28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Vrijwillige onderwaterzoekactie gestaakt

HomeNieuwsVrijwillige onderwaterzoekactie gestaakt

duikersWILLEMSTAD — De vrijwillige onderwaterzoekactie naar de vermiste duiker Max Wederfoort, gisteren uitgevoerd door een twintigtal professionele duikers, is vandaag gestaakt.
De duikuitrusting van de duiker werd gisteren op een diepte van 48 meter terug gevonden en vervolgens de duikbril met snorkel op een diepte van 39,5 meter, zo laat de vriend van de familie Wederfoort, Curd Evertsz desgevraagd weten.
De kustwacht blijft doorzoeken.

Evertsz, die het woord voert voor de familie Wederfoort en voor Sprock (de echtgenote van de vermiste duiker), heeft gisteren de omvangrijke onderwaterzoekactie van vrijwilligers gecoördineerd waarbij hij ook nauwe contacten onderhield met de kustwacht.
De kustwacht heeft gisteren wederom een intensieve zoektocht gehouden, waarbij er zowel met helikopter als vliegtuig vluchten werden uitgevoerd.
Ook zette de kustwacht een superrhib in. Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur laat weten dat het voorgenoemde materieel voor de zoekactie, die nu de derde dag in is gegaan, onverminderd ingezet wordt.

Evertsz:

“Toen de duikuitrusting van Max, bestaande uit duikvest, duikcilinder en mondstuk intact terug werd gevonden, was dat een indicatie dat hij zich mogelijk ‘lichter heeft gemaakt’ om een zogenoemde ‘free ascent’ (een vrije opgang) uit te voeren.
Dat gaf reden voor hoop omdat hij mogelijk het oppervlak zou hebben weten te halen.
Maar duidelijk is dat hij in de problemen is geraakt.
De kustwacht heeft onmiddellijk aan de hand van deze informatie, de wijze waarop de zoektocht werd uitgevoerd, aangepast”

, aldus Evertsz die vol lof is over de inzet van de kustwacht.
Hij licht toe dat de duikers in eerste instantie slechts de locatie van de duikuitrusting hadden gemarkeerd – die zich op ongeveer 800 meter uit de kust voor Westpunt bevond – waarop er toestemming werd gevraagd van het Openbaar Ministerie of deze door de vrijwilligers geborgen mocht worden.
Over de afstand van de kust stelt Evertsz het volgende:

“De Wederfoort-jongens kunnen een dergelijke afstand makkelijk zwemmen.
Als hij het oppervlak had gehaald, dan had hij de afstand makkelijk kunnen overbruggen.”

“Bij de tweede duik, om de duikuitrusting te bergen, werd de duikbril met snorkel teruggevonden. We wilden oorspronkelijk de vondst documenteren door foto’s te nemen, maar dat is niet gelukt door de sterke stroming. We willen niet speculeren maar de vondst van de duikbril heeft de stemming op dat moment behoorlijk gedrukt, omdat dit toch op een bijzonder ernstige situatie duidt”

, aldus Evertsz die toelicht dat de familie van de duiker gedurende de zoekactie zich bij Watamula had verzameld.
Dit is de locatie waar Max afgelopen zondag met zijn broer Roel had afgesproken om hem na zijn duik te ontmoeten.
Evertsz laat weten dat zich ongeveer dertig vrijwilligers hebben ingezet voor de zoektocht aan wal langs de kust.

“Deze vrijwilligers bestonden uit leden van ‘Brigada di Siguridad’ van Bos di Hubentut en de groep adventisten ‘A-Yes-Adra’”

, aldus Evertsz.

Jeff Schanze van het Lionfish Elimination Team (LET) licht toe dat de boot en kapitein door Go West ter beschikking werden gesteld en duikers door CID, Substation, Ocean Encounters, CSS, TwinDivers en de ‘Scuba Store and More’.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties