27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 03:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Vragen onderzoeken Inspectie Volksgezondheid

Bernard Denzil WhitemanWILLEMSTAD — Wanneer krijgt Curaçao weer een nieuwe Inspecteur Volkgezondheid? Dit was een vraag die verschillende Statenleden vanochtend stelden aan minister Bernhard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) tijdens een door de oppositiepartijen PAR, MAN en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang aangevraagde Centrale Commissie van de Staten.

Tijdens de vergadering werd de naam van Jan Huurman veelvuldig genoemd.
Hij was voor een periode van acht maanden Inspecteur Volksgezondheid op Curaçao.
Over zijn periode als inspecteur verschillen de meningen enorm.
Sommigen zagen in hem een held, omdat hij tal van onderzoeken opstartte en vele misstanden in de gezondheidszorgsector aan de kaak stelde, terwijl anderen zijn manier van handelen en vooral zijn zucht naar de publiciteit niet op prijs konden stellen.

Archief foto (KKC)
Archief foto (KKC)

Huurman werd vorig jaar tijdelijk op contractbasis opgevolgd door Michael Mourillon.
Maar sinds het verlopen van zijn contract eind vorig jaar, heeft Curaçao geen inspecteur meer. Dit was voor de Statenleden aanleiding om deze vergadering aan te vragen.
Een aantal van hen, waaronder onafhankelijk lid Leeflang, wilden van de regering vernemen hoe het stond met de onderzoeken die onder Huurman waren opgestart en tevens de fraude die de voormalige inspecteur tijdens zijn werkzaamheden was tegengekomen.
Zij haalde hierbij een oproep aan van 5 april vorig jaar van bezorgde burgers die bij de minister hun beklag hadden gedaan over het feit dat er geen permanente inspecteur was benoemd. Indertijd werd aangegeven dat er een sollicitatieprocedure bezig was, maar het Statenlid heeft alleen kunnen constateren dat eind mei Mourillon op tijdelijke basis werd aangesteld.
Leeflang wees Whiteman erop dat een van zijn belangrijkste taken bestaat uit het garanderen van de kwaliteit van de medische zorg op het eiland.
PAR-Statenlid Zita Jesus- Leito stond ook stil bij het belang van het hebben van een permanente Inspecteur Volkgezondheid.
Ze wilde dan ook weten waarom deze vacature nog steeds niet is ingevuld.
Verder had ze ook kritiek op het feit dat van de 36 formatieplaatsen, die vermeld staan in het businessplan van de Inspectie Volksgezondheid, niet eens de helft is ingevuld.
MAN-lid Charles Cooper wees op het feit dat de manier van handelen van Huurman, door hem omschreven als ‘mediageil’, veel bijval onder het volk had gekregen.
Hij wilde dan ook weten wat er is gebeurd met de onderzoeken die onder Huurman zijn opgestart.
Hij wilde weten of deze niet in de doofpot zijn gestopt.
PNP-Statenlid Humphrey Davelaar stelde dat momenteel sprake is van een tijdbom in de gezondheidszorgsector.
Het beleid in deze sector is te afhankelijk van de politieke invloeden, terwijl er een groot gebrek is aan controle.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -