt,en misselijkmakend dom leiderschap, die deze rots naar de kloten hebben geholpen.
  Falende pers, durf dit eens te schrijven.
  Ook de MSM media is niet als onze regeringen, de grootste vijand van het volk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties