27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Vrijwillige onderwaterzoekactie gestaakt

duikersWILLEMSTAD — De vrijwillige onderwaterzoekactie naar de vermiste duiker Max Wederfoort, gisteren uitgevoerd door een twintigtal professionele duikers, is vandaag gestaakt.
De duikuitrusting van de duiker werd gisteren op een diepte van 48 meter terug gevonden en vervolgens de duikbril met snorkel op een diepte van 39,5 meter, zo laat de vriend van de familie Wederfoort, Curd Evertsz desgevraagd weten.
De kustwacht blijft doorzoeken.

Evertsz, die het woord voert voor de familie Wederfoort en voor Sprock (de echtgenote van de vermiste duiker), heeft gisteren de omvangrijke onderwaterzoekactie van vrijwilligers gecoördineerd waarbij hij ook nauwe contacten onderhield met de kustwacht.
De kustwacht heeft gisteren wederom een intensieve zoektocht gehouden, waarbij er zowel met helikopter als vliegtuig vluchten werden uitgevoerd.
Ook zette de kustwacht een superrhib in. Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur laat weten dat het voorgenoemde materieel voor de zoekactie, die nu de derde dag in is gegaan, onverminderd ingezet wordt.

- Advertentie -

Evertsz:

“Toen de duikuitrusting van Max, bestaande uit duikvest, duikcilinder en mondstuk intact terug werd gevonden, was dat een indicatie dat hij zich mogelijk ‘lichter heeft gemaakt’ om een zogenoemde ‘free ascent’ (een vrije opgang) uit te voeren.
Dat gaf reden voor hoop omdat hij mogelijk het oppervlak zou hebben weten te halen.
Maar duidelijk is dat hij in de problemen is geraakt.
De kustwacht heeft onmiddellijk aan de hand van deze informatie, de wijze waarop de zoektocht werd uitgevoerd, aangepast”

, aldus Evertsz die vol lof is over de inzet van de kustwacht.
Hij licht toe dat de duikers in eerste instantie slechts de locatie van de duikuitrusting hadden gemarkeerd – die zich op ongeveer 800 meter uit de kust voor Westpunt bevond – waarop er toestemming werd gevraagd van het Openbaar Ministerie of deze door de vrijwilligers geborgen mocht worden.
Over de afstand van de kust stelt Evertsz het volgende:

“De Wederfoort-jongens kunnen een dergelijke afstand makkelijk zwemmen.
Als hij het oppervlak had gehaald, dan had hij de afstand makkelijk kunnen overbruggen.”

“Bij de tweede duik, om de duikuitrusting te bergen, werd de duikbril met snorkel teruggevonden. We wilden oorspronkelijk de vondst documenteren door foto’s te nemen, maar dat is niet gelukt door de sterke stroming. We willen niet speculeren maar de vondst van de duikbril heeft de stemming op dat moment behoorlijk gedrukt, omdat dit toch op een bijzonder ernstige situatie duidt”

, aldus Evertsz die toelicht dat de familie van de duiker gedurende de zoekactie zich bij Watamula had verzameld.
Dit is de locatie waar Max afgelopen zondag met zijn broer Roel had afgesproken om hem na zijn duik te ontmoeten.
Evertsz laat weten dat zich ongeveer dertig vrijwilligers hebben ingezet voor de zoektocht aan wal langs de kust.

“Deze vrijwilligers bestonden uit leden van ‘Brigada di Siguridad’ van Bos di Hubentut en de groep adventisten ‘A-Yes-Adra’”

, aldus Evertsz.

Jeff Schanze van het Lionfish Elimination Team (LET) licht toe dat de boot en kapitein door Go West ter beschikking werden gesteld en duikers door CID, Substation, Ocean Encounters, CSS, TwinDivers en de ‘Scuba Store and More’.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -